Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainassa kotien kaasulaskujen korottamisesta on tullut sotaakin isompi kysymys

Ulkomaat
 
Kaasun hinnankorotus vaikeuttaa pienituloisten ukrainalaisten elämää.
Kaasun hinnankorotus vaikeuttaa pienituloisten ukrainalaisten elämää.

Ainakin läntisessä ja keskisessä Ukrainassa kaikki tuntuvat nyt puhuvan vain kaasun hinnasta.

Muun muassa lämmitykseen käytetty kaasu on ollut tähän asti tavallisille ihmisille lähes ilmaista. Valtion tuen ansiosta kansalaisten on tarvinnut maksaa vain noin viidennes kaasun oikeasta hinnasta.

Nyt tuki on poistumassa ja ihmisten kaasulaskut moninkertaistumassa.

Nurina ei ole mikään ihme. Kaasulaskun kasvu on monelle oikeasti iso ongelma, sillä 45 miljoonan asukkaan Ukraina on köyhä maa. Tavanomainen eläke on 50 euroa ja keskipalkka nykykurssilla 170 euroa. Tosin tuloerot ovat valtavia.

Ukrainalaisten suuren enemmistön köyhyydessä ei ole mitään uutta. Maan talous ei koskaan lähtenyt lentoon Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991. Ukrainalaiset ajattelivat kyllä aluksi olevansa eron voittajia. Maa on viljavaa ja teollisuutta on runsaasti, eikä sellaisia riesoja kuin Venäjän epävakaa Pohjois-Kaukasia ollut.

Rosvokapitalismi sai kuitenkin vallan. Härskeimmät yksityistivät valtion omaisuutta itselleen. Parlamentti täyttyi miljardööreistä ja miljonääreistä, jotka halusivat turvakseen kansanedustajan syytesuojan ja lait itselleen käteviksi. Julkista rahaa on kavallettu koko itsenäisyyden ajan. Korruptio on levinnyt kaikkialle.

Tähän yritettiin korjausliikettä vuonna 2004 niin sanotulla oranssilla vallankumouksella. Sen valtaan nostamat Viktor Juštšenko ja Julija Tymošenko eivät kuitenkaan uudistaneet järjestelmää, ja sama kaaos jatkui. Seuraavissa vaaleissa alkutalvesta 2010 presidentiksi nousi Viktor Janukovytš, jota vastaan koko oranssi vallankumous oli henkilöitynyt.

Janukovytšin aikana korruptio vain paheni. Tämä johti osaltaan marraskuussa 2013 alkaneisiin mielenosoituksiin, jotka ajoivat lopulta Janukovytšin maanpakoon viime vuoden helmikuussa.

Ukrainalaisten herraonni on siis ollut surkea, minkä he kyllä tietävät. Siksi niin monet suhtautuvat maan nykyiseenkin johtoon epäillen. Tätä epäluuloa pitää yllä se, ettei arki ole juuri parantunut Janukovytšin kukistumisen jälkeen.

Ukrainan kroonisten ongelmien päälle tuli nimittäin joukko uusia. Venäjä miehitti Krimin, ja sen tukemat joukot aloittivat sodan Itä-Ukrainassa. Sota on tuhonnut tai pysäyttänyt ison osan teollisuudesta, pelästyttänyt ulkomaiset investoijat ja vienyt tolkuttomasti rahaa.

Tästä on seurannut huonossa hapessa olleen talouden romahtaminen. Inflaatio laukkaa, valuutan arvosta on pudonnut kolmannes, ja maa on käytännössä maksukyvytön. Hallitus peri edeltäjiltään velat, joita on maan koko bruttokansantuotteen verran. Niistä valtaosa on vieraassa valuutassa, joten Ukrainan hryvnan heikkeneminen vaikeuttaa tilannetta.

Eikä vanha riesa korruptio tunnu kadonneen minnekään ihmisten arjesta. Sota on paikoin jopa pahentanut sitä.

"Mehiläiset ovat taas hunajapurkilla", sanoi parikymppinen opiskelija Taras Ševtšenkon yliopistolla Lvivissä toukokuussa.

Periaatteessa se harmitti häntä, sillä kaiken piti muuttua paremmaksi. Silti siinä oli hänestä jotain vähän huvittavaa. Parin päivän päästä Kiovassa kolmikymppinen nainen sanoi, ettei korruptiossa ole mitään huvittavaa, vaikka kaikki ovat sotkeutuneet siihen.

"Korruptio tappaa. Kun valtion tai kaupungin rahat on korruptiossa varastettu, sairaalaan ei saada hankittua laitteita. Lääkäri on saattanut ostaa tutkinnon tai ainakin lahjoa päästäkseen tentistä lukematta läpi, koskaan et tiedä. Ja kun rahaa ei ole, lääkäreille ei makseta kunnon palkkaa, joten et saa hoitoa, ellet lahjo", hän sanoi.

Kotitalouksien kaasulaskun korotuksen taustalla on valtion akuutti rahapula. Se on neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa 40 miljardin euron tukipaketista, jonka yhtenä vaatimuksena on budjettitasapaino. Kaasun hintaa ei ole varaa tukea.

Kyse on silti myös tärkeästä rakenteellisesta uudistuksesta. Kun kaasu on ollut lähes ilmaista, kukaan ei ole kiinnittänyt huomiota energiatehokkuuteen.

"Karrikoidusti voi sanoa, että venäläiset poraavat kaasun maasta, myyvät meille, ja me puskemme sen taivaalle", kiovalainen virkamies sanoi.

"Tanskassa energiaa käytetään tyyliin 75 kertaa tehokkaammin."

Kaasutukiin liittyy myös korruptiota. Kotitaloudet ovat saaneet kaasua halvalla, mutta teollisuus ei. Niinpä hyvin verkottuneet liikemiehet ovat onnistuneet ostamaan kaasua kotitaloushintaan ja myymään sen moninkertaisella hinnalla yrityksille.

Kaasun hinnankorotus on toki valtava asia pienituloisille ukrainalaisille. Sillä on kuitenkin myös laajempia merkityksiä.

Se nimittäin osoittaa, kuinka vaikeita vähänkin ikävämmät uudistukset ovat. Ukrainalaiset epäilevät selkäydinreaktiona heti, että joku yrittää – taas – rikastua heidän ja valtion kustannuksella. Päälle tulevat vielä neuvostoperinnön rippeet, joista ei ole täysin päästy eroon.

Tällaisia uudistuksia on silti edessä paljon, jos Ukrainasta halutaan oikeasti toimiva maa. Niin ukrainalaiset haluavatkin, mutta eivät vanhastaan luota edes valitsemiinsa poliitikkoihin. Parlamentin edessä on yhä liikaa töölöläiskaksion hintaisia autoja.

Ukrainassa valtio ja kunnat omistavat yhä tuhansia yrityksiä. Ne pitäisi yksityistää, mikä todennäköisesti tarkoittaa irtisanomisia. Kansa ei kuitenkaan juuri puhu yksityistämisistä. Se haluaisi, että oligarkkien 1990-luvulla hankkima omaisuus kansallistettaisiin.

Sama ongelma on puheessa oikeusvaltiosta, jota Ukrainassa ei ole ollut koskaan. Moni näkee sen keinona saada aiemmin oikeuden välttäneet vaikutusvaltaiset toimijat vankilaan, koska kaikki tietävät nämä roistoiksi. Todisteista riippumatta.

Oikeastaan koko talous pitää saada läpinäkyvämmäksi. Se koskee julkisia hankintoja, joista iso osa on mennyt ylihintaan päättäjien omille tai kavereiden firmoille, ellei joku ole maksanut lahjuksia saadakseen kaupan. Mutta kun puolet taloudesta toimii verottajan ulottumattomissa, muutokset vaikuttavat tavallisiinkin ihmisiin.

Veroja vain on ikävä maksaa, jos ei tunne saavansa mitään vastineeksi. Vararikossa olevalla hallituksella on aika vähän porkkanoita tarjottavaksi. Tosin ei sillä ole juuri keppejäkään niin kauan kuin hallintokoneista on korruptoitunut.

Hallitus on tehnyt joitakin oikeita ja tärkeitä uudistuksia. Niiden vaikutukset eivät vaan vielä näy tai ovat kansalaisille liian abstrakteja. Niinpä poliitikot tekevät populistisia tempauksia saadakseen huomion ongelmista ja tehdäkseen myös "kivoja" päätöksiä.

Tällaisiksi tempauksiksi voi laskea vaikkapa neuvostosymbolit kieltävän lain tai Kiovan pormestarin Vitali Klytškon julkilausuman, jossa hän pyysi seksuaalivähemmistöjen tapahtuman perumista Kiovassa "näinä aikoina". Tai teatraaliset korruptiosta epäiltyjen pidätykset.

Paljon riippuu syksyn paikallisvaaleista, joissa hallituksen suosio ensi kertaa mitataan. Kaasun hinnasta on tulossa tärkeä vaaliteema, joten tuloksilla voi olla vaikutusta hallituksen uudistusintoon, jos se häviää.

Kaasun hinnankorotusten ja muiden talousongelmien nousu tärkeimmäksi puheenaiheeksi kertoo myös siitä, kuinka Itä-Ukrainan sodasta on tullut monien ukrainalaisten silmissä paikallinen, itäukrainalainen konflikti. Muualla maassa se ei juuri näy, eikä sen vaikutuksia osata aina ymmärtää sodasta johtuviksi.

Sota on toki yhdistänyt ukrainalaisia ennennäkemättömällä tavalla, mutta silti kotirintamalla kuulee epäilyjä, että hallitus käyttää sotaa tekosyynä milloin mihinkin ongelmaan.

Niin se varmaan ajoittain tekeekin, mutta sota on silti yksi iso syy talouden romahtamiseen ja moniin muihin ongelmiin. Se jatkuu yhä joka päivä, vaikka helmikuusta voimassa on ollut tulitauko. Tämä viikko on ollut rintamalla poikkeuksellisen hermostunut, ja puheet Venäjän tukemien kapinallisten kesähyökkäyksestä ovat taas yleistyneet.

Ukrainan tilanne on karmea. Se on yhtä aikaa sodassa ja vararikossa. Samalla pitäisi tehdä valtavia taloudellisia uudistuksia, jotka ovat yli 20 vuotta myöhässä.

Venäjälle Ukrainan talousongelmat tietenkin sopivat hyvin, sillä se haluaa pitää naapurinsa heikkona. Se voi vaikuttaa Ukrainan talouteen aseilla, kuten se on tehnyt tähänkin asti.

Mutta maan sisällä on toinen rintama, jota vastaan Ukrainan pitää myös taistella. Sillä vastassa on korruptio. Se on vahva vihollinen. Ja kaksoisagentteja on enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat