Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA haluaa panna suurvaltašakin säännöt uusiksi

Ulkomaat
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

"Tuntuu kuin venäläisiä edustaisi maailman näyttämöllä maineikas šakkimestari, kun taas Yhdysvallat pelaa tammea", republikaanisenaattori Ted Cruz pilkkasi presidentti Barack Obamaa viime vuoden tammikuussa.

Se oli sitä aikaa, kun presidentti Vladimir Putinille ehdotettiin vakavissaan Nobelin rauhanpalkintoa tunnustukseksi Syyrian kriisin ratkaisemisesta.

Kun Venäjän talous ajautui Ukrainan sodan ja talouspakotteiden vuoksi syöksykierteeseen, Obama naureskeli arvostelijoilleen.

Nyt ruplan romahdus on tasaantunut, eikä venäläisiä ole ajettu Ukrainasta. Toukokuussa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja apulaisulkoministeri Victoria Nuland vierailivat peräperää Venäjällä.

Onko Kremlin mestari taas kerran ahdistanut amerikkalaiset nurkkaan?

Amerikkalaiset ja venäläiset pelaavat eri pelejä. Venäläisillä on käynnissä perinteinen suurvaltašakki, kun taas amerikkalaiset pelaavat globaalia simultaanišakkia monella laudalla. Tilanne tarjoaa Venäjälle edun, jota maa on ovelasti hyödyntänyt.

Venäjä voi vahvistaa asemaansa aina, kun se onnistuu luomaan asetelman, jossa amerikkalaiset laskevat häviävänsä maiden suhteiden huononemisesta enemmän kuin tiukalla linjalla voittavat. Tällä hetkellä Yhdysvallat tarvitsee Venäjää Iranin ydinneuvotteluissa ja Syyriassa, joten se ei ole halunnut kiristää tilannetta Ukrainassa.

Taktisiin tappioihinsa kyllästynyt Yhdysvallat aikoo nyt panna pelilaudan uusiksi, sillä ulkoministeriössä valmistellaan uutta Venäjän-strategiaa. Aiheesta on puhuttu viimeksi ajatushautomo CSIS:n seminaarissa, jossa esiteltiin armeijan sotakorkeakoulun sotapeliä "Yhteistyöstä kilpailuun – Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden tulevaisuus".

Sotapeleiksi kutsutaan strategisia harjoituksia, joissa osallistujat jaetaan joukkueisiin, jotka pelaavat erilaisissa tilanteissa toisiaan vastaan. Sotakorkeakoulun pelissä asiantuntijat edustivat Kremliä ja Valkoista taloa.

Sotapelin loppuraportin mukaan Venäjällä ei ole selkeää pitkän tähtäimen strategiaa vaan se tarrautuu eteen osuviin tilaisuuksiin. Maa ajaa etujaan muun muassa kahdenvälisellä diplomatialla, tiskin alta -kaupoilla, propagandalla, venäläismielisillä taistelijoilla ja jäätyneillä konflikteilla.

Raportin mukaan Yhdysvaltain on aika ymmärtää, että Venäjä on siirtynyt yhteistyöstä kilpailuun erityisesti Venäjän lähiulkomaissa, Aasiassa ja arktisilla alueilla. "Selkeä politiikka, joka tunnustaa kahden järjestelmän kilpailullisen luonteen on välttämätön askel [Yhdysvaltain] strategisen aloitteen palauttamisessa", raportissa todetaan.

Yhdysvaltain pitäisi selventää Venäjän-politiikkaansa niin, ettei Venäjä pääse lyömään kiilaa Nato-maiden välille. Puolustusliiton viidettä artiklaa tulisi täsmentää esimerkiksi kyberhyökkäyksen ja hybridisodankäynnin osalta.

Yhdysvaltain ensi vuoden ja Venäjän vuoden 2018 presidentinvaalien välinen aika voi raportin mukaan olla erityisen riskialtis. Kun Valkoisessa talossa istuu keltanokkapresidentti, Putin saattaa yrittää pönkittää suosiotaan uusilla sotaseikkailuilla.

Keskustelussa todettiin, että Yhdysvallat on yrittänyt säilyttää status quon, mutta Venäjä haluaa muuttaa sitä. Sopuun tarvitaan kaksi, riitaan riittää yksi. Siksi Venäjä on vienyt, Yhdysvallat vikissyt.

"Sotapeleissä on kiva päästä pelaamaan Venäjää", keskustelua isännöinyt CSIS:n Venäjän-ohjelman johtaja Andrew Kuchins sanoi.

Ei välttämättä kauan. Yhdysvallat on kaksi kertaa aiemmin vaihtanut äkillisesti Venäjän-strategiaansa: vuonna 1948 se siirtyi Stalinin kanssa kaveeraamisesta patoamispolitiikkaan ja vuonna 1981 liennytyksestä varustelukilpailuun. Mahtaako Venäjällä olla varaa kolmanteen kirikierrokseen?

Saska Saarikoski HS
saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat