Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi auttaa Mosambikin kouluja

Koulutuksen laiminlyönti poikii ongelmia myös Suomeen, sanoo opetusministeri

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Polanan yläasteella ja lukiossa Maputossa opiskelee noin 4 000 oppilasta. He käyvät koulua kolmessa vuorossa aamusta myöhäisiltaan, koska kaikki eivät mahdu kouluun yhtä aikaa.
Polanan yläasteella ja lukiossa Maputossa opiskelee noin 4 000 oppilasta. He käyvät koulua kolmessa vuorossa aamusta myöhäisiltaan, koska kaikki eivät mahdu kouluun yhtä aikaa. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Koulun seinät ovat harmaata betonia. Luokkahuoneista puuttuu ovia ja ikkunoita. Tämä on parhaita julkisia kouluja Mosambikin pääkaupungissa Maputossa.

Polanan yläasteella ja lukiossa opiskelee 4 000 nuorta. Koululla on käytössään kolme tietokonetta. "Yksi on oppilaiden käytössä. Mutta välillä lainaan omaani heille", sanoo rehtori Petrolina de Sousa.

Oppilailta peritään koulumaksua 700 meticalia eli noin 17 euroa vuodessa. Raha ei riitä koulun menoihin. De Sousa kertoo tehneensä opetusvirastolle anomuksen kopiokoneesta. Vastausta ei ole vielä tullut.

Mosambik on Suomen pitkäaikaisia kehitysyhteistyökohteita. Apu on vähentynyt vuosi vuodelta. Vuonna 2011 sitä annettiin 29 miljoonaa euroa, nyt 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Puolet rahasta menee koulutussektorille. Suomi ja muut avustajat sopivat opetusministeriön kanssa rahan käyttökohteista ja valvovat rahankäyttöä myös ulkopuolisten tarkastajien avulla.

Talousbuumia elävä Mosambik on vähentänyt riippuvuuttaan ulkomaisesta avusta rajusti. Opetusalalla yli kolmannes budjetista tuli apurahoista vuonna 2009. Viime vuonna luku oli enää 14 prosenttia, sanoi opetusministeri Jorge Ferrão HS:n haastattelussa maaliskuussa.

"Mutta ongelmamme ovat suuria. Väestö kasvaa nopeasti. Pian meidän pitäisi saada miljoona uutta lasta kouluun joka vuosi, eivätkä varamme riitä. Olemme vielä monen vuoden ajan riippuvaisia ulkopuolisesta avusta", Ferrão sanoi työhuoneessaan Maputossa.

Maan talouskasvu näkyy eniten Maputossa ja muissa kaupungeissa. Suuri osa 25 miljoonasta ihmisestä asuu kuitenkin maaseudulla. Monet lapset opiskelevat ulkona puun alla.

Opetusministeriön tavoitteissa on nyt esimerkiksi pulpettien ja koulukirjojen hankkiminen kaikkiin kouluihin ja sen varmistaminen, että tytöt käyvät peruskoulun loppuun.

"Kunnioitamme muiden maiden veronmaksajia. Ihmiset, jotka eivät ole koskaan käyneet Mosambikissa, tukevat meitä. Olemme siitä kiitollisia", ministeri Ferrão sanoi.

Miksi Suomen tulisi auttaa?

Ferrãon mielestä se on myös Suomen etu globaalissa maailmassa, jossa ongelmat kulkevat yli rajojen. Nuorten jääminen ilman koulutusta Mosambikissa poikii työttömyyttä, syrjäytymistä ja siirtolaisuutta.

Kouluttamattomat nuoret myös päätyvät herkemmin ääriliikkeisiin.

"Jos jätämme nuoremme ilman vaihtoehtoja, se poikii ongelmia sekä Mosambikiin että Suomeen."

Sami Sillanpää HS
Maputo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat