Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan lainapaketti erääntyy tänään – kreikkalaiset odottavat ahdistuneina kohtaloaan

"Ihmisillä ei ole rahaa, Ateenan lähiö on kuin kummituskaupunki"

Ateenan köyhä esikaupunki muuttuu iltaisin kummituskaupungiksi. Käyttämättä jääneitä lääkkeitäkin kierrätetään vähäosaisille.

Ulkomaat
 
Jättiläisvelka rusentaa kreikkalaisten tulevaisuuden
Jättiläisvelka rusentaa kreikkalaisten tulevaisuuden
Näennäisen normaalin arjen takana ateenalaisten elämää stressaa epätietoisuus kansakunnan kohtalosta velkojien otteessa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Kreikan kohtalonhetki lähestyy

 Kreikan oli määrä maksaa tänään perjantaina Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle 300 miljoonan euron lainaerä.

 Torstaina Kreikka kuitenkin ilmoitti, että se lykkää takaisinmaksua niin, että se maksaa kaikki kesäkuun maksut kuun lopussa. Yhteensä maksettavaa tulee kuun loppuun mennessä 1,6 miljardia euroa.

 Kreikka odottaa lainoittajiltaan eli euromailta, IMF:ltä ja Euroopan keskuspankilta tukilainaerää, jotta se pystyisi lyhentämään velkojaan. Lainoittajat eivät suostu maksamaan erää ennen kuin Kreikka sitoutuu uskottaviin reformeihin.

 Jos Kreikka ei saa lainaa, se ei luultavasti selviä maksuistaan ja ajautuu maksukyvyttömyyteen sekä mahdollisesti ulos eurosta.

 Ratkaisulla on kiire. Kreikan tukilainohjelma päättyy kesäkuun lopussa.

Päällisin puolin kaikki näyttää Ateenassa normaalilta.

Kreikkalaiset jatkavat tyynesti elämäänsä ja kahvilat ovat täynnä ihmisiä. Samaan aikaan maan hallitus käy epätoivoisia neuvotteluja kansainvälisten velkojien kanssa hätälainojen ehdoista.

Katunäkymän pintapuolisesta toimeliaisuudesta huolimatta kansalaiset odottavat uusia käänteitä Kreikan tulevaisuudesta kohtaloonsa alistuneen tuntuisina.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti torstai-iltana, että Kreikka oli pyytänyt kesäkuussa useina eri päivinä erääntyvien velkalyhennyksiensä niputtamista yhdeksi noin 1,6 miljardin paketiksi, jonka eräpäivä olisi kuun lopussa.

"Tämä kriisi on vaikuttanut todella paljon elämääni", sanoo kahvilanpitäjä Antonia Lahida Peramassa, Ateenan köyhimpiin kuuluvassa esikaupungissa.

Lahida menetti työnsä ja perusti kahvilan pari vuotta sitten kriisin ollessa täydessä vauhdissa.

"Ihmisillä ei ole rahaa. Pääkadulla myöhään illalla tämä on kuin kuunmaisema, kummituskaupunki", Lahida sanoo.

Kulman takana leipomossa piirakoita paistanut Vasillis Lambropoulos näytti tekevän hartiavoimin töitä elääkseen kummituskaupungissa.

Vasilis Lambropoulos paistaa piirakoita Peramassa, joka on Ateenan pahiten kärsineitä esikaupunkeja.
Vasilis Lambropoulos paistaa piirakoita Peramassa, joka on Ateenan pahiten kärsineitä esikaupunkeja.

"Me teemme kovasti töitä. Kaikki täällä on käsin tehtyä, ja ankarasta työstä on saatava myös palkka", Lambropoulos sanoi. Hän luonnehti kuitenkin kreikkalaistan elämäntapaa nautinnonhaluiseksi.

"Olemme tottuneet elämään eri tavalla, nauttimaan elämästä, emmekä yksinomaan raatamaan."

Pääministeri Alexis Tsiprasin hallitus näyttää viime kuukaudet raataneen neuvotteluissa, joiden viimeisin puristus Brysselissä keskiviikkoiltana näytti jääneen jälleen tuloksettomaksi. Velkojat vaativat edelleen Kreikan julkiselta taloudelta uusia säästötoimia, joihin suostuminen on hallitukselle vaikeaa. Tsiprasin hallitus nauttii edelleen vahvaa tukea kansalta, joka nosti sen valtaan tammikuun vaaleissa.

"Minä toivon, että Tsipras onnistuu. En pitänyt edellisen hallituksen toimista", sanoo työnvälitystoimistosta korvauksia hakenut Maria Klavalampidou.

"Eniten minua arveluttavat Tsiprasin nuori ikä ja hänen kokemattomuutensa", Klavalampidou sanoi. Hän on opettaja yksityiskoulussa ja saa joka kesäksi potkut lomien ajaksi tullakseen palkatuksi syksyllä uudelleen.

Vaikka Ateena näyttää normaalilta pääkaupungilta, pinnan alla velloo suuri ahdistus. Kreikkalaisten tulotaso on laskenut kolmanneksella, ja työttömyys on 25 prosentin luokkaa. Kolme miljoonaa ihmistä on ilman sairausvakuutusta.

"Minä en voi käsittää, miksi Kreikan täytyy maksaa eurooppalaisille miljardeja, kun sairaaloissa rahaa ei riitä lääkkeisiin tai neuloihin", sanoo vapaaehtoisella klinikalla talkootöitä tekevä Andromachi Tziamou. Kriisin alussa kuuden ihmisen perustama klinikka on paisunut 250 lääkärin ja muun avustajan operaatioksi, jonka potilasrekisterissä on jo 6 000 ihmistä. Suurin osa heistä on työttömiä, jotka ovat tietyn karenssiajan jälkeen menettäneet sairausvakuutuksensa ja jääneet julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle.

Klinikka ei ota rahaa vastaan, mutta se elää täysin vapaaehtoistyön ja lahjoitettujen lääkkeiden ja tarvikkeiden varassa.

Pitkälti turismista riippuvainen antiikkikauppias Spiros Kotsoros käsittelee vanhaa pöytää.
Pitkälti turismista riippuvainen antiikkikauppias Spiros Kotsoros käsittelee vanhaa pöytää.

"Ihmiset tuovat tänne käyttämättä jääneitä lääkkeitään. Ne rekisteröidään ja lajitellaan hyllyille. Pakkauksiin kirjataan, montako pilleriä on jäljellä. Mukana on todella kallistakin tavaraa. Olen pitänyt kädessäni 3 000 euron arvoisia syöpälääkkeitä", Tziamou sanoo.

"Minulla on parempi olo, kun tulen tänne työskentelemään", sanoo lääkäri Dmitri Stamboulis. Yksityispraktiikkaa normaalisti pitävä erikoislääkäri kaartaa säännöllisesti urheiluautollaan klinikan eteen karussa lähiössä ja antaa aikaansa Kreikan köyhimmille.

"Tämä tarve syntyi kriisin takia, kun niin monella ihmisellä ei ole sosiaalivakuutusta ja he eivät pääse sairaaloihin."

Suomalainen Marika Koskinen on asunut vuosia Kreikassa ja pitää veljensä kanssa pohjoismaista tyyliä edustavaa ruokaravintolaa. Yrittäjyys Ateenassa on tarjonnut aitiopaikan maan tilanteen seuraamiseksi.

"Kreikan velat ovat niin suuret, että niitä on mahdotonta maksaa", Koskinen sanoo. Hän arvostelee velkojia liian tiukasta asenteesta.

"Maa on lyöty niin alas, ettei ole mitään mahdollisuutta kasvuun", Koskinen sanoo.

"Nykyisillä verotuloillaan hallitus ei selviä veloista, mutta ei veroja voi enää kiristääkään."

Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

Kalle Koponen HS,
teksti ja kuvat
Ateena

33-vuotias Stefaljos Angelidis hakee 5-kuukautiselle vauvalleen äidinmaidonvastiketta vapaaehtoisklinikalta, jossa Fotini Sfantoy työskentelee.
33-vuotias Stefaljos Angelidis hakee 5-kuukautiselle vauvalleen äidinmaidonvastiketta vapaaehtoisklinikalta, jossa Fotini Sfantoy työskentelee.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat