Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanian pääministeriä epäillään korruptiosta

Rikostutkinnassa selvitetään Viktor Pontan hämäriä liiketoimia

Ulkomaat
 
reuters
Romanian pääministeriä Viktor Pontaa epäillään rahanpesusta, veropetoksista ja asiakirjojen väärentämisestä.
Romanian pääministeriä Viktor Pontaa epäillään rahanpesusta, veropetoksista ja asiakirjojen väärentämisestä. Kuva: reuters

Romanian pääministeriä Viktor Pontaa epäillään rahanpesusta, veropetoksista ja asiakirjojen väärentämisestä.

Asiasta kertoi Romanian korruptiotutkintaan erikoistuneen viraston (DNA) syyttäjä perjantaina. Virasto tutkii korruptioepäilyjä, minkä jälkeen jutut siirtyvät tavallisille syyttäjille.

Tästä on kyse

 Romanian korruptioon erikoistunut virasto epäilee pääministeri Viktor Pontaa laajasta korruptiosta.

 Viime vuosina monet kärkipoliitikot ovat joutuneet eroamaan, viimeksi valtiovarainministeri.

 Romanian sijoitus Transparency Internationalin korruptioindeksissä oli 175 maan joukossa 69. vuonna 2014.

Romanian presidentti Klaus Iohannis vaati perjantaina Pontaa eroamaan epäilyjen takia.

Rikostutkinta pääministeriä vastaan on tuorein korruption vastaisen viraston näyttävistä tutkinnoista korkeassa asemassa olevia poliitikkoja vastaan. Esimerkiksi maan valtiovarainministeri erosi maaliskuussa korruptiotutkinnan vuoksi.

Kun HS kävi viime joulukuussa Romanian korruption vastaisessa virastossa, sen syyttäjät kertoivat työskentelevänsä erittäin laajamittaisen tapauksen kimpussa. Tuolloin ei vielä kerrottu, mistä on kyse. Joulukuussa oli käyty presidentinvaalit, jotka Klaus Iohannis voitti – vastaehdokas oli ollut Viktor Ponta.

Rikostutkinta sosiaalidemokraatti Viktor Pontasta, 42, perkaa hänen toimintaansa asianajajana vuosina 2007–2008. Ministeri hänestä tuli vuonna 2008 ja pääministeri vuonna 2012.

Pontan lakiasiaintoimisto teki sopimuksen suuremman lakiasiaintoimiston Sova&co:n kanssa, jonka perusteella Ponta sai kuukausittain korvauksen konsultoinnista. Hänen oli määrä tehdä yhteistyötä Sova&co:n kanssa muiden muassa rikosoikeudellisissa tapauksissa ja liike-elämän lakikysymyksissä. Alun perin korvaus oli 2 000 euroa kuussa ja myöhemmin se nostettiin 3 000 euroon, käy ilmi korruptiosyyttäjän tutkimuksista.

Korruptiotutkijat eivät löytäneet mitään todisteita toimeksiannoista Viktor Pontalle, joiden perusteella hänelle maksettiin korvausta. Lisäksi lakiasianfirma hankki Pontalle auton, Mitsubishi Lancerin.

Kun veroviranomaiset tekivät tarkastuksen Sova&co lakiasiantoimistoon vuonna 2011, Ponta ja hänen "asiakkaansa" päättivät ilmeisesti tekaista tositteet Pontan konsultoinnista.

Pontan epäillään kopioineen oikeasti rikosjutuissa toimineiden asianajajien työraportteja ja väärentäneen ne omikseen. Pontan epäillään kirjoittaneen laskut niin, että hän olisi laskuttanut Sova&co-toimistoa kuukausittain sen ajamien rikosjuttujen parissa työskentelystä.

Firman asianajajat ovat kiistäneet koskaan työskennelleensä kyseisissä rikosjutuissa Viktor Pontan kanssa yhteistyössä.

Hänen epäillään käyttäneen osan lakiasiaintoimistolta saamistaan rahoista luksuskiinteistöjen ostoon Bukarestissa.

Korruptiota tutkivan viraston vakavin epäily liittyy kuitenkin siihen, mitä tapahtui Viktor Pontan päästyä valtaan.

Aloitettuaan Romanian pääministerinä vuonna 2012 hän nimitti Sova&co johtajan, myös sosiaalidemokraatin Dan-Coman Sovan ministeriksi.

Ensin hän toimi parlamentin yhteysministerinä ja joulukuusta 2012 lähtien infrastruktuurihankkeista ja ulkomaisista investoinneista vastaavana ministerinä.

Vuonna 2014 hänestä tuli Pontan hallituksen liikenneministeri.

Romaniassa korruptio on EU-maiden kärkitasoa. Viime vuosina korruptionvastainen virasto on kuitenkin käynnistänyt rikostutkinnan useista huippupoliitikoista ja virkamiehistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat