Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdipuolueen menestys ilahdutti AKP:n vastustajia

Ozan Yanar: "Olen huolissani yhteiskunnan polarisoitumisesta"

Ulkomaat
 
Liisa Takala
Kansanedustaja Ozan Yanar (oik.) seurasi ystäviensä kanssa Turkin vaalien ääntenlaskentaa helsinkiläisessä ravintola Kaislassa sunnuntai-iltana.
Kansanedustaja Ozan Yanar (oik.) seurasi ystäviensä kanssa Turkin vaalien ääntenlaskentaa helsinkiläisessä ravintola Kaislassa sunnuntai-iltana. Kuva: Liisa Takala

"Vau!" kuuluu helsinkiläisravintola Kaislan nurkkapöydässä, kun kurdeja lähellä oleva puolue HDP ylittää ensimmäisten tulosten mukaan kymmenen prosentin äänikynnyksen.

Vaalivalvojaisiin on kokoontunut Helsingissä asuvia turkkilaisia. Puhelinten ja tietokoneiden ruudut hohtavat hämärässä. Kaikkia jännittää.

"Vaalit eivät ole koskaan kiinnostaneet meitä niin paljon kuin nyt", sanoo Yilmaz Güney Karay{inodotlan.

Vaikka suuri osa vaalivalvojaisiin kokoontuneista ei olisi aiemmin voinut ajatella äänestävänsä kurdipuoluetta, nyt he näkevät sen mahdollisuutena torjua presidentti Recep Tayyip Erdoganin kasvava itsevaltaisuus. Jos HDP olisi jäänyt äänikynnyksen alle, olisi lisääntynyt todennäköisyys, että Erdogan pystyy muuttamaan Turkin presidenttijohtoiseksi.

"Jos Erdoganista tulee tällainen laajojen valtaoikeuksien presidentti, maasta tulee vielä yksinvaltaisempi", sanoo Suomen vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.

"Turkissa oikeuslaitoksen riippumattomuus on suuressa vaarassa, sananvapaus on heikentynyt. Jos olemme nyt tässä tilanteessa, jatkossa se voi vielä pahentua."

Yanar tulee Kaislaan suoraan vihreiden puoluekokouksesta Oulusta. Hänellä on sekä Suomen että Turkin kansalaisuus, joten hän äänesti myös Turkin vaaleissa.

Suomessa poliittisen uransa tehneestä ja suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin kasvaneesta Turkin meno tuntuu usein oudolta.

"Olen huolissani siitä, että yhteiskunta on niin polarisoitunut. Poliittiset johtajat ja edes eri puolueiden kannattajat eivät keskustele toistensa kanssa", Yanar sanoo. Hän äänesti HDP:tä, eikä suinkaan vain AKP:ta torjuakseen: hän arvostaa puolueen tasa-arvoa korostavaa ja vihreää politiikkaa.

Turkin kahtiajako näkyy Kaislassakin. Sinne kokoontuneista nuorista aikuisista kukaan ei kannata AKP:tä.

Heistä suuri osa on äänestänyt joko perinteistä, maallista oppositiopuoluetta CHP:tä tai HDP:tä. Uutta näissä vaaleissa on, että HDP on onnistunut vetoamaan juuri senkaltaiseen äänestäjäkuntaan, jota Kaislassakin istuu: liberaaleihin, koulutettuihin kaupunkilaisiin.

Moni heistä toivoo nyt, että vuodesta 2002 yksin hallinnut AKP joutuisi ottamaan hallituskumppanin. Koalitiohallituksen on kuitenkin pelätty myös tuovan epävakautta Turkkiin.

"Minusta demokraattinen ja epävakaa on parempi kuin epädemokraattinen ja vakaa", sanoo Emre Kurubas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat