Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdit juhlivat voittoa Turkissa

Kurdipuolue nousi parlamenttiin ja toi takaiskun hallitukselle. Edessä on koalitiohallitus.

Ulkomaat
 
Bülent Kilic AFP
Kurdipuolue HDP:n kannattajat riemuitsivat sunnuntaina Turkin kurdialueen keskuskaupungissa Diyarbakirissa tulosten luvattua puolueelle nousua Turkin parlamenttiin.
Kurdipuolue HDP:n kannattajat riemuitsivat sunnuntaina Turkin kurdialueen keskuskaupungissa Diyarbakirissa tulosten luvattua puolueelle nousua Turkin parlamenttiin. Kuva: Bülent Kilic AFP

Turkki näytti sunnuntai-iltana kulkevan kohti koalitiohallitusta ensi kertaa sitten vuoden 2002.

Konservatiivinen, islamiin nojaava valtapuolue AKP sai yhä eniten ääniä, mutta menetti sunnuntain vaaleissa enemmistönsä parlamentissa.

Fakta

Alustavat tulokset

 AKP: 41 prosenttia äänistä, 258 parlamenttipaikkaa.

 CHP: 25 prosenttia, 132 paikkaa.

 MHP: 16 prosenttia, 82 paikkaa.

 HDP: 13 prosenttia, 78 paikkaa.

 

Tilanne, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia.
Lähde: Anatolia-uutistoimisto

Syynä tähän oli pitkälti se, että kurdeja lähellä oleva vasemmistopuolue HDP nousi ensimmäistä kertaa parlamenttiin yhtenäisenä puolueena.

AKP:n takaisku näytti ajavan karille myös presidentti Recep Tayyip Erdoganin haaveet betonoida valtansa perustuslakiin ja muuttaa Turkki presidenttijohtoiseksi.

"Keskustelu presidenttijohtoisesta järjestelmästä ja diktatuurista sai lopun Turkissa näiden vaalien myötä", sanoi HDP:n johtaja Selahattin Demirtas uutistoimistojen mukaan Istanbulissa.

Hän sulki pois mahdollisuuden, että HDP menisi samaan hallitukseen AKP:n kanssa.

Erdogan oli esittänyt vaalit ja valtaoikeuksiensa vahvistamisen tienä kohti "uutta Turkkia", entistä vahvempaa maata. Arvostelijat ovat kuitenkin syyttäneet hänen rapauttaneen Turkin oikeusvaltiota ja muuttuneen yhä itsevaltaisemmaksi.

Kun äänistä oli laskettu yli 99 prosenttia, AKP oli saamassa Turkin virallisen Anatolia-tietotoimiston mukaan noin 41 prosenttia äänistä. Edellisissä vaaleissa sen äänisaalis oli lähes 50 prosenttia.

HDP keräsi äänistä noin 13 prosenttia. Se oli saamassa 550-paikkaiseen parlamenttiin 78 edustajaa.

Turkissa alkoivat heti spekulaatiot uusista, ennenaikaisista vaaleista. Moni epäili, että koalitiohallitusta ei saada aikaan.

Turkin valuutta liira heikkeni sunnuntaina, koska markkinat pelkäsivät vaaleista seuraavan epävakautta.

Todennäköisimpänä hallituskumppanina AKP:lle on pidetty nationalistipuolue MHP:tä, joka oli saamassa äänistä noin 16 prosenttia. MHP:n varapuheenjohtaja Oktay Vural sanoi uutistoimisto Reutersille sunnuntai-iltana, että hallitukseen menemistä on vielä liian aikaista kommentoida.

HDP:lle tulos oli iso voitto. Se vaikutti onnistuneen saamaan äänestäjikseen kurdien lisäksi kaupunkilaisia, liberaaleja turkkilaisia. Osa äänesti sitä myös strategisista syistä torjuakseen AKP:n jättivoiton. Jos HDP ei olisi ylittänyt äänikynnystä, valtaosa sen keräämistä äänistä olisi mennyt AKP:lle.

Tuhannet kurdit lähtivät kaduille juhlimaan Kaakkois-Turkin kurdialueen keskuskaupungissa Diyarbakirissa sunnuntai-iltana, kertoi Reuters. Autoista roikkui HDP:n lippuja ja miehet juhlivat perinteiseen tyyliin ampumalla ilmaan.

Vaaleissa jännitys oli tiivistynyt erityisesti kurdialueelle. Perjantaina HDP:n vaalitilaisuuteen tehtiin pommi-isku, jossa kuoli kaksi ja loukkaantui kaksisataa ihmistä. Vaalit sujuivat kuitenkin ilman suuria levottomuuksia myös Kaakkois-Turkissa.

Ennen vaaleja monet opposition kannattajat pelkäsivät, että niistä ei tulisi rehelliset. Kymmenet tuhannet tavalliset kansalaiset lähtivät äänestyspaikoille valvomaan vaaleja.

"Meidän on kansalaisina kannettava vastuumme", sanoi vaaleja tarkkailemaan lähtenyt turkkilainen politiikan tutkija Halil Gürhanli, joka asuu Suomessa.

"Emme ole tahdottomia lampaita enää, olemme kansalaisia."

Sunnuntaina sosiaalisessa mediassa epäluuloja herättivät monille äänestyspaikoille ilmestyneet rekisterikilvettömät autot.

Ozan Kose AFP
Presidentti Recep Tayyip Erdogan äänesti Istanbulissa.
Presidentti Recep Tayyip Erdogan äänesti Istanbulissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat