Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siviilikoneet lentävät yhä kriisialueiden yllä

Koneen ampuminen Itä-Ukrainassa toi vain vähän uutta turvallisuusvaatimuksiin

Ulkomaat
 
Maksim Zmejev Reuters
Ukrainan hätätilaministeriön virkamies tutki alas ammutun matkustajakoneen jäännöksiä heinäkuussa.
Ukrainan hätätilaministeriön virkamies tutki alas ammutun matkustajakoneen jäännöksiä heinäkuussa. Kuva: Maksim Zmejev Reuters

Matkustajalentokoneet lentävät edelleen riskialueiden yli. Esimerkiksi Afganistanin yli lentää jatkuvasti Euroopan ja Aasian välillä matkaavia koneita, vaikka maan alailmatilaa pidetään vaarallisena.

Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtajan Petri Pitkäsen mukaan esimerkiksi Yhdysvallat ja Ranska suosittelevat pitämään Afganistanin ilmatilassa tietyn lentokorkeuden.

Artikkeliin liittyvät

Pitkänen pitää Afganistanin alailmatilaa "hyvin riskaabelina" mutta normaalia matkalentokorkeutta maan ilmatilassa turvallisena.

"Ilmatilaa käytetään monta kertaa päivässä Suomestakin lennettäessä. Kyllä se sillä tavalla meitä koskettaa", hän sanoo.

"Huonon päivän tullen joku pystyisi periaatteessa kiipeämään korkeimmalle vuorelle olalta ammuttavan ohjuksen kanssa, ja se saattaisi ylettyä alhaiselle matkalentokorkeudelle."

Ilmailuviranomaiset paransivat tiedonkulkua kriisialueista sen jälkeen, kun Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa viime vuoden heinäkuussa. Alue oli separatistien hallussa.

Amsterdamista Malesiaan lähtenyt Boeing 777 räjähti laajalle alueelle, ja kaikki koneen 298 ihmistä saivat surmansa.

Turman aikoihin Ukrainan viranomaiset välittivät ilmailutietojärjestelmään kiellon lentää alle 32 000 jalan eli 9,8 kilometrin korkeudessa.

Osa lentoyhtiöistä vältti kuitenkin Itä-Ukrainan ilmatilaa kokonaan. Yhtiöillä saattoi olla parempaa tiedustelutietoa kuin muilla.

Onnettomuuden jälkeen Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA alkoivat kerätä ja jakaa tietoa riskialueista.

Viime aikoina lentoyhtiöt ovat saaneet varoituksia Lähi-idän maiden ilmatiloista.

Matkustajalentokoneet käyttävät yleensä aina suosituksia korkeampia matkalentokorkeuksia Afganistanissa. Jos koneeseen tulee paineistusongelmia, lentokorkeus laskee. Se voi olla ongelma esimerkiksi Afganistanissa.

EASA kerää tietoa esimerkiksi tiedustelupalveluilta ja viranomaisilta, mutta Euroopan maat tekevät päätökset itse. Maita ei siis vieläkään kielletä lentämästä riskialueilla. Mutkat reitteihin maksavat ja ovat joskus mahdottomia.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu haluaa, että lentoyhtiöt kertoisivat netissä, mitä kriisialueita ne välttävät tai käyttävät.

"Silloin matkustajat voisivat itse päättää. Se tuntuisi aika hyvältä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat