Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vaatii noudattamaan tulitaukoa Itä-Ukrainassa

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Ukrainan tilannetta hätäistunnossa perjantaina

Ulkomaat
 
Oleksandr Ratušniak AFP
Marinkan kaupungin asukas ajoi torstaina polkupyörällä ukrainalaisen sotilaan ohi.
Marinkan kaupungin asukas ajoi torstaina polkupyörällä ukrainalaisen sotilaan ohi. Kuva: Oleksandr Ratušniak AFP

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee perjantaina hätäkokouksessa tilannetta Itä-Ukrainassa, jossa taistelut ovat leimahtaneet pahimmiksi helmikuisen tulitaukosopimuksen jälkeen.

Keskiviikon taisteluissa Donetskin lähellä Marinkassa kuoli Ukrainan armeijan mukaan viisi sotilasta ja haavoittui 39. Venäjän tukemat separatistit ilmoittivat menettäneensä kuusitoista taistelijaa, joiden lisäksi keskiviikkona kuoli viisi siviiliä, kertoi uutistoimisto Reuters. Taistelut taukosivat iltaan mennessä, mutta tilanne on yhä jännittynyt.

Tästä on kyse

 Huhtikuussa 2014 Ukrainan itäosissa puhkesi Venäjän tukema kapina, joka johti yhä jatkuvaan sotaan.

 Helmikuussa 2015 Minskissä neuvoteltiin tulitaukosopimus, joka on pääosin pitänyt.

 EU vaatii Venäjää lopettamaan sotilaallisen tukensa separatisteille ja on asettanut pakotteita Venäjää vastaan. Pakotteiden jatko on sidottu Minskin sopimuksen toteutumiseen.

 YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut jo yli 6 400 ihmistä.

EU-komissio varoitti torstaina, että tulitaukorikkomukset uhkaavat suistaa alueen uuteen väkivallan kierteeseen. Samalla se muistutti, että EU on valmis entisestään kiristämään Venäjän-vastaisia pakotteita, joiden jatkosta päätetään lähiaikoina.

Saksa, Ranska, Venäjä ja Ukraina neuvottelivat helmikuussa Minskissä tulitauon, joka on pääosin pitänyt lukuun ottamatta pieniä yhteenottoja. Keskiviikon taistelut olivat kuitenkin rajumpia ja herättivät huolta paluusta avoimeen sotaan.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi Kiovan parlamentissa, että Ukrainan armeijan täytyy olla valmis uuteen hyökkäykseen Donbassin alueella ja jopa Venäjän täysimittaiseen hyökkäykseen. Porošenkon mukaan Itä-Ukrainassa on 9 000 venäläissotilasta ja Venäjä on keskittänyt rajan tuntumaan puolitoista kertaa niin paljon joukkoja kuin vuosi sitten.

Venäjä taas syytti keskiviikon tulituksesta Ukrainan armeijaa, joka yrittää sen mukaan kärjistää tilannetta EU:n tulevan pakotekokouksen alla.

"Ukraina on toimillaan kiristänyt tilannetta monta kertaa ennen tärkeitä kansainvälisiä tapaamisia. Tätä on tapahtunut, ja tämä uusin tapaus huolestuttaa meitä vakavasti", sanoi Dmitri Peskov Venäjän presidentinhallinnosta Reutersin mukaan.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat raportoivat nähneensä separatistien hallitseman "Donetskin kansantasavallan" alueella kapinallisten siirtävän raskasta aseistusta rintamalinjalle Marinkan lähelle jo tiistai-iltana. Lisäksi tarkkailijat kertoivat kuulleensa aamulla muun muassa rakettien ja kranaatinheitinten tulitusta.

Iltapäivällä Ukrainan armeija ilmoitti tarkkailijoille siirtävänsä omaa tykistöään rintamalle.

Minskin sopimuksen mukaan raskaat aseet on vedettävä pois rintamalta, mutta Etyjin mukaan kumpikaan osapuoli ei ole täysin noudattanut vaatimusta.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina Reutersille, että Venäjä on kuljettanut uusia asejärjestelmiä Itä-Ukrainan kapinallisille.

"Meillä on tarkkaa tietoa, että Venäjällä on joukkoja Itä-Ukrainssa ja se on toimittanut kapinallisille suuria määriä raskaita ja kehittyneitä aseita", Stoltenberg sanoi. Venäjä kiistää lähettäneensä joukkoja tai aseita Itä-Ukrainaan.

Yhdysvallat ja EU ovat rangaisseet Venäjää pakotteilla sen osallisuudesta Itä-Ukrainan sotaan ja Krimin niemimaan miehittämisestä maaliskuussa 2014.

EU:n on määrä päättää pakotteiden jatkosta kesäkuun huippukokouksessa. Päätös on kytketty Minskin tulitaukosopimuksen toteutumiseen.

"EU-maiden johtajat ovat tehneet selvän yhteyden pakotteiden ja Minskin sopimuksen täydelliseen toteutumiseen, mutta he ovat myös sanoneet olevansa tarvittaessa valmiita menemään pidemmälle", sanoi EU-komission tiedottaja Maja Kocijančič uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Yhdysvallat ilmoitti olevansa valmis kiristämään pakotteitaan, jos kriisi pahenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat