Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin pääpuolueet

Ulkomaat
 

AKP. Oikeus- ja kehityspuolue, jonka juuret ovat poliittisessa islamissa. AKP nousi valtaan 2002. Sen jälkeen se on voittanut ylivoimaisesti vaalit toisensa jälkeen.

Puolue henkilöityy karismaattiseen Recep Tayyip Erdoganiin, joka toimi aiemmin pääministerinä, mutta nousi viime vuonna presidentiksi. Erdogan jakaa kansaa: häntä joko rakastetaan kiihkeästi tai vihataan jäätävästi. Puolueessa oli alun perin myös liberaalimpi siipi, mutta se on jäänyt syrjään.

AKP kerää ääniä etenkin Keski-Anatoliasta ja konservatiivisilta turkkilaisilta.

CHP. Pääoppositiopuolue on tasavaltalainen kansanpuolue, jonka perusti Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk. Virallisesti sosiaalidemokraattinen puolue, joka korostaa Turkin maallisuutta ja suuntautumista kohti Eurooppaa. Vanhan eliitin puolue kerää ääniä Turkin kaupungeista ja rannikoilta.

Suosion kasvu tyssää Itä-Turkkiin: kurdialueilta CHP ei saa ääniä käytännössä lainkaan. Syynä on puolueen vuosikymmeniä kestänyt politiikka, jolla kurdivähemmistön oikeuksia poljettiin Turkin yhtenäisyyden nimissä.

MHP. Nationalistinen liikepuolue on nykyparlamentissa kolmanneksi suurin. Se on äärioikeistolainen, äärinationalistinen puolue, jolla oli Turkin väkivaltaisella 1970-luvulla yhteyksiä vasemmistolaisten murhiin.

Puolue kiellettiin joksikin aikaa vuoden 1980 vallankaappauksen jälkeen. Se on viime vuosina pyrkinyt siistimään julkisuuskuvaansa. Se suhtautuu kielteisesti kurdien kanssa aloitettuun rauhanhankkeeseen.

HDP. Kansojen demokraattinen puolue on ensimmäinen kurdipuolue, joka pyrkii puolueena Turkin parlamenttiin. Aiemmin kurdiehdokkaita on valittu parlamenttiin sitoutumattomina, ja he ovat myöhemmin muodostaneet puolueen.

Näissä vaaleissa uutta on myös se, että HDP pyrkii kurdiäänestäjien lisäksi houkuttelemaan liberaaleja turkkilaisia, joihin historian painolastia täynnä oleva CHP ei vetoa. Monet vuoden 2013 hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa mukana olleet kaupunkilaiset turkkilaiset heräsivät tuolloin ymmärtämään myös kurdien tilannetta: vesitykin väistely yhdisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat