Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuninkaan solvaajaa uhkaa vankeus Hollannissa – Syytetty: Syynä ihonväri

Syytetyn aktivistin mukaan Hollannissa sananvapauden rajat riippuvat ihonväristä

Ulkomaat
 
Koen van weel anp
Abulkasim al-Jaberi pitää pidätystään sananvapauden rajoittamisena ja epätasa-arvoisena kohteluna, johon liittyy rasismia.
Abulkasim al-Jaberi pitää pidätystään sananvapauden rajoittamisena ja epätasa-arvoisena kohteluna, johon liittyy rasismia. Kuva: Koen van weel anp

Sinä marraskuun päivänä Abulkasim al-Jaberi haistatteli väärälle miehelle, nimittäin kuninkaalle. Hollannissa se on vaarallista.

Kuningasperheelle haistattelusta voi lain mukaan seurata sakkoja tai vankeutta. Al-Jaberin kohdalla se tarkoittaa, että nyt, puoli vuotta myöhemmin, miestä uhkaavat viiden vuoden vankeus ja 20 000 euron sakot.

Tausta

Euroopassa vaikuttaa vielä 12 hovia – Ruotsin monarkia on yli tuhat vuotta vanha

Euroopassa vaikuttaa vielä kaksitoista monarkiaa. Ne ovat ruhtinas- tai kuningaskuntia. Vatikaania ja Andorraa lukuun ottamatta kaikissa niissä valta periytyy.

Ruotsin monarkia on yli tuhat vuotta vanha. Vallassa on kuningas Kaarle XVI Kustaa. Hänellä on vaimonsa Silvian kanssa kolme lasta: prinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine.

Valta siirtyy seuraavaksi Victorialle ja sitten hänen tyttärelleen Estellelle.

Ensi viikon lauantaina Ruotsissa vietetään prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä. Kuningashuoneen perhejuhlat ovat oikeastaan valtioseremonioita, joiden vieraslistalla on poliitikkoja ja yritysjohtajia.

Ruotsissa kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa 54 prosenttia vastanneista halusi säilyttää kuningashuoneen. Vuonna 2003 samassa tutkimuksessa 66 prosenttia halusi säilyttää sen. Tutkimuksen teki SOM-instituutti. Ruotsalaiset pitävät enemmän Victoriasta kuin naisseikkailuista syytetystä kuninkaasta.

Britannian kuningashuone on maailman tunnetuin. Se on myös Euroopan suosituimpia kuningashuoneita. Sitä tukee 70–80 prosenttia briteistä.

Nykyinen hallitsija on 89-vuotias kuningatar Elisabet II. Hänen puolisonsa on prinssi Philip. Kuningattaren jälkeen valta siirtyy heidän lapselleen prinssi Charlesille tai suoraan tämän pojalle prinssi Williamille. Hän on tällä hetkellä suositumpi kuin isänsä tai isoäitinsä.

Kuningashuoneet pitävät yllä erikoisia perinteitä. Kun brittihallitus julkisti toukokuussa ohjelmansa, sitä ei suinkaan lukenut mieskolmikko fläppitaulun kanssa vaan kuningatar Elisabet II.

Hän matkusti hevosrattaissa parlamenttitalolle, asetti päähänsä tuhansia jalokiviä sisältävän kruunun ja puki harteilleen sametista ja turkiksista tehdyn viitan.

Kuningatar istahti kultaiselle valtaistuimelle ja luki hallituksen laatiman puheen.

Hollannin kuningashuoneessa vallassa on kuningas Willem-Alexander. Ennen häntä maata hallitsi silloinen kuningatar ja nykyinen prinsessa Beatrix, joka luovutti kruunun pojalleen toissa vuonna. Kuninkaan tai kuningattaren jääminen eläkkeelle on Hollannissa tavallista. 73 prosenttia hollantilaisista haluaa säilyttää monarkian, ja 89 prosenttia sanoo pitävänsä kuninkaasta. Kyselyn teki kaksi vuotta sitten Maurice de Hond -yritys.

Willem-Alexander on naimisissa argentiinalaisen aiemman investointipankkiirin, kuningatar Maximan kanssa. Heillä on kolme tytärtä: Catharina-Amalia, Alexia ja Ariane.

Korjaus 8.6.2015 kello 15.36: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Hollannin Maxima olisi prinsessa eikä kuningatar.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun rasismia vastustavaksi aktivistiksi itsensä määrittelevä al-Jaberi, 26, piti viime marraskuun puolivälin tienoilla puhetta Musta Pete -perinnejuhlia vastustavassa mielenosoituksessa Amsterdamissa. Musta Pete on mustaksi maalattu, Pyhää Nikolausta avustava hahmo, joka esiintyy loppuvuoden juhlallisuuksissa. Rasistiselta haiskahtavaa perinnettä pidetään Hollannin siirtomaavallan aikaisena jäänteenä.

Al-Jaberi kohdisti kuninkaaseen alatyylisiä solvauksia. Hän myös syytti Hollannin monarkiaa orjuudesta hyötymisestä ja moitti maan nykyhallintoa muun muassa sen osallisuudesta Irakin ja Afganistanin sotiin.

Kommentit eivät miellyttäneet mielenosoitusta valvoneita poliiseja. He ilmoittivat pidättävänsä al-Jaberin ja yrittivät kiivetä lavalle. Aktivisti ilmoitti tekevänsä yhteistyötä.

"Kävelin lavalta heidän kanssaan, ja he tarttuivat käsiini lujasti, väänsivät niitä. Aivan kuin olisin aikonut karata ja ollut vaarallinen", al-Jaberi kertoo asianajajansa toimistossa Amsterdamissa.

Al-Jaberi vietti sellissä kolme tuntia. Sitten hänet vapautettiin. Runsaan kuukauden kuluttua saapui kirje, jossa hänelle tarjottiin mahdollisuutta myöntää syyllisyytensä majesteettirikokseen ja maksaa sakkoa 500 euroa. Siitä olisi jäänyt merkintä rikosrekisteriin.

Kun al-Jaberi kieltäytyi maksamasta, syyteprosessi käynnistyi. Ensimmäisen kuulemisen piti olla viime viikolla, mutta sitä on nyt lykätty tapauksen saatua paljon mediahuomiota.

Mielenkiintoista on se, että Musta Pete -perinnettä vastustavalla mielenosoituksella oli virallinen lupa. Yleinen syyttäjä perusteli pidätystä jälkeenpäin sillä, että al-Jaberi oli vaihtanut aihetta ottamalla kohteekseen kuninkaalliset.

"Se on sensuuria. On hävytöntä, että he edes mainitsevat sen", sanoo asianajaja Willem Jebbink.

"Tälle voisi nauraa, ellei kyse olisi niin vakavasta asiasta."

Kuninkaan loukkaamisen kriminalisoiva laki on peräisin 1880-luvulta. Sen mukaan kuninkaan loukkaamisesta voi saada viisi vuotta ja tämän puolison pilkkaamisesta neljä vuotta vankeutta. Tavallisen rivikansalaisen solvaamisesta voi Hollannissa saada kolme kuukautta vankeutta.

Robin van lonkhuijsen afp
Hollannin kuningas Willem-Alexander ja hänen puolisonsa Maxima ovat kansalaisten suosiossa.
Hollannin kuningas Willem-Alexander ja hänen puolisonsa Maxima ovat kansalaisten suosiossa.

"Olisi loogista, että kuninkaan loukkaus olisi vähemmän rangaistavaa kuin tavallisen kansalaisen. Heillä [kuninkaallisilla] pitäisi olla enemmän sietokykyä arvostelulle", Jebbink sanoo.

Hän on esittänyt, että syyttäjä luopuisi syytteistä, koska tuomio sotii ihmisoikeuksia, sananvapautta ja mielenosoittamisen oikeutta vastaan.

Jebbink muistaa viimeksi kuluneen kymmenen vuoden ajalta viisi muuta oikeusjuttua kuningasperheen solvaajia vastaan. Niissä tuomiot ovat olleet muutaman sadan euron sakkoja ja yhdessä tapauksessa lyhyt vankeus. Näissä syytetyt olivat syyllistyneet myös muihin rikoksiin.

Kuninkaan loukkaamisen kriminalisoiva laki tunnetaan Euroopassa myös Tanskassa, Espanjassa ja Norjassa. Lait ovat lähinnä kuolleita kirjaimia.

Al-Jaberille ja hänen asianajajalleen jutussa ei ole kyse vain vanhasta laista. Kyse on sananvapaudesta ja siitä, kenellä siihen on oikeus Hollannissa, joka mielellään esiintyy vapaamielisenä demokratiana.

Al-Jaberi kertoo koomikoista, jotka ovat saanet pilkata kuningasperhettä joutumatta vaikeuksiin ja muistuttaa, että Vapauspuolueen johtajan Geert Wildersin on annettu julistaa rasistisia kantojaan Hollannissa jo kymmenen vuotta.

"Pidätyshetkellä minusta tuntui, että sananvapaus, jolla Hollannin valtio ylpeilee, ei päde värillisiin tässä maassa", sanoo al-Jaberi, joka vuonna 1993 pakeni nelivuotiaana perheensä kanssa Irakin sotaa Hollantiin.

"Se vahvisti toisen luokan kansalaisen aseman, joka meillä tässä maassa on."

Myös hollantilaisten reaktio on tukenut tunnetta. Palestiinan solidaarisuusliikkeeseen kuuluva al-Jaberi on monessa mediassa leimattu antisemitistiksi. Hollantilainen yleisö pitää oikeusjuttua ja mahdollista tuomiota kohtuuttomana, mutta on toisaalta kehottanut al-Jaberia menemään ensin arvostelemaan "omiaan" vaikkapa Marokkoon.

"Se kumpuaa ajatuksesta, että sinä et kuulu tänne. Sinulla ei ole samoja oikeuksia arvosteluun kuin minulla, koska näytät erilaiselta kuin minä."

Al-Jaberi uskoo, että julkisen kohun takia syyttäjä ei voi enää langettaa ankaraa – jos mitään – tuomiota majesteettirikoksesta.

Toisaalta luopuminen kaikista syytteistä tarkoittaisi ennakkotapauksen luomista ja sitä, että vastaisuudessa kuningasperheestä voisi sanoa mitä tahansa.

"Se tarkoittaisi, että me voitimme ja he hävisivät, ja he eivät pidä siitä tilanteesta myöskään."

Jebbink arvelee, että syyttäjä voi luopua jutusta, mutta alkaa kaivella muita mahdollisuuksia syyttää al-Jaberia.

Virve Kähkönen HS
Amsterdam

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat