Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen uusi vapauslaki rajoittaa NSA:n vapautta urkkia

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Pelko saa aikaan paljon pahaa, mutta niin voi saada liiallinen luottavaisuuskin.

Luottavaisuus kuulostaa kuitenkin paremmalta, koska se on toiveikasta ja optimistista. Amerikkalaiset arvostavat näitä piirteitä.

Syyskuun 2001 terrori-iskuista on kulunut pian neljätoista vuotta, ja Yhdysvaltain kongressissa on tapahtunut sukupolvenvaihdos. Turvallisuushaukkojen määrä on vähentynyt, ja valtion valvontaa pelkäävien libertaristien määrä on lisääntynyt.

Myös poliitikot kauhistuivat tajutessaan kaksi vuotta sitten, kuinka paljon tietoja kansallinen turvallisuuspalvelu NSA oli kerännyt amerikkalaisista terrorisminvastaisen taistelun nimissä.

Urkinnan laajuuden paljasti NSA:n entinen työntekijä Edward Snowden, joka joutui lähtemään maasta.

Tiistaina Snowden sai hyvityksen.

Senaatti hyväksyi uuden vapauslain (USA Freedom Act), joka antaa tiedustelupalvelu NSA:lle entistä rajallisemmat oikeudet päästä käsiksi amerikkalaisten puhelutietoihin. NSA ei saa itse kerätä tietoja puheluiden kestoista ja kohteista, vaan sen täytyy pyytää ne puhelinyhtiöiltä oikeuden päätöksellä.

Lakimuutoksen vastustajien mielestä uudesta laista ei ole hyötyä terrorismin torjunnassa. Jos puhelutietoja pyydetään vasta jälkikäteen ja yksittäistapauksissa, jotain on jo tapahtunut. Tutkinta vie enemmän aikaa kuin ennen.

Väittely uudesta laista on perustunut pelkkiin oletuksiin. Ei ole näyttöä siitä, että puhelinurkinnan avulla olisi estetty yhtäkään terrori-iskua. Toisaalta näyttöä ei ole siitäkään, että Yhdysvaltain hallitus olisi käyttänyt puhelintietoja pahantahtoisesti viattomia yksilöitä vastaan.

Valtio joutuu aina tasapainoilemaan vapauden ja turvallisuuden välillä. NSA:n urkintaa vastustanut senaattori Rand Paul siteerasi Benjamin Franklinia, joka sanoi: "Ne, jotka uhraavat vapauden turvallisuuden takia, eivät ansaitse kumpaakaan."

Nyt kongressi katsoi, että Yhdysvallat oli tinkinyt vapaudesta liikaa. Päätöksestä on helppo olla samaa mieltä. Se ei silti ole koskaan lopullinen.

Laura Saarikoski
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat