Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n presidenttipeli saamassa Bushinsa – kunnianhimoinen tosikko kärsii veljensä maineesta

Kunnianhimoinen Jeb Bush haluaa osoittaa, että hän on aivan erilainen kuin räväkkä George W. Bush

Ulkomaat
 
Laura Segall / AFP
Entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush puhui republikaanien tapaamisessa Arizonassa toukokuussa.
Entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush puhui republikaanien tapaamisessa Arizonassa toukokuussa. Kuva: Laura Segall / AFP

Kuvissa pikkuveljeä luulisi isoveljeksi. 62-vuotias Jeb Bush on puoli päätä pitempi kuin isoveljensä George W. ja ankarasta luolamiehen dieetistä huolimatta myös leveämpi.

Eikä kyse ole vain ulkonäöstä. Jeb Bush ilmoitti tiettävästi jo kahdeksanvuotiaana, että hän haluaa presidentiksi. Jeb oli perheen kunnianhimoinen tosikko, josta myös vanhemmat odottivat enemmän kuin hänen aikoinaan viinaan menevästä ja huithapelista isoveljestään.

Artikkeliin liittyvät

"Ilonaiheemme on Texasissa, mutta sydämemme ovat Floridassa", sanoi veljesten isä presidentti George H. W. Bush vuonna 1994. Tuolloin George W. oli kaikkien yllätykseksi voittanut kuvernöörinvaalit Texasissa – ja Jeb hävinnyt ne Floridassa.

Isä oli käyttänyt enemmän aikaa nuoremman kuin vanhemman poikansa kampanjaan.

Nyt Jeb Bush tekee lapsuuden haaveestaan totta. Torstaina hän vihjasi Twitterissä, että ilmoittautuu presidenttikisaan virallisesti 15. kesäkuuta. Ilmoitusta on odotettu, sillä Bush on kerännyt rahaa, kiertänyt maata sekä liehitellyt isänsä ja veljensä tukijoita viime vuodesta alkaen.

Jeb ja George W. Bush syntyivät kultalusikkasukuun. Isoisä Prescott Bush oli pankkiiri ja senaattori, isä George H. W. Bush taas miljonääri, keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja, varapresidentti ja presidentti.

Jebillä ja Georgella on ikäeroa liki seitsemän vuotta, eivätkä he ole koskaan olleet erityisen läheisiä. George W. muutti pois kotoa sisäoppilaitokseen, kun Jeb oli seitsenvuotias.

Jeb Bushia kuvaillaan sanoilla introvertti ja ideologi. Kun Jeb ja George osallistuivat yhdessä washingtonilaisen eliittiklubin tilaisuuteen, "George puristi olkapäitä, taputteli selkiä ja kertoi vitsejä", kertoi perhetuttu Ron Kaufman The Weekly Standard -lehdelle.

"Jebin silmistä näki, että hän olisi ollut paljon mieluummin toimistossaan osavaltion budjetin kimpussa."

On Jeb Bushin etu, että hänen lähipiirinsä vuotaa mediaan anekdootteja ahkerasta, pikkutarkasta ja kunnianhimoisesta poliitikosta. Tarkoitus on osoittaa, kuinka erilainen Jeb on verrattuna isoveljeensä, jonka synneiksi lasketaan epäonnistunut Irakin sota ja Yhdysvaltain valtava velkaantuminen.

George W. on pikkuveljensä pahin este matkalla Valkoiseen taloon. Nekään republikaanit, jotka kannattivat Irakin sotaa, eivät pidä ajatuksesta, että Valkoinen talo periytyisi suvussa. Sellainen herättää ikäviä mielikuvia entisen emämaan Britannian kruunupäistä.

Kunnianhimo ja pikkutarkkuus eivät ole olleet Jeb Bushille vain eduksi. Tämän osoitti juuri vuoden 1994 epäonnistunut kuvernöörikampanja, Jeb Bushin toistaiseksi suurin poliittinen oppitunti.

Nuori Jeb Bush teki omaisuutensa Floridan kiinteistöbisneksessä, jossa hän pääsi alkuun isänsä suhteiden avulla. Ensimmäisissä kuvernöörinvaaleissaan hän kampanjoi insinöörimäisesti lukujen, faktojen ja järkiperusteiden avulla mutta unohti, että amerikkalaiset äänestävät mukavinta miestä – sellaista kuin hänen veljensä.

Tappio oli niin kova paikka, että Bush vetäytyi hetkeksi politiikasta. Hän kääntyi roomalaiskatoliseksi, vaimonsa uskoon. Neljä vuotta myöhemmin hän oli oppinut puhumaan tunteista, kuunteli äänestäjiä, esiintyi sovittelevasti – ja voitti.

Bushin kaksi kautta Floridan kuvernöörinä vuosina 1999–2007 ovat hänen tärkein saavutuksensa. Hän sai vastustajiensakin mielestä aikaan paljon.

Talousbuumi mahdollisti sen, että Bush leikkasi sekä menoja että veroja. Hän uudisti osavaltion koulutusjärjestelmää luomalla Floridan kehnoille kunnallisille kouluille kilpailevan järjestelmän, bisnesperusteiset yksityiskoulut, joihin köyhät oppilaat pääsivät verovaroin kustannetuilla kupongeilla. Hän poisti rotukiintiöt yliopistoista, leikkasi osavaltion julkisten työntekijöiden määrää ja höllensi aselakeja.

Kahden kauden jälkeen Bushia kutsuttiin kaikkien aikojen konservatiivisimmaksi kuvernööriksi – siitä ideologin maine. Se, että Bushia pidetään kahdeksan vuotta myöhemmin republikaanipuolueessa maltillisena, kertoo puolueen siirtymisestä oikealle.

Bushista tekee konservatiivisen kenttäväen silmissä epäilyttävän kolme asiaa.

Hän tukee demokraattipresidentti Barack Obaman maahanmuuttouudistusta, joka antaisi miljoonille siirtolaisille oleskeluluvan. Hän kannattaa valtakunnallisia oppimistavoitteita, jotka haiskahtavat valtion sekaantumiselta koulujen asioihin.

Ja vaikka hän vastustaa samaa sukupuolta olevien liittoja, hän on sanonut toisilleen omistautuneiden homoparien "ansaitsevan muiden kunnioituksen".

Rohkein mielipide näistä kolmesta on laittomien siirtolaisten puolustaminen, koska se vie Bushilta omien ääniä. Hänellä on kuitenkin sekä henkilökohtaisia että poliittisia syitä puhua latinojen puolesta.

17-vuotiaana Jeb Bush lähti eliittikoulunsa vaihto-ohjelman kautta kolmeksi kuukaudeksi opettamaan englantia Meksikoon. Pienessä Leónin kaupungissa hän tapasi samanikäisen Columba Gallon, köyhän ja rikkinäisen perheen tyttären.

Gallosta tuli Jeb Bushin tiettävästi ainoa rakkaus. Sekin sopii kuvaan tunnollisesta ja kunnollisesta pojasta.

Pariskunta meni naimisiin parikymppisenä ja sai kolme lasta: nyt jo aikuiset George P:n, Noellen ja Jeb Juniorin. Perheen kotikieli oli espanja.

Kun Bush oli valmistunut yliopistosta, aviopari muutti kahdeksi vuodeksi Venezuelaan, jossa Jeb Bush hoiti amerikkalaispankin haarakonttoria. Se tekee hänestä amerikkalaispoliitikkoihin verrattuna poikkeuksellisen kansainvälisen ja kielitaitoisen.

Vaimo oli syymyös siihen, että Bushit asettuivat pysyvästi Floridaan, jonka suuren latinoväestön parissa Columba Bush tunsi olonsa kotoisammaksi kuin miehensä kotipaikassa Texasissa. Appiukko George H. W. Bush kutsui vielä vuonna 1988 lapsenlapsiaan "pieniksi ruskeiksi".

Kasvava latinoväestö on republikaaneille poliittinen ongelma, koska vähemmistöt kannattavat demokraatteja. Esimerkillään Jeb Bush haluaa osoittaa, että valkoisten heteromiesten puolue pystyy vetoamaan myös köyhiin ja vähemmistöihin.

Vaikka Jeb Bush pyrkii kaikin keinoin pois veljensä varjosta, hänen poliittinen ohjelmansa ja pehmeä tyylinsä tuovat mieleen iskulauseen "myötätuntoinen konservatismi", jolla George W. Bush kampanjoi vuoden 2000 vaaleissa.

Jebin kannalta on harmi, että George W. ei myöhemmin osoittautunut kovin myötätuntoiseksi eikä valtion velkaantumisen takia kunnon konservatiiviksikaan.

Toisaalta isän ja veljen poliittiset kontaktit ovat jo nyt varmistaneet Jeb Bushille sadan miljoonan dollarin vaalikassan. Puolue-eliitti haluaa ehdokkaaksi maltillisen keskitien kulkijan, joka voi voittaa demokraattien Hillary Clintonin. Jeb Bushissa eliitti näkee luotettavan kruununprinssin.

Lopulta kyse on siitä, kumpi painaa enemmän: nimen tuoma raha vai nimen luoma maine.

Toistaiseksi kumpikaan ei ole muuttunut suureksi kansansuosioksi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat