Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turistit rynnivät yhä Kreikkaan, mutta kriisi on tehnyt isäntien hymystä väkinäisen

Ulkomaat
 
Turisti ei murehdi Kreikan kriisiä
Turisti ei murehdi Kreikan kriisiä
Matkailijat vaeltavat finanssikriisistä piittaamatta Kreikan saarille. Pienten hotellien pitäjät ovat kuitenkin ahtaalla, kun oma verottaja ja kansainväliset velkojat uhkaavat toimeentuloa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Aurinko paistaa, meri on syvänsininen ja ihmiset hymyilevät.

Kreikkalainen Santorinin lomasaari näyttää paikoin juuri niin paratiisimaiselta kuin postikorteissa ja matkaesitteissäkin. Mutta paratiisin varjoissa piileskelee hirviö, ja turisteja palvelevien yrittäjien hymyt ovat usein pakotettuja.

"Turistit eivät ymmärrä, minkälaisessa lirissä me olemme", sanoo isänsä perustamaa pientä hotellia pyörittävä Manolis Demezis.

Kreikka hoippuu jättimäisen ulkomaanvelkansa takia vararikon partaalla, ja hallitus haalii epätoivon vimmalla veroja kaikkialta. Turismi on yksi harvoista vakaista tulonlähteistä.

Kreikka osti viime viikon lopulla itselleen jälleen vajaan kuukauden aikaa neuvotella velkojien kanssa ennen kuin taas yksi 1,6 miljardin euron lyhennys erääntyy.

Paratiisisaarella turistien virta jatkuu entiseen tapaan, eivätkä hälyttävät uutiset Ateenasta hetkauta matkailijoita.

Viikon Santorinilla poikansa Leon kanssa lomaillut Virpi Maljanen ei usko, että Kreikan turismielinkeino kärsii finanssikriisistä.
Viikon Santorinilla poikansa Leon kanssa lomaillut Virpi Maljanen ei usko, että Kreikan turismielinkeino kärsii finanssikriisistä.

"En ollut huolissani, että Kreikka irtautuisi eurosta. Vaikka kuinka paljon myllertää, ei se ensimmäisenä matkailuun iske", pohtii Kamarin uimarannalla käyskentelevä Virpi Maljanen.

Pienen saaren muutamasta kylästä juuri Kamarin hotelleihin tulee runsaasti suomalaisia pakettimatkalaisia.

"Hinnatkaan eivät ole laskeneet täällä", Maljanen sanoo.

Paikallisten yrittäjien kannalta hinnat ovat aivan liian alhaisia. Hiljaisesta perhehotellien saaresta suureksi turismikoneeksi sukupolvessa kasvaneen saaren yrittäjät joutuvat kilpailemaan toistensa kanssa henkihieveriin.

"Ei ole mitään mahdollisuutta investoida. Nyt yritämme vain pitää vanhempiemme perustaman firman ylipäätään pystyssä kriisin yli", Manolis Demezis kertoo viehättävän mutta jo vähän nukkavierun hotellinsa puutarhassa.

"Verottaja ottaa puolet rahoista jo ennakkoon. Usein tarjoilijat tippeineen tekevät paremman tilin kuin yrittäjä. Pankista sanottiin, että älä edes kysy lainaa, sitä ei tipu", hän sanoo.

"Saarella on uusi sairaala, mutta ei lääkäreitä. Täällä ei riitä asuntoja, eikä heillä ole varaa asua saarella. Potilaiden on käytävä itse apteekissa hakemassa laastarit ja neulat."

Kreikan velkojat vaativat maalta rajuja uudistuksia maksukyvyn parantamiseksi. Yksi lomasaaria pelottavista vaatimuksista on arvonlisäveronuudistus.

Oian kylä Santorinin pohjoiskärjessä on tunnettu kauniista auringonlaskuista, joita tuhannet turistit kokontuvat joka ilta odottamaan.
Oian kylä Santorinin pohjoiskärjessä on tunnettu kauniista auringonlaskuista, joita tuhannet turistit kokontuvat joka ilta odottamaan.

"Täällä saarilla arvonlisävero on 16 prosenttia, kun se on mantereella 23. Veron korottaminen olisi kova isku ja rokottaisi meidän kilpailukykyämme", sanoo jalokivikauppaa saaren pääkylässä Firassa pitävä Donis Karanikos.

Saksa on saarelaisten mielessä se ankara herra, joka kuristaa Kreikan tärkeimmän tulonlähteen hengiltä.

"Amerikkalaisten tapa on aivan toinen. Obamakin sanoi, ettei ihmisiä voi loputtomasti puristaa. Vuoden 1929 lamassa Roosevelt otti täysin toiset keinot kuin Saksa tänään", Karanikos sanoo.

Kreikan oma hallitus saa kuitenkin pahimmat haukut.

"Minut kutsuttiin hiljattain verotoimistoon, jossa piti allekirjoittaa paperi, että jos ikinä ostan palveluja eräältä verovelkaiselta uima-allashuoltajalta, rahat täytyy maksaa suoraan verottajan tilille. Hehän karkottavat tuolta mieheltä kaikki asiakkaat. Miten he sen jälkeen kuvittelevat saavansa häneltä verorästit?" Demezis puuskahtaa.

Kivisillä rannoilla ja kauppakujilla käyskenteleville turisteille kaikki tämä on korkeintaan vitsien aihe.

Laura Koivula ja Janne Naamanka huomasivat, että Santorinin rannalla oli ikävä kävellä avojaloin. KORJAUS 10.6.2015. Kuvatekstiin on korjattu nimi Naamakkala Naamangaksi.
Laura Koivula ja Janne Naamanka huomasivat, että Santorinin rannalla oli ikävä kävellä avojaloin. KORJAUS 10.6.2015. Kuvatekstiin on korjattu nimi Naamakkala Naamangaksi.

"Pitihän lähteä katsomaan, mitä meidän rahoillamme on tehty", naurahtaa Tampereelta aurinkoon rentoutumaan tullut Janne Naamanka.

Tyttöystävänsä Laura Koivulan kanssa Santorinista nauttiva nuorimies ei pelännyt, että kriisi aiheuttaisi ongelmia.

"Luettiin, että kannattaa olla käteistä mukana ja eri kortteja. Ja kyllä me tiedetään, että automaatteja on joka paikassa, että saa sitten nostettua", Naamanka sanoo.

Kun Kreikan talous on kärsinyt lamasta, työttömyys on kolminkertaistunut viidessä vuodessa.

Santorinin hotellien työntekijöistä 90 prosenttia on ulkomaalaisia.

"He asuvat kimppakämpissä ja tekevät kolmea neljää työtä", Demezis sanoo.

Kalle Koponen, teksti ja kuvat
Santorini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat