Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erotiikka-Jorma tuntee syntisen Ruotsin – autotallissa Tukholmassa 15 000 esineen kokoelma

Jorma Toivosen autotallissa on jättikokoelma erotiikkaa

Ulkomaat
 
Tukholmalaisen Jorma Toivosen erotiikkakokoelma tiettävästi on Pohjoismaiden suurin
Tukholmalaisen Jorma Toivosen erotiikkakokoelma tiettävästi on Pohjoismaiden suurin
1980-luvulta alkaen vanhaa erotikkaa keräillyt Jorma Toivonen esittelee joka kesä Syntisen Ruotsin saloja puutarhassaan Tukholmassa. Toivosella on nelisenkymmentä hyllymetriä eroottisia kirjoja, vanhimmat 1700-luvulta, noin kaksituhatta alan lehteä ja ehkä kymmenentuhatta valokuvaa. Puutarhassa näytteillä oli esimerkiksi katolisen papin kuvakokoelma ja eroottinen matto, anopin kutoma. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus ja leikkaus: Denis Sinjakov

Punaisen omakotitalon pihamaalla, rauhaisassa lähiökorttelissa, kuhisee päiväkävelyllä olevia tukholmalaisia.

On lauantai, Ruotsin kansallispäivä, ja täällä Jorma Toivosen puutarhassa on näytteillä melkoinen kokoelma kotimaista historiaa ja kulttuuria.

On esimerkiksi Ruotsin vanhimpiin kuuluva hieromasauva ja maan ensimmäisiin lukeutuva pumpattava barbara. On eroottisia patsaita, elokuvajulisteita ja myös eroottinen villamatto alastomasta naisesta.

"85-vuotias anoppini kutoi sen minulle. Ei se ollut erityisesti lahja, mutta hän tuntee harrastukseni", esittelee talon isäntä Toivonen.

Denis Sinjakov
Vanhainkodissa työskentelevä Jorma Toivonen haluaa näyttää ihmisille, ettei erotiikan ja seksin saralla enää mikään ole uutta.
Vanhainkodissa työskentelevä Jorma Toivonen haluaa näyttää ihmisille, ettei erotiikan ja seksin saralla enää mikään ole uutta.

Toivosella, 58-vuotiaalla ruotsinsuomalaisella sairaanhoitajalla, on autotallissaan tiettävästi Pohjoismaiden suurin erotiikka-aiheinen historiakokoelma.

Kokoelmaan kuuluu muun muassa nelisenkymmentä hyllymetriä eroottisia kirjoja, noin kaksituhatta alan lehteä ja ehkä kymmenentuhatta valokuvaa. Noin puolet kokoelmasta on ruotsalaista alkuperää.

Joka kesä Toivonen esittelee omistuksiaan tukholmalaisille puutarhassaan. Tämä kesä oli jo yhdeksäs kerta.

"Ympäri maailmaa tulee kysymyksiä erotiikan historiasta, ja autan aina, jos osaan."

Toivonen tunnetaan Ruotsissa ja hiukan maailmallakin alan erityisosaajana. Autotallin erotiikkaesineet ovat kiertäneet useissa museoissa, ja niitä voi nähdä muun muassa Beck-tv-sarjassa sekä parin vuoden takaisessa Call Girl -ruotsalaiselokuvassa.

Toivonen on myös hahmo norjalaisessa rikosromaanissa, jossa hän auttaa erotiikkakuvaston tuntemuksellaan ratkaisemaan murhan.

Toivonen ryhtyi keräämään vanhaa erotiikkaa 1980-luvulla. Silloin verkosta ei vielä saanut tietoa, ja häntä kiinnosti tietää menneiden vuosien tavoista. Ensimmäiset kymmenen vuotta hän innostui vain alan tietokirjoista. Sitten harrastus laajeni.

"Muistan, kun joskus takavuosina kävin Kööpenhaminan erotiikkamuseossa ja ajattelin, että minähän pystyn lyömään nämä vain sillä, mitä minulla on vintillä", Toivonen sanoo.

Nykyisin kokoelma karttuu paitsi itse ostamalla myös lahjoituksilla.

"Vaimokin hankkii minulle joskus jotain. Hän ei kyllä muuten ole yhtään kiinnostunut. Ei hän esimerkiksi koskaan lukisi näitä kirjoja."

Denis Sinjakov
Toivonen on asettanut kokoelmansa nähtäville puutarhaansa Tukholmassa jo yhdeksänä kesänä.
Toivonen on asettanut kokoelmansa nähtäville puutarhaansa Tukholmassa jo yhdeksänä kesänä.

Kansankodissa on ollut hyvä tarjonta. Ruotsi oli erityisesti 1950–1960-luvuilla maailmalla tunnettu seksuaalisesti vapaamielisenä maana. Elokuvat, kuten paljaan rinnan vilauttanut Arne Mattsonin Hon danssade en sommar tai Ingmar Bergmanin himokkaasta saaristokesästä kertova Sommaren med Monika, synnyttivät osaltaan ulkomailla vaalittua myyttiä syntisestä Ruotsista.

"Ennen kuvasto oli huomattavasti luonnollisempaa ja ihmiset elävän näköisiä."

Takavuosilta näyttelyssä vilisee terhakkaasti rannalla alasti kirmaavia perheenäidin näköisiä naisia – on selluliittia, kainalokarvoja ja reheviä ahtereita. Nykyisin mallit ovat aina kovin laihoja ja trimmattuja, Toivonen toteaa.

Keräilyuransa aikana Toivonen on saanut kohdata monenlaisia elämäntarinoita.

Suuri osa kokoelmien kuvista, 16 banaanilaatikollista, on peräisin ruotsalaisen katolisen papin kuolinpesästä. Pappi jätti jälkeensä 1940–1950-luvuilta tuhansia eroottisia kuvia, jotka nyt ovat näytillä Toivosen puutarhassa.

Monissa kuvista pappi esiintyi itse kuvaamiensa naisten kanssa. Viime päivinään, 1990-luvulla, hän oli kuvista päätellen kiinnostunut miesseurasta.

Mitä Toivonen tavoittelee kokoelmalla?

"Haluan vain näyttää, että mikään ei ole uutta. Kaikki on nähty jo kauan sitten", hän sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Denis Sinjakov
Kokoelmaan kuuluu arviolta 10 000 valokuvaa.
Kokoelmaan kuuluu arviolta 10 000 valokuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat