Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostopatsaat uhkaavat romahtaa liettualaisten niskaan – Vilna puntaroi kunnostuksen ja poiston välillä

Romahdusvaarassa olevien neuvostomonumenttien kunnostus olisi kova pala Liettualle

Ulkomaat
 
Monika Abraityte
Neuvostoarmeija rakensi Vilnan Vihreän sillan neuvostopatsaineen vuonna 1952. Kuvanveistäjä Bronius Pundziuksen patsas kahdesta sotilaasta on yksi neljästä patsaasta, joka pitää kunnostaa tai poistaa.
Neuvostoarmeija rakensi Vilnan Vihreän sillan neuvostopatsaineen vuonna 1952. Kuvanveistäjä Bronius Pundziuksen patsas kahdesta sotilaasta on yksi neljästä patsaasta, joka pitää kunnostaa tai poistaa.

Autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat ylittävät vilkkaasti Vihreää siltaa Vilnan keskustassa Nerisjoen yllä arkisena kesäpäivänä. Kaupunkilaiset eivät kiinnitä huomiota siltaa koristaviin jykeviin neuvostopatsaisiin, mutta nyt ne ovat muuttuneet vaarallisiksi.

"Patsaat uhkaavat kaatua ohikulkijoiden päälle", sanoo Vihreän sillan kulttuurihistoriallista arvoa arvioivan asiantuntijaraadin puheenjohtaja Romas Pakalnis.

Vilnan kaupungin on päätettävä lähiaikoina, siirretäänkö patsaat vai restauroidaanko neuvostoarmeijan insinööriosaston vuonna 1952 rakentama kokonaisuus kulttuurihistoriallisesti arvokkaana suojelukohteena.

Yhdessä kulmassa seisovat kaksi työläistä, toisessa viljelijät, kolmannessa opiskelijat ja neljännessä sotilaat sosialistisen realismin hengessä.

Pianisti Rokas Zubovas, 48, pysähtyy pyörällään liikennevaloihin työläispatsaan edessä.

"Patsaat pitäisi siirtää. Ne eivät häiritse elämääni, mutta ne ovat osa menneisyyttä ja neuvostopropagandaa. Ei Saksakaan hyväksy hakaristejä", Zubovas sanoo.

"Sota Ukrainassa on muistutus, kuinka onnekkaita olimme päästessämme irti Moskovan hallinnosta."

Sotilaspatsaan lipputangon huipulla kimmeltää sirppi ja vasara, viimeinen Vilnan keskustassa. Liettuan laki rinnastaa sen hakaristiin.

Liettua kielsi vuonna 2008 kahden totalitäärisen järjestelmän, Neuvostoliiton ja natsi-Saksan symbolit muualla kuin kulttuurihistoriallisissa suojelukohteissa.

Viime vuonna kulttuuriministeri Sarunas Birutis ohjeisti poistamaan valtion suojeluksen alaisuudesta kohteet, joissa on natsi- tai neuvostosymboliikkaa.

Toiseksi suurin kaupunki Kaunas poisti sirpit ja vasarat, viisisakaraiset tähdet ja muut neuvostosymbolit Liettuan Neuvostoliitosta itsenäistymisen 25-vuotispäivänä maaliskuussa Vytautas Suuren sillasta.

Vilnassa paine kasvaa. Asiantuntijoista koottu raati päätti talvella säilyttää sillan suojelukohteena, mutta sen jälkeen on muodostettu uusi raati uusista asiantuntijoista.

Monika Arbaityte
Simona Cibulskaiten mielestä patsaita ei pitäisi poistaa.
Simona Cibulskaiten mielestä patsaita ei pitäisi poistaa.

Sillalla kulkijoilla on kysyttäessä runsaasti näkemyksiä.

Tietokonejärjestelmien testaaja Simona Cibulskaite, 27, haluaa säilyttää patsaat.

"Patsaita ei pidä poistaa. Haluammeko poistaa osan historiaamme? Se on tosiasia, eikä sitä kuulu unohtaa", sanoo Cibulskaite.

Selitysteksti sotilaiden kivijalustassa muuttaa sankaripatsaan merkityksen.

"Neuvostoarmeija vetäytyi Liettuasta 31.8.1993. Vuosina 1940–1941 ja 1944–1991 yli 300 000 Liettuan asukasta karkotettiin, vangittiin, tapettiin."

Cibulskaiten mielestä patsaat ovat myös taidetta. Ainakin ne ovat kauniimpia kuin putken pätkä, joka jäi Nerisin rantapengermälle muistoksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodesta.

Työttömän Ieva Poskuten, 22, mielestä patsaat voisi vaikka maalata pinkiksi. Elektronisen musiikin tekijän Ignas Butkusin, 30, mielestä halvin ratkaisu on paras.

Läheltä näkyy, että metallikiinnikkeet pitelevät neuvostosotilaan pronssiviittaa liitoksissaan. Punalippukin halkeilee.

"Patsaita ei pysty restauroimaan sillalla, joten ne on joka tapauksessa siirrettävä", sanoo Romas Pakalnis.

Pakalnis aikoo protestoida, jos patsaita päätetään taas suojella.

Asiantuntijaraati päättää kesäkuussa sillan arvosta, minkä jälkeen Vilnan kaupunki ratkaisee patsaiden kohtalon: Päätyvätkö ne 120 kilometrin päähän Gruta-puistoon leninien ja stalinien joukkoon, vai jätetäänkö ne paikoilleen Vilnan keskustaan.

Kaja Kunnas
Vilna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat