Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki käy ratkaiseviin vaaleihin

Presidentti haluaa sementoida valtansa perustuslakiin. Onnistuminen riippuu kurdipuolueen saamista äänistä.

Ulkomaat
 
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
HS kertaa nopeasti Turkin tasavallan historian käännekohtia. Toimittaja Aishi Zidan, graafikko Boris Stefanov.

Turkissa käydään tänään sunnuntaina parlamenttivaalit, jotka saattavat muuttaa maan perusteellisesti. Ratkaisevaa on, miten paljon ääniä Turkin kurdeja lähellä oleva puolue HDP saa.

Vaalien alla Turkissa on ollut levotonta: perjantaina kaksi ihmistä kuoli ja noin kaksisataa loukkaantui HDP:n vaalitilaisuuteen tehdyssä pommi-iskussa.

Artikkeliin liittyvät

Vaaleissa ratkeaa, pystyykö Turkkia yhä itsevaltaisemmin ottein jo yli kymmenen vuotta johtanut Recep Tayyip Erdogan sementoimaan valtansa perustuslakiin.

Pääministeristä presidentiksi viime vuonna siirtynyt Erdogan toivoo, että hänen konservatiivinen, islamiin nojaava AK-puolueensa saisi parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön. Tämä mahdollistaisi perustuslain muuttamisen niin, että maasta tulisi presidenttijohtoinen.

"Viimeinen ulosajotie ennen diktatuuria", otsikoi kolumnisti Yusuf Kanl{inodot kirjoituksensa oppositiota lähellä olevassa Hürriyet Daily News -lehdessä.

Turkki on Erdoganin johdolla viime vuosina kääntänyt selkänsä entiselle maalliselle, Eurooppaa kohti pyrkivälle linjalleen. Ulkopolitiikassa yhä enemmän korostuu Lähi-itä ja muslimimaat, sisäpolitiikassa uskonto.

Maa on myös jakautunut yhä katkerammin Erdoganin kannattajien ja vastustajien leireihin. Molemmat osapuolet näkevät toisensa uhkana Turkin demokratialle. Erdoganin vastustajien mielestä hän haluaa koota kaiken vallan käsiinsä ja murskata vastustajat. Hänen kannattajiensa mielestä vastapuoli yrittää estää kansan tahdon toteutumisen – ja murskata heidät.

Kansan tahtoon Erdogan pystyy vetoamaan, koska AKP on voittanut kaikki vaalit vuodesta 2002 lähtien. Presidentinvaalit Erdogan voitti viime vuonna 52 prosentilla äänistä.

Käytännössä on varmaa, että AKP saa näissäkin vaaleissa eniten ääniä. Epätodennäköiseltä sen sijaan vaikuttaa, että se saisi parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön. On myös mahdollista, että Turkkiin tulee koalitiohallitus.

Hallitukseen AKP:n rinnalle saattaisi tällöin nousta äärinationalistinen MHP-puolue, jonka kanssa AKP jakaa uskonnollisen konservatiivisuuden.

Kaikki riippuu siitä, onnistuuko kurdeja lähellä oleva HDP ponnistamaan Turkin ankaran kymmenen prosentin äänikynnyksen yli. Jos se jää alle, sen keräämät äänet menevät enimmäkseen AKP:n ehdokkaille. Näissä vaaleissa kurdeja edustava puolue yrittää ensi kertaa parlamenttiin yhtenäisenä puolueena.

Jännitys tiivistyy etenkin Kaakkois-Turkin jo ennestään tulenaralle kurdialueelle. Tätä kuvasti osaltaan myös perjantain pommi-isku, joka tapahtui alueen pääkaupunkina pidetyssä Diyarbakirissa.

"Tunnelma on erittäin jännittynyt", kertoi HDP:n aktivisti Mahmut Samsarkan Diyarbakirista lauantaina.

"Poliiseja ja vesitykkejä on kaikkialla."

Mielipidemittausten mukaan HDP:n kannatus keikkuu juuri kymmenen prosentin tietämissä. Puolueen karismaattinen ja nuorekas johtaja Selahattin Demirtas, 42, sai viime vuoden presidentinvaaleissa himpun alle kymmenen prosenttia äänistä.

Läheskään kaikki kurdit eivät kuitenkaan äänestä vasemmistolaista, liberaalia HDP:tä, vaan konservatiivisten kurdien ääniä on kerännyt myös AKP. Se on parantanut kurdien oikeuksia ja aloittanut kurdien sissijärjestön PKK:n kanssa rauhanhankkeen.

Samsarkanin mukaan AKP:n suosio on kuitenkin heikentynyt kurdien parissa viime aikoina. Hänen mukaansa Diyarbakirissa perjantain pommi-iskusta syytettiin välillisesti Erdogania ja AKP:ta.

Demirtas vetosi kannattajiinsa, jotta he pysyisivät rauhallisina. Tilanteesta kurdialueilla on twiitattu aihetunnisteella "rauhavoittaa".

Samsarkan pelkää levottomuuksia, jos HDP ei vaaleissa ylitä kymmenen prosentin äänikynnystä. Hänen mukaansa kannattajat syyttävät silloin vaaleja epärehellisiksi.

"En edes halua ajatella sitä. Siitä tulee jonkinlainen sisällissota. Edes HDP ei silloin pysty hillitsemään ihmisiä", hän arvioi.

Adem Altan AFP
Kannattajat riemuitsivat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vaalitilaisuudessa Ankarassa perjantaina.
Kannattajat riemuitsivat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vaalitilaisuudessa Ankarassa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat