Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Possunotkon salaisuus – tsaariperheen hautapaikka on jäänyt unohduksiin

Kaksi puista ristiä lahoaa suon reunalla Jekaterinburgin pohjoispuolella. Tsaariperheen salainen hautapaikka on jäänyt unohduksiin, sillä Venäjä ei tiedä, mitä menneisyydestä pitäisi ajatella.

Ulkomaat
 
Aleksei Mjakišev
Vapaaehtoisten historianharrastajien pystyttämä risti lahoaa syrjäisessä metsikössä Jekaterinburgin pohjoispuolella.
Vapaaehtoisten historianharrastajien pystyttämä risti lahoaa syrjäisessä metsikössä Jekaterinburgin pohjoispuolella. Kuva: Aleksei Mjakišev

Täällähän on rällätty mönkijöillä! Maastorenkaiden mutaan kaivamat jäljet pujottelevat harvassa sekametsässä, viistävät juurestaan lahonnutta puuristiä ja suuntaavat sitten pienelle metsäaukiolle. Siellä vauhdin ystävät ovat sivuuttaneet toisen, vähän parempikuntoisen ristin jatkaakseen vasemmalle jäävän suon ohi kohti sadan metrin päässä kulkevaa rautatietä.

Paikka on nimeltään Possunotko, ja hyttysiä piisaa.

Parempikuntoisen ristin eteen on ladottu yhdeksän ratapölkkyä. Tässä lepäsivät Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n, hänen vaimonsa, kolmen lapsensa ja neljän palveluskunnan jäsenen luut vuoteen 1991 asti. Kruununperijä Aleksein ja hänen siskonsa Marian maalliset jäänteet löytyivät 2007 sen huonokuntoisemman ristin paikalta.

Viralliset monumentit ovat kuitenkin aivan muualla. Selitystä on etsittävä 97 vuoden takaa.

Romanovien perhe vasemmalta oikealle: Olga, Maria, Nikolai II, Aleksandra Fjodorovna, Anastasia, Aleksei ja Tatjana. Kuva on tiettävästi otettu Livadia-palatsissa Krimillä vuonna 1913.
Romanovien perhe vasemmalta oikealle: Olga, Maria, Nikolai II, Aleksandra Fjodorovna, Anastasia, Aleksei ja Tatjana. Kuva on tiettävästi otettu Livadia-palatsissa Krimillä vuonna 1913.

Venäjällä oli 1918 käynnissä vallankumouksen jälkeinen sisällissota. Vallan kaapanneet kommunistit olivat kiikuttaneet vangitun Nikolai II:n perheineen insinööri Nikolai Ipatjevilta takavarikoituun taloon Jekaterinburgiin. Idästä hyökänneet amiraali Aleksandr Koltšakin valkoiset joukot lähestyivät heinäkuussa punaisten hallussaan pitämää Jekaterinburgia.

Aleksei Mjakišev
Vartiostopäällikkö Pjotr Jermakovin aidoksi arveltu Mauser-pistooli on kopioaseiden seurassa kotiseutumuseossa Jekaterinburgissa. Ase on yksi niistä, joilla Nikolai II surmattiin.
Vartiostopäällikkö Pjotr Jermakovin aidoksi arveltu Mauser-pistooli on kopioaseiden seurassa kotiseutumuseossa Jekaterinburgissa. Ase on yksi niistä, joilla Nikolai II surmattiin.

Moskovasta tullut salainen käsky määräsi paikalliset bolševikit surmaamaan tsaariperheen. Heinäkuun 17. päivän vastaisena yönä perhettä vartioineen osaston komentaja Jakov Jurovski käski vangit Ipatjevin talon kellariin. Järjestelmälliseksi suunniteltu teloitus kääntyi kaoottiseksi tappamiseksi, joka päättyi kituvien uhrien survomiseen pistimillä.

Ruumiit lastattiin aamuyöllä kuorma-autoon, joka suuntasi pohjoiseen, kohti parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevia Neljän veljeksen kaivoksia. Ruumiit oli määrä kätkeä sinne. Hautapaikaksi valittiin toistakymmentä metriä syvä Ganina Jama eli Hannanpojan monttu.

Ruumiit pudotettiin kaivosmontun pohjalle ja kaivantoa yritettiin räjäyttää umpeen. Avokaivanto ei romahtanut mihinkään, ja ruumiit nousivat monttuun kertyneen veden mukana ylös. Jurovski päätti kätkeä uhrit Jekaterinburgin toisella puolella sijaitsevaan suurempaan kaivokseen.

Varmemmaksi vakuudeksi Jurovski tilasi Jekaterinburgista bensiiniä ja rikkihappoa, jotta ruumiit voitaisiin tuhota tunnistamattomiksi.

Paluumatkaa kaupungin suuntaan oli tehty 4,5 kilometriä aamuyöllä heinäkuun 19. päivänä, kun kuorma-auto juuttui lopullisesti liejuun Possunotkossa.

Jurovski määräsi miehet haudankaivuuseen. Kaksi uhreista otettiin sillä välin erilleen, ja niitä turmeltiin kokeeksi rikkihapolla ja poltettiin bensiinillä.

Kaksi erikseen runneltua vainajaa kuopattiin noin 70 metrin päähän suuremmasta haudasta, johon loput yhdeksän uhria survottiin – noin metrin syvyydelle. Päälle pantiin ratapölkkyjä.

Keventynyt kuorma-auto saatiin irti liejusta ja niin eräs episodi Venäjän historiassa oli päättynyt.

Nikolai Neuimin KORJAUS 10.6.2015: Kuvatekstin nimi Neuimina on korjattu muotoon Neuimin.
Nikolai Neuimin KORJAUS 10.6.2015: Kuvatekstin nimi Neuimina on korjattu muotoon Neuimin.

"Olennaista tässä ovat lapset", sanoo Sverdlovskin alueen kotiseutumuseon osastonjohtaja Nikolai Neuimin. "Jos pelkkä tsaari olisi tapettu, olisi ajateltu, että kaikkea sitä sodassa ja vallankumouksessa sattuu. Mutta lapset! Ei tälle ole Euroopan historiassa mitään vertauskohtaa."

Possunotkon salaisuutta yritettiin varjella koko Neuvostoliiton olemassaolon ajan, mutta kaikki tieto ei hävinnyt. Sverdlovskin alueen tuolloinen kuvernööri Boris Jeltsin määrättiin 1977 tuhoamaan Ipatjevin talo, koska tiedustelupalvelu KGB pelkäsi sen kehittyvän monarkistien pyhiinvaelluskohteeksi.

Tapporyhmän johtaja Jurovski säilytti itsellään virallisen raporttinsa hiilikopion, jonka hänen poikansa luovutti elokuvaohjaaja Geli Rjaboville 1970-luvulla. Tämä tapahtui ilmeisesti Neuvostoliiton pitkäaikaisen sisäministerin Nikolai Štšolokovin siunauksella. Häntä taas motivoi kaikki, mitä hän pystyi tekemään arkkivihollisensa, KGB-johtaja Juri Andropovin tietämättä tai vahingoksi.

Elokuvaohjaaja Rjabov löysi Possunotkon suuremman haudan kolmen paikallisen arkeologin kanssa jo 1979, mutta löytö julkistettiin vasta 1991. Aleksein ja Marian hauta löydettiin 2007.

Tsaariperheen jäännökset on vahvistettu aidoiksi Venäjän, Yhdysvaltain ja Britannian dna-tutkimuksissa. Nikolai II:n, tsaaritar Aleksandran ja heidän kolmen lapsensa jäänteet haudattiin Pietari-Paavalin linnoitukseen Pietarissa juhlallisesti heinäkuussa 1998.

Kirkko kanonisoi perheen vuonna 2000 "kärsimyksenkantajiksi", käytännössä pyhimyksiksi. Ipatjevin talon paikalle on noussut mahtava Romanovien verikirkko. Ganina Jama on nykyisin komea munkkiluostari.

Tästä huolimatta Aleksein ja Marian jäännökset ovat yhä Venäjän kansallisarkiston tilapäissäilytyksessä. Ja Possunotkossa ajellaan mönkijöillä. Tilinteko menneisyyden kanssa näyttää jääneen kesken.

Ortodoksikirkon kanta on asiassa ratkaiseva, sillä kanonisoinnin myötä maallinen valta on tosiasiassa joutunut luovuttamaan viimeisen sanan kirkolle. Kirkko taas ei dna-tuloksia hyväksy. Käytännössä se pitäytyy vartiostopäällikkö Pjotr Jermakovin 1930-luvulla esittämässä tarinassa: ruumiit tuhottiin Ganina Jamassa bensalla ja rikkihapolla kokonaan.

Rikos olisi siis tapahtunut ennen Neuvostoliiton perustamista 1922 ja jäljet olisivat hävinneet savuna taivaalle.

Nikolai Neuimin muistuttaa, että kirkko sai osan vallankumouksessa menetetystä vallastaan takaisin nimenomaan diktaattori Josif Stalinilta.

"Kirkon ydinjäsenistöä ovat mummot, joiden seinällä ovat Vapahtajan ja Stalinin kuvat vierekkäin", Neuimin sanoo. "Ja siksi kirkko lähtee siitä, että oli olemassa hyviä ja pahoja bolševikkeja. Jos kirkko nyt tunnustaisi tutkimusten tulokset, se tunnustaisi samalla saaneensa oman valtansa saatanalta."

Pekka Hakala HS
Jekaterinburg

Korjaus 9.9.2015 kello 17.46: Kotiseutumuseon osastonjohtajan sukunimi oli aiemmin virheellisessä muodossa Neuimina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat