Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallismielisyys pulpahti pintaan Tiananmenin verilöylyn vuosipäivänä Hongkongissa

Nuorista demokratia-aktiiveista moni tuntee olevansa hongkongilainen eikä kiinalainen

Ulkomaat
 
Bobby Yip Reuters
Demokratian kannattajat seisoskelivat torstaina kynttilänvalossa Victorianpuistossa Hongkongissa. Taustalla olevassa lakanassa on kuva Tiananmenin aukiosta vuonna 1989.
Demokratian kannattajat seisoskelivat torstaina kynttilänvalossa Victorianpuistossa Hongkongissa. Taustalla olevassa lakanassa on kuva Tiananmenin aukiosta vuonna 1989. Kuva: Bobby Yip Reuters

Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat Hongkongissa torstai-iltana muistelemaan Pekingissä vuonna 1989 tapahtuneen Tiananmenin aukion verilöylyn uhreja. Victorianpuiston muistotilaisuudessa vaatteet olivat valkoisia ja mustia ja ohjelmassa oli kynttiläkulkue kuten aiempinakin vuosina.

Kokoontuminen on järjestetty jokaisena verilöylyn vuosipäivänä eli vuodesta 1990, mutta tällä kertaa tilaisuutta leimasi demokratian kannattajien jakautuminen kahteen leiriin.

Hongkongin demokratialiikkeessä on kaksi eri näkemystä siitä, mitä Kiinaa pitäisi demokratisoida. Hongkong on osa Kiinaa, mutta se on erityishallintoalue, poliittisesti ja henkisesti eri Kiina kuin Manner-Kiina.

Hongkongissa kansalla on enemmän vapauksia kuin mantereella. Se on Kiinan ainoa kolkka, jossa Tiananmenin tapahtumia voi muistella julkisesti joutumatta vankilaan.

Victorianpuistossa on perinteisesti vaadittu Kiinaan demokratiaa.

"Meidän on muutettava Kiina, ennen kuin Kiina muuttaa meidät", sanoi muistotilaisuuden järjestäjiin kuuluva kansanedustaja Lee Cheuk-yan uutistoimisto AFP:lle.

Osa nuorista demokratia-aktiiveista on kuitenkin alkanut ajatella toisin. He eivät kaipaa kansanvaltaa Kiinaan vaan Hongkongiin.

"Emme tunne, että meillä olisi velvollisuutta ajaa demokratiaa Kiinaan, koska mielestämme hongkongilaiset ovat vastuussa vain Hongkongin demokratiasta", sanoi Hongkongin yliopiston opiskelijajärjestön puheenjohtaja Billy Fung Financial Times -lehdelle.

Hänen järjestönsä on yksi niistä, jotka päättivät jättää Victorianpuiston tilaisuuden tänä vuonna väliin. Järjestö piti oman muistotilaisuutensa.

Paikallispatriootteja näkyi myös viime syksyn suurmielenosoituksissa, joissa vaadittiin demokratiaa nimenomaan Hongkongiin. Monet HS:n tuolloin tapaamista nuorista mielenosoittajista korostivat olevansa ennen kaikkea hongkongilaisia, vaikka Hongkong kuuluukin suureen Kiinaan.

Silloisissa mielenosoituksissa vastustettiin Kiinan sanelemaa tapaa järjestää Hongkongin ensimmäiset hallintojohtajan vaalit, jotka olisi tarkoitus pitää vuonna 2017. Maan keskusjohto sallii vaaleihin vain muutaman ennalta seulotun ehdokkaan. Vaalit eivät ole vapaat, koska ehdokkaita ei saa asettaa vapaasti.

Vaalikiista nousee tapetille taas parin viikon päästä, kun vaalilain käsittely alkaa lakiasäätävässä elimessä Legcossa.

Nyt pintaan noussut paikallismielisyys on osittain peruja vaalikiistasta ja syksyn mielenosoituksista, joissa aktiivisimpia olivat opiskelijat. He kuuluvat eri sukupolveen kuin Victorianpuiston muistotilaisuuden järjestänyt demokratialiike, jonka aktiivit ovat paljolti keski-ikäisiä.

Nuori sukupolvi on vielä kauempana kommunistisen puolueen johtaman Kiinan arvomaailmasta kuin Tiananmenin aikaan aktivoituneet edeltäjänsä.

Nuorten nousu poliittiselle kartalle tarkoittaa, ettei Hongkongista tule lähiaikoina samaa Kiinaa kuin Manner-Kiina, vaikka Kiinan keskusjohto haluaisi.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat