Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopassa vaikuttaa vielä 12 hovia – Ruotsin monarkia on yli tuhat vuotta vanha

Ulkomaat
 
Tiina Juujärvi

Euroopassa vaikuttaa vielä kaksitoista monarkiaa. Ne ovat ruhtinas- tai kuningaskuntia. Vatikaania ja Andorraa lukuun ottamatta kaikissa niissä valta periytyy.

Ruotsin monarkia on yli tuhat vuotta vanha. Vallassa on kuningas Kaarle XVI Kustaa. Hänellä on vaimonsa Silvian kanssa kolme lasta: prinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine.

Valta siirtyy seuraavaksi Victorialle ja sitten hänen tyttärelleen Estellelle.

Ensi viikon lauantaina Ruotsissa vietetään prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä. Kuningashuoneen perhejuhlat ovat oikeastaan valtioseremonioita, joiden vieraslistalla on poliitikkoja ja yritysjohtajia.

Ruotsissa kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa 54 prosenttia vastanneista halusi säilyttää kuningashuoneen. Vuonna 2003 samassa tutkimuksessa 66 prosenttia halusi säilyttää sen. Tutkimuksen teki SOM-instituutti. Ruotsalaiset pitävät enemmän Victoriasta kuin naisseikkailuista syytetystä kuninkaasta.

Britannian kuningashuone on maailman tunnetuin. Se on myös Euroopan suosituimpia kuningashuoneita. Sitä tukee 70–80 prosenttia briteistä.

Nykyinen hallitsija on 89-vuotias kuningatar Elisabet II. Hänen puolisonsa on prinssi Philip. Kuningattaren jälkeen valta siirtyy heidän lapselleen prinssi Charlesille tai suoraan tämän pojalle prinssi Williamille. Hän on tällä hetkellä suositumpi kuin isänsä tai isoäitinsä.

Kuningashuoneet pitävät yllä erikoisia perinteitä. Kun brittihallitus julkisti toukokuussa ohjelmansa, sitä ei suinkaan lukenut mieskolmikko fläppitaulun kanssa vaan kuningatar Elisabet II.

Hän matkusti hevosrattaissa parlamenttitalolle, asetti päähänsä tuhansia jalokiviä sisältävän kruunun ja puki harteilleen sametista ja turkiksista tehdyn viitan.

Kuningatar istahti kultaiselle valtaistuimelle ja luki hallituksen laatiman puheen.

Hollannin kuningashuoneessa vallassa on kuningas Willem-Alexander. Ennen häntä maata hallitsi silloinen kuningatar ja nykyinen prinsessa Beatrix, joka luovutti kruunun pojalleen toissa vuonna. Kuninkaan tai kuningattaren jääminen eläkkeelle on Hollannissa tavallista. 73 prosenttia hollantilaisista haluaa säilyttää monarkian, ja 89 prosenttia sanoo pitävänsä kuninkaasta. Kyselyn teki kaksi vuotta sitten Maurice de Hond -yritys.

Willem-Alexander on naimisissa argentiinalaisen aiemman investointipankkiirin, kuningatar Maximan kanssa. Heillä on kolme tytärtä: Catharina-Amalia, Alexia ja Ariane.

Korjaus 8.6.2015 kello 15.36: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Hollannin Maxima olisi prinsessa eikä kuningatar.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat