Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeet, arvonlisävero ja talouden ylijäämä – näistä Kreikka ja lainoittajat kinaavat

Kreikan ja lainoittajien välisissä kiistoissa riittää vielä paljon soviteltavaa. HS listasi neljä suurinta erimielisyyttä.

Ulkomaat
 

Eläkkeiden leikkaukset
Yksi vaikeimmista kysymyksistä ratkaistavaksi Kreikan ja sen lainoittajien välillä on eläkejärjestelmän uudistus. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on pitänyt tiukasti kiinni siitä, ettei eläkkeisiin enää tehdä leikkauksia jo tehtyjen myönnytysten lisäksi.

Lainoittajat haluavat, että Kreikka luopuu pienituloisille eläkeläisille annetusta erityisestä lisätuesta ja säästää eläkkeissä ensi vuonna prosentin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Jos Tsipras myöntyy tähän, hän joutuu kumoamaan yhden keskeisimmistä vaalilupauksistaan.

Arvonlisäveron korotus

Lainoittajat haluavat Kreikan korottavan ja yksinkertaistavan arvonlisäverotustaan. Tätä nykyä arvonlisävero on Kreikassa 6,5–23 prosenttia tuotteen ja palvelun mukaan.

Lainoittajat uskovat, että Kreikan verotuloja voitaisiin lisätä ottamalla käyttöön kaksi arvonlisäveroluokkaa, joista alennettu olisi 11 prosenttia ja normaali 23 prosenttia. Veronkorotukset vaikuttaisivat lukuisiin tuotteisiin lääkkeistä energiaan.

Tsipras on sanonut, että lainoittajien esitys johtaisi kreikkalaisten sähkölaskujen kasvamiseen kymmenellä prosenttiyksiköllä. Pääministeri ei ole valmis neuvottelemaan tällaisesta myönnytyksestä.

Talouden ylijäämä

Kreikan ja lainoittajien näkemykset maan taloudelta vaadittavasta ylijäämästä ovat olleet kaukana toisistaan. Ratkaisu prosenttilukukiistaan näyttäisi kuitenkin olevan lähellä.

Lainoittajien uuden esityksen mukaan julkistalouden ylijäämän pitäisi tänä vuonna olla prosentin luokkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen sen jälkeen, kun siitä on siivottu Kreikan lainanhoitokulut. Tämän jälkeen ylijäämä kasvaisi portaittain siten, että ensi vuonna se olisi kaksi prosenttia, vuonna 2017 kolme prosenttia ja vuonna 2018 lopulta 3,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Tämä on huomattavasti vähemmän kuin lainoittajien vaatima ylijäämä nykyisen lainaohjelman ehdoissa mutta silti suurempi kuin Kreikka olisi toivonut. Kreikka pelkää, että se joutuu tekemään lisää leikkauksia ja sopeutustoimia saavuttaakseen lainoittajien toivoman ylijäämän.

Tsiprasin johtama hallitus on itse esittänyt tämän vuoden ylijäämäksi 0,8 prosenttia ja ensi vuodelle 1,5 prosenttia.

Muut väännettävät

Lainoittajat haluavat Kreikan sitoutuvan valtionomaisuutensa yksityistämiseen. Ne myös haluavat joustoa työmarkkinoille, mikä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi irtisanomisten helpottamista julkisella sektorilla. Lainoittajat sanovat, ettei Tsiprasin pidä noudattaa äänestäjille antamaansa lupausta esimeriksi minimipalkan nostamisesta kriisiä edeltävälle tasolle.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat