Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zimbabwe aikoo rakentaa afrikkalaisen teemapuiston

Puisto on tulossa Victorian putouksille, joka on Unescon maailmanperintökohde

Ulkomaat
 
David Santiago Garcia
Victorian putoukset Zimbabwen ja Sambian rajalla on yksi Unescon maailmanperintökohteista.
Victorian putoukset Zimbabwen ja Sambian rajalla on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kuva: David Santiago Garcia

Zimbabwe on pian valmis aloittamaan uuden teemapuiston rakentamisen Victorian putousten yhteyteen. Unescon maailmanperintökohteeseen nousevan turistivetonaulan suunnitelma on kutistunut huomattavasti alkuperäisestä "Disney-henkisestä" huvipuistosta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 16 miljoonaa euroa maksavaan puistoon on tulossa valtava versio afrikkalaisesta kylästä ja näyttelyitä, jotka kertovat kuulujen putousten tarinan ja esittelevät paikallista kulttuuria.

Elokuussa 2013 turismiministeri Walter Mzembi kertoi uutiskanava BBC:lle Zimbabwen hallituksen suunnittelevan yli 250 miljoonan euron huvipuistoa, joka hyödyntäisi Victorian putousten vetovoimaa.

"Meistä sen pitäisi ottaa mallia Disneylandin koosta ja visiosta, ja sisällyttää suunnitelmaan hotelleja, huvipuistoja, ravintoloita ja kokoustiloja", Mzembi sanoi.

Puistoon oli määrä rakentaa muun muassa eläintarha ja luksuslomakohteita.

Suureellista hanketta pidettiin mauttomana, sillä Zimbabwen talous on ollut kurjassa kunnossa ja räikeän huvipuiston katsottiin pilaavan putousten luonnonkaunista ympäristöä.

Perjantaina puiston rakennuttaja Africa Albida Tourism kuitenkin vakuutti uutistoimisto AFP:lle, että huhut "Afrikan Disneylandista" ovat panettelua.

"Siitä tulee jättimäinen afrikkalaistyylinen kylä, joka esittelee näkymiä kylien elämästä, perinteisiä tapoja ja historiaa", yhtiön puheenjohtaja Dave Glynn sanoi uutistoimisto AFP:lle.

32 hehtaarin puistoon on tulossa omat osiot historialle, kulttuurille, viihteelle ja villieläimille sekä luonnonsuojelulle, Glynn kertoi.

"Emme rakenna eläintarhaa. Emme aseta eläimiä näytille häkkeihin. Eikä tämä ole teemapuisto, vaan tarkoitus on vain kertoa Victorian putousten tarina, joka alkoi neljä miljoonaa vuotta sitten."

Vuonna 2017 avattavan puiston odotetaan työllistävän 150 ihmistä. Rakennuttaja odottaa enää viranomaisten lopullista hyväksyntää.

Paikallisten Mosi-oa-Tunyaksi ("savu joka jylisee") nimittämä noin 1,7 kilometrin levyinen ja yli sata metriä korkea vesiputous sijaitsee Sambesijoessa Zimbabwen ja Sambian rajalla.

Ensimmäisenä eurooppalaisena putoukset näki vuonna 1855 skotlantilainen tutkimusmatkailija David Livingstone, joka nimesi ne Englannin kuningattaren mukaan.

Zimbabwen turismi romahti vuosituhannen taitteessa, kun maa ajautui poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin. Viranomaiset ovat viime vuosina pyrkineet vakuuttamaan matkailijoita vakaudestaan ja turvallisuudestaan.

Vakuutteluja haittaavat muun muassa syytökset maata vuodesta 1980 lähtien johtaneen Robert Mugaben hallituksen ihmisoikeusrikkomuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat