Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n maastoautoista tuli Isisin käsissä pelottava ase

Islamistijärjestö käyttää Humvee-ajoneuvoja täsmäpommeina

Ulkomaat
 
AP
Isisin taistelijat seisoivat Irakin armeijalta viedyn Humvee-maastoauton edessä Baijin öljyjalostamon liepeillä kesäkuussa 2014.
Isisin taistelijat seisoivat Irakin armeijalta viedyn Humvee-maastoauton edessä Baijin öljyjalostamon liepeillä kesäkuussa 2014. Kuva: AP

Yhdysvaltojen armeijan ylpeys Humvee-maastoauto on saanut uutta, pelottavaa mainetta Irakissa terroristijärjestö Isisin käsissä. Ääri-islamistinen liike on muuntanut tuhannet Irakin armeijalta sotasaaliina viedyt amerikkalaisajoneuvot ihmisten ohjaamiksi täsmäpommeiksi.

Autopommi on ikivanha terroristitaktiikka, mutta Isis on kehittänyt siitä tehokkaan aseen Irakin armeijaa vastaan. Järjestön itsemurhapommittajat ajavat hyökkäyksen yhteydessä räjähteillä lastattuja panssaroituja autoja koordinoituina aaltoina suoraan vihollisen syliin.

Fakta

Humvee

 M998 Humvee eli High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) on 1980-luvulta lähtien ollut Yhdysvaltojen armeijan käytössä eri puolilla maailmaa.

 Irakin ja Afganistanin sodissa 2000-luvun alkupuolella Humveen panssarointia lisättiin suojaamaan tienvarsipommeilta.

 Vuodesta 2007 lähtien Yhdysvaltain armeija on korvannut kalustoa entistä raskaammin panssaroiduilla MRAP-ajoneuvoilla.

Ramadin kaupungin valtauksessa toukokuussa Isis käytti ainakin 30 ajoneuvoon lastattua itsemurhapommia tuhotakseen Irakin armeijan linnoittamia asemia, totesi turvallisuus- ja tiedustelualan konsulttiyritys Soufan Group.

Autopommeille raivattiin Ramadissa tietä suurilla puskutraktoreilla ja kauhakuormaimilla, jotka runnoivat läpi betoniporsaiden ja muiden esteiden.

Suoraan kohteeseen ajetulta panssaroidulta autopommilta on vaikea puolustautua. Itsemurhapommit kylvävät pelkoa Irakin armeijaan, ja samalla ne valavat taistelutahtoa Isisin omien kannattajien keskuudessa.

Juuri Yhdysvaltojen armeijan maastoajoneuvo Humvee on osoittautunut ominaisuuksiltaan ylivertaiseksi pommialustaksi, toteavat Foreign Policy -lehden haastattelemat asiantuntijat.

Humveen kuljettajaa suojaa panssarointi, joten pommia on vaikea pysäyttää kevyillä aseilla ennen kuin se pääsee kohteeseensa. Ajoneuvo on tilava ja kantokykyinen, joten sen kyytiin voi pakata kylliksi räjähteitä pyyhkimään kokonaisen korttelin matalaksi.

Irakin armeijalta varastetussa kalustossa on armeijan merkinnät, joten niitä ei helposti erota Irakin armeijan omista ajoneuvoista. Humvee kelpaa myös maastoajoon, joten sillä voi lähestyä kohdetta melkeinpä mistä tahansa suunnasta.

Eivätkä Isisin Humveet lopu kesken. Yhdysvallat on luovuttanut Irakille ainakin 3 500 maastoajoneuvoa. Pääministeri Haider al-Abadi paljasti tammikuussa, että 2 300 näistä päätyi Isisille jihadistien vallattua Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin viime kesänä. Yhdysvallat aikoo viedä Irakin armeijalle vielä ainakin 265 uutta Humveeta.

Ajoneuvojen lisäksi Isisillä on käytännössä ehtymätön varasto vapaaehtoisia itsemurhapommittajia, sillä Soufan Groupin mukaan moni ulkomaalainen taistelija hakeutuu Isisin riveihin marttyyrikuoleman toivossa. Valtaosa Isisin itsemurhapommittajista Irakissa ja Syyriassa on ulkomaalaisia, pääasiassa Saudi-Arabiasta tulleita taistelijoita.

Ramadin valtauksen lisäksi Humvee-pommeja on ollut käytössä myös muualla Irakissa. Esimerkiksi 1. kesäkuuta ainakin 30 irakilaissotilasta kuoli ja 40 loukkaantui, kun Isisin itsemurhapommittaja ajoi räjähteillä lastatun Humveen poliisiasemalle Anbarin maakunnassa, uutistoimisto AP kertoi.

Foreign Policyn mukaan Yhdysvaltojen armeija kehittää nyt uusia taktiikoita ja aseita panssaroituja autopommeja vastaan.

Yksi ratkaisu on toimittaa Irakin armeijalle lisää panssarintorjunta-aseita. Pohjois-Irakin kurdijoukoille Yhdysvallat on jo luovuttanut tuhat uutta olalta laukaistavaa panssarintorjuntaohjusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat