Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saddamin äänitorvi Tariq Aziz on kuollut

Aziz nousi Irakin Saddam Husseinin hirmuhallinnon kasvoiksi ulkomailla

Ulkomaat
 
Taha Al-Rubayyh Getty Images
Tariq Aziz nousi merkittävään asemaan Saddamin hallinnossa.
Tariq Aziz nousi merkittävään asemaan Saddamin hallinnossa. Kuva: Taha Al-Rubayyh Getty Images

Hirmuhallitsija Saddam Husseinin äänitorvena tunnettu Irakin entinen ulkoministeri Tariq Aziz on kuollut.

Vankilatuomiota istunut Aziz, 79, kuoli perjantaina sairaalassa Etelä-Irakissa, uutistoimistot kertoivat. Hänet tunnettiin Irakin edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin uskollisena tukijana ja edusmiehenä, joka nousi Irakin syrjäytetyn hallinnon tunnetuimmaksi hahmoksi ulkomailla.

Aziz tuomittiin oikeudessa vuonna 2010 syyllisenä murhiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Syytteet liittyivät uskonnollisiin puolueisiin kohdistuneisiin vainoihin 1980-luvulla. Hän sai vankilatuomioita myös useista muista rikoksista.

Aziz oli ainoa kristitty, joka nousi merkittävään asemaan Saddamin hallinnossa.

Vahvoja, paksusankaisia silmälaseja käyttänyt Aziz muistetaan ulkomailla 1980-luvulta 2000-luvun alkuun horjumattomana Saddam Husseinin puolestapuhujana. Laajaan kansainväliseen julkisuuteen hän nousi Irakin ensimmäisen sodan myötä vuonna 1991.

Aziz nimettiin Irakin ulkoministeriksi vuonna 1983 ja varapääministeriksi vuonna 1991. Näkyvästä asemastaan huolimatta hänellä ei uskota olleen päätäntävaltaa Saddamin sisäpiirissä.

Azizista tuli kuitenkin Saddamin hallinnon kasvot. Hän käytti usein lennokasta kieltä Irakin pahimmista vihollisista, kuten Yhdysvalloista ja Britanniasta. Räikeänä vastakohtana edustamansa hallinnon julmuuksille Aziz osasi esiintyä kansainvälisillä areenoilla sivistyneesti.

Irakin diplomaattisuhteiden kehittyminen ja neuvottelumenestykset olivat pitkälti Azizin aikaansaannoksia.

Vuonna 2003, juuri ennen Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin, Aziz kierteli Euroopassa yrittäen estää pommitukset. Hän antautui Yhdysvaltain joukoille kuukausi sen jälkeen kun Saddamin hallinto oli kaadettu Yhdysvaltain hyökkäyksessä vuonna 2003.

Azizilla tiedetään olleen pitkään terveysongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat