Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Turkin Obama" myllertää asetelmia

Kurdeja lähellä oleva HDP esti hallitsevaa konservatiivipuoluetta saamasta enemmistöä parlamenttiin

Ulkomaat
 
Ozan Kose AFP
HDP-puolueen johtaja Selahattin Demirtas tervehti toimittajia tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.
HDP-puolueen johtaja Selahattin Demirtas tervehti toimittajia tiedotustilaisuudessa sunnuntaina. Kuva: Ozan Kose AFP

Turkin politiikkaa nousi sunnuntaina myllertämään aivan uusi voima. Se kumpuaa paitsi kurdien oikeuksia vaativasta liikkeestä myös nuoren sukupolven toiveesta luoda moniarvoisempi Turkki.

Kurdeja lähellä oleva Kansojen demokraattinen puolue (HDP) ratkaisi käytännössä vaalit. Näin siitä huolimatta, että puolue sai äänistä vain 13 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Puoluetta johtaa Selahattin Demirtas, joka on uudenlainen kasvo Turkin politiikassa. Häntä on kutsuttu myös "kurdien Obamaksi".

Koska HDP ponnisti parlamenttiin yli kymmenen prosentin äänikynnyksen, Turkkia vuodesta 2002 hallinnut konservatiivipuolue AKP ei saanut enemmistöä kansanedustajista.

HDP:n nousu oli mahdollinen, sillä puolue onnistui keräämään ääniä muiltakin kuin kurdeilta.

Moni Turkin nuorista, koulutetuista kaupunkilaisista alkoi vuoden 2013 hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa ymmärtää uudella tavalla kurdivähemmistöä, jonka oikeuksia on rajoitettu vuosikymmenten ajan valtion yhtenäisyyden nimissä.

Kurdipuolue ei ole aiemmin edes pyrkinyt Turkin parlamenttiin yhtenäisenä. Vasemmistolaisen HDP:n kaltaista puoluetta ei Turkissa ole ennen ollut. Se on ensimmäinen parlamenttiin päässyt puolue, jota voi ainakin jollakin tasolla pitää vihreänä.

"Puolue on puhunut pitkään kaikkien vähemmistöjen oikeuksista, sukupuolten tasa-arvosta, seksuaalivähemmistöjen asemasta, työväen oikeuksista sekä ympäristönsuojelusta", sanoo Suomen vihreiden turkkilaissyntyinen kansanedustaja Ozan Yanar, joka äänesti HDP:tä.

HDP:llä oli kaikista puolueista eniten naisia ehdokkaina. Sen listoilta parlamenttiin nousi myös kaksi kristittyä ja kaksi jesidiuskontoa harjoittavaa kansanedustajaa.

Puoluetta johtava Demirtas, 42, työskenteli ihmisoikeusjuristina ennen siirtymistään politiikkaan 2007. Hän poikkeaa Erdoganin ja monien muiden perinteisten turkkilaispoliitikkojen tyylistä, jossa isketään nyrkkiä pöytään ja haetaan vastakkainasetteluja.

Erdogan on nimitellyt Demirtasia "nätiksi pojaksi" (häntä pidetään karismaattisena), "vääräuskoiseksi" (hän on sanonut haluavansa lakkauttaa uskonnollisten asioiden viraston) ja "poptähdeksi" (hän soittaa luutun kaltaista perinnesoitinta sazia).

Demirtas on pyrkinyt esiintymään tyynenä ja rauhanomaisena.

Turkkilainen politiikan tutkija Halil Gürhanli kuvaa HDP:tä "toivon välähdykseksi" paitsi kurdeille myös vapaamielisille, maallisille turkkilaisille. Vaikka monet heistä saivat HDP:tä äänestämällä sen mitä halusivatkin – estettyä AKP:n vallan kasvun – on epäselvää, miten paljon tämä äänestäjäkunta lopulta pystyy vaikuttamaan HDP:n politiikkaan.

"HDP tarjoaa vision, joka näyttää hyvin liberaalilta, mutta on mahdotonta vielä tietää, tuleeko se toteutumaan", sanoo Gürhanli.

HDP:n edeltäjäpuolueet ovat käytännössä olleet PKK-sissijärjestön poliittinen siipi. PKK on tehnyt pommi-iskuja ja taistellut vuosikymmeniä Turkin armeijaa vastaan Kaakkois-Turkin kurdialueilla.

Demirtas on kertonut, että hänen oma veljensä taistelee sissijärjestön riveissä ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan Irakissa.

HDP joutuu siis tasapainoilemaan erilaisten kannattajakuntiensa välillä. Tähän asti Demirtas on siinä onnistunut. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, jääkö HDP:n tuoma uudenlainen tuuli Turkissa väliaikaiseksi.

"Ne, jotka ovat vapauden, demokratian ja rauhan puolella, ovat voittaneet näissä vaaleissa", Demirtas sanoi vaalien ratkettua sunnuntai-iltana.

"Ne, jotka ovat alistamisen, autoritaarisuuden ja ylimielisyyden puolella, ne, jotka näkevät itsensä Turkin ainoiksi omistajiksi, ovat hävinneet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat