Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi karsii kehitysavusta 300 miljoonaa – painopiste tyttöjen ja naisten tukemiseen

Kehitysyhteistyöstä 300 miljoona euroa leikkaava Suomi karsii rahoittamiaan YK-järjestöjä

Ulkomaat
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Uusi kehitys- ja kauppaministeri Lenita Toivakka (kok).
Uusi kehitys- ja kauppaministeri Lenita Toivakka (kok). Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Hallitus leikkaa Suomen varsinaisia kehitysyhteistyörahoja 300 miljoonalla eurolla vuosittain ensi vuodesta alkaen. Ilman leikkausta ensi vuoden varsinaiset kehitysyhteistyövarat olisivat olleet ulkoministeriön mukaan 815 miljoonaa euroa. Niistä lähtee leikkausten myötä noin 37 prosenttia.

Kun mukaan lasketaan myös se, ettei päästökaupasta kertyviä tuloja enää käytetä kehitysyhteistyöhön, on leikkaus varsinaiseen kehitysyhteistyöhön 40–43 prosenttia.

Linjaukset siitä, miten leikkaukset kohdistuvat, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) tekee tällä viikolla. "Leikkaus on iso, mutta Suomen on nyt yksinkertaisesti saatava velkaantuminen taittumaan. Se tarkoittaa sitä, että myös kehitysyhteistyövaroja täytyy supistaa", Toivakka sanoo.

Leikkauslista on tehty todella nopeasti, viikossa, sillä esitys on toimitettava valtiovarainministeriöön ensi viikolla. Pohjana ovat virkamiesten esitykset.

"Lopullinen esitys on minun. Ainoa luku, jota minun on nyt kunnioitettava, on 300 miljoonan euron leikkaus", Toivakka sanoo.

Leikkauskohteita Toivakka arvioi neljän painopistealueen näkökulmasta. "Päälinjaus on se, että kaikkein köyhimpiä autetaan."

Toivakan ensimmäinen painopiste on tyttöjen ja naisten aseman kehittäminen. "Se on ykkösasia."

Toinen painopiste on demokratiakehityksen tukeminen. "Apua keskitetään hankkeisiin, joilla rakennetaan rauhaa, kitketään korruptiota, kehitetään demokratiaa."

Kolmas painopiste ovat kestävät keinot tuottaa ruokaa, puhdasta vettä ja energiaa. "Tässä tärkeää on se, että ilmastonmuutosta samalla hillitään."

Neljäntenä Toivakka painottaa sitä, miten yritykset saadaan mukaan kehitysyhteistyöhön. "Oma poliittinen painotukseni kehitysministerinä on, että haluan yritykset vahvemmin mukaan kehitysyhteistyöhön. Tämä on win–win-mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä."

Leikkaukset kohdistuvat väistämättä kaikkiin keskeisiin kehitysyhteistyön osa-alueisiin, Toivakka sanoo. Sieltä, missä on eniten rahaa, leikataan suhteessa eniten.

"Juustohöylääminen ei auta."

Isoimmat potit kehitysyhteistyövaroista on käytetty pitkäaikaiseen yhteistyöhön kumppanimaiden kanssa, kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa YK-järjestöjen kautta, kehitysyhteistyötä tekeville kansalaisjärjestöille annettuun tukeen sekä humanitääriseen apuun.

Humanitäärisen avun leikkauksiin Toivakka suhtautuu varovaisesti. "Suomi kantaa jatkossakin vastuuta kansainvälisissä kriiseissä."

Yhdestäkään Suomen seitsemästä kumppanimaasta ei luovuta, mutta osan saamaa avustussummaa supistetaan.

Esimerkiksi Tansanian, Kenian ja Vietnamin kanssa avunantosuhdetta pitäisi kehittää normaaliksi kauppasuhteeksi ja poliittiseksi suhteeksi, Toivakka pohtii.

Toivakka karsii Suomen rahoittamia kansainvälisiä järjestöjä ja YK-järjestöjä.

Nyt keskitytään niihin, joissa Suomi on suurimpia rahoittajia tai jotka kuuluvat painopistealueisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women, YK:n väestörahasto UNFPA ja YK:n lastenjärjestö Unicef.

"Jotta toimintamme olisi vaikuttavaa, voimavaroja täytyy keskittää. Emme voi olla kaikkialla. Olemme pieni kansa."

Karsintaa tehdään sen perusteella, että Suomi saisi rahoillaan aikaan mahdollisimman paljon vaikuttavuutta, Toivakka sanoo. Joistakin sitoumuksista täytyy irrottautua kesken sopimuskauden.

Viime vuonna ulkoministeriö tuki suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja säätiöitä yhteensä noin 110 miljoonalla eurolla. Parinkymmenen ammattimaisen päätoimijan kuten Kirkon ulkomaanavun, Kepan ja Pakolaisavun tukia ei lopeteta, mutta nekin joutuvat varautumaan 30–40 prosentin leikkauksiin.

Kaiken kaikkiaan kehy-kenttä on Toivakan mukaan liian pirstaloitunut. "Meillä on paljon toimijoita."

Sitä, rahoitetaanko tällä hallituskaudella uusia hankkeita, on mahdoton vielä sanoa. "Täytyy olla realisti – suuria uusia panostuksia ei tule. Mutta kyse ei ole vain rahasta, vaan myös toimintatavoista. Kun työtä arvioidaan kriittisesti, voi olla, että vähemmällä rahalla saadaan enemmän aikaan."

Kun Suomi viime vuonna käytti kehitysapuun summan, joka vastaa 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta, jää määrä ensi vuonna noin 0,35 prosenttiin. Ensi vuoden varsinaiset kehitysyhteistyövarat ovat noin 515 miljoonaa euroa.

"Se on summa, jolla jatkossakin teemme hyvää työtä. Yritysmaailmassa olen oppinut, että tietty paine saa arvioimaan kriittisesti toimintatapoja. Se voi tuoda uutta luovuutta toimintaan", Toivakka sanoo.

Kehitysyhteistyön toimintatapojen uudistaminen vaatii poliittista suunnannäyttöä, Toivakka sanoo. "Kaikkein köyhimpiä autetaan, ja suuntaamme voimavarat entistä selkeämmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat