Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arveluttava kädenpuristus Berliinissä

Egyptin presidentin vierailu Saksaan sai ihmisoikeusjärjestöt kohahtamaan

Ulkomaat
 
Tobias Schwarz afp
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat keskiviikkona Berliinissä.
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat keskiviikkona Berliinissä. Kuva: Tobias Schwarz afp

Kun Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi asteli keskiviikkona punaista mattoa pitkin Saksan liittokanslerin Angela Merkelin luo, ihmisoikeusjärjestöt kohahtivat.

Käytännössä Merkel, EU-maiden merkittävin vallankäyttäjä, sinetöi Saksan lähentymisen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn al-Sisin hallinnon kanssa.

Merkelin ja al-Sisin kädenpuristus saatetaan tulkita vihreäksi valoksi muissakin Euroopan maissa. Se on arveluttava viesti siitä, että kovakouraisestikin saavutettu suhteellinen vakaus on lopulta arvokkaampaa kuin oikeusvaltion periaatteet tai ihmisoikeudet.

Al-Sisin Saksan-vierailusta huolestuneet ihmisoikeusjärjestöt lähettivät ennen vierailua Merkelille avoimen kirjeen, jossa vaadittiin Saksan johtoa nostamaan pöydälle Egyptin ihmisoikeusrikkomukset.

"Saksan pitää jatkaa aseiden ja muiden sortoon käytettävien välineiden vientikieltoa siihen asti, kunnes Egyptin johto on tehnyt riippumattoman tutkinnan poliisin ja turvallisuusjoukkojen tekemistä satojen mielenosoittajien tapoista ja kunnes vastuulliset on viety oikeuteen", vaaditaan kirjeessä, jonka ovat allekirjoittaneet muassa Human Rights Watch ja Amnesty International.

Entinen tiedustelujohtaja al-Sisi nousi käytännössä Egyptin johtoon kesällä 2013, kun armeija syöksi islamistipresidentti Mohammed Mursin vallasta miljoonia ihmisiä kaduille tuoneen kansannousun päätteeksi. Vain vuotta aiemmin Mursi oli valittu presidentiksi Egyptin ensimmäisissä vapaissa vaaleissa.

Mursi oli keskittänyt vallan islamisteille, mikä suututti laajat kansanryhmät – myös ne liberaalit ja maallistuneet ryhmät, jotka vuoden 2011 kansannousussa taistelivat demokratian puolesta silläkin uhalla, että vapaat vaalit johtaisivat Muslimiveljeskunnan valtaannousuun.

Armeijan ylimmästä johdosta presidentiksi vuonna 2014 valittu al-Sisi palautti Egyptiin tiukan sotilasvallan. Sotilashallinto on lyönyt Muslimiveljeskunnan maan rakoon ja tukahduttanut samalla myös muun poliittisen opposition.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet opposition tukahduttamiskampanjaa ennennäkemättömäksi Egyptin nykyhistoriassa. Järjestöjen mukaan yli kaksituhatta ihmistä on tapettu Egyptin poliittisissa levottomuuksissa Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Tuhansia ihmisiä on viskattu tyrmään, ja noin 700 lähinnä Muslimiveljeskunnan kannattajaa tai johtohahmoa on saanut kuolemantuomion.

Viimeksi maanantaina kairolainen tuomioistuin tuomitsi 22 ihmistä kymmeneksi vuodeksi vankilaan syytettynä luvattomasta mielenosoituksesta – siitä huolimatta, että tuomitut olivat osallistuneet mielenosoitukseen yhdeksän kuukautta ennen kuin al-Sisin hallitus otti käyttöön mielenosoitukset kieltävän lain.

Voidaan tietysti kysyä, mitä vaihtoehtoja al-Sisillä on ollut Egyptin vakauttamisessa.

Al-Sisi on perustellut kovia toimiaan turvallisuudella ja vakaudella. Hänen mukaansa aseelliset islamistijärjestöt uhkaavat Egyptin olemassaoloa.

Al-Sisin sinänsä kannatettavat pyrkimykset suitsia radikaalia islamia uhkaavat kuitenkin vesittyä terrorismin vastaisen taistelun nimissä tapahtuvan laajamittaisen sorron alla.

Jos EU-maat Saksan johdolla ummistavat tältä silmänsä, se kertoo kyynisestä reaalipolitiikasta. Mutta se voi kertoa myös vaihtoehtojen puutteesta.

Arabikevään kuohujen myötä useat Lähi-idän maat ovat muuttuneet liekkimereksi. Egypti, 80 miljoonan asukkaan merkittävä markkina-alue, sentään seisoo vielä omilla jaloillaan.

Voi olla, että Egyptin presidenttiä kummoisempaa kumppania on vaikea löytää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat