Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homoseksuaalit pakenevat vainoja Nigeriassa

Monet nigerialaiset hakevat turvapaikkaa myös Suomesta

Ulkomaat
 
Cathal McNaughton REUTERS
Nigerialainen turvapaikanhakija Collins, 23, peitti kasvonsa vuosi sitten Tukholmassa salatakseen henkilöllisyytensä. Poliisi kidutti häntä homoseksuaalisuuden vuoksi Nigeriassa, minkä jälkeen paikallinen pappi salakuljetti hänet pois maasta.
Nigerialainen turvapaikanhakija Collins, 23, peitti kasvonsa vuosi sitten Tukholmassa salatakseen henkilöllisyytensä. Poliisi kidutti häntä homoseksuaalisuuden vuoksi Nigeriassa, minkä jälkeen paikallinen pappi salakuljetti hänet pois maasta. Kuva: Cathal McNaughton REUTERS

Tammikuun 2014 lopulla Port Harcourtissa väkijoukko oli pakottanut homoseksuaalin pariskunnan ulos kotoaan ja harrastamaan seksiä väkijoukon edessä. Tapahtunut oli kuvattu kännykkäkameroilla ja kuvamateriaali jaettu sosiaalisessa mediassa.

Tästä ja muista tapauksista kertoo Maahanmuuttoviraston tuore raportti Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne Nigeriassa. Nigerian seksuaalivähemmistöjen tilanne on huonontunut viime aikoina, mikä näkyy myös Suomen turvapaikanhakijoissa.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 166 nigerialaista. Maahanmuuttoviraston tutkimista puhuttelupöytäkirjoista käy ilmi, että viidennes heistä viittasi homoseksuaalisuuteensa. Tammikuun ja toukokuun välillä Suomesta haki turvapaikkaa 67 nigerialaista.

Maahanmuuttovirastoa kiinnostaa, onko turvapaikanhakijoilla sisäisen paon mahdollisuutta eli pääsevätkö he turvaan kotimaassaan. Nigerian homoilla on turvallisempaa suurkaupungeissa, kuten Abujassa ja Lagosissa, projektipäällikkö Arno Tanner Maahanmuuttovirastosta sanoo.

Heillä siis saattaa olla mahdollisuus niin kutsuttuun sisäiseen pakoon, mutta Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätökset ihminen kerrallaan.

Nigerian seksuaalivähemmistöt ovat ahtaalla, koska edellinen presidentti Goodluck Jonathan allekirjoitti viime vuoden tammikuussa samaa sukupuolta olevien avioliiton kieltävän lain. Laki ei ole vielä voimassa.

Lain mukaan samaa sukupuolta olevat eivät saa mennä Nigeriassa naimisiin tai rekisteröidä parisuhdettaan 14 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. 14 vuotta vankeutta voi tulla myös siitä, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä harrastaa seksiä.

Laki kieltää myös julkiset hellyydenosoitukset ja kaiken homoklubeihin tai -järjestöihin liittyvän toiminnan. Niistä voi saada 10 vuotta vankeutta.

Lisäksi Pohjois-Nigeriassa sharia-laki tuomitsee "luonnonvastaisesta seksistä" ruoskintaa, vankeutta tai jopa kuoliaaksi kivittämisen. Naisten välisestä seksistä voi saada vankeutta tai ruoskintaa ja miesten välisestä seksistä kuolemanrangaistuksen.

"Tilanteen huonous ja uuden lain ankaruus yllättivät. Kovat vankeusrangaistukset ovat Afrikankin mittakaavassa poikkeuksellisia", Tanner sanoo.

Asenteiden koventuminen on johtanut seksuaalivähemmistöihin kuuluvien pidätysten määrän kasvuun Nigeriassa.

Samalla nigerialaiset ovat alkaneet vainota vähemmistöjen edustajia hakemalla heitä kodeistaan ja nöyryyttämällä julkisesti. Maanomistajat ovat karkottaneet vuokralaisiaan ja työnantajat irtisanoneet työntekijöitään. Joskus homoja on pyydetty menemään naimisiin naisten kanssa ja heidän kieltäydyttyään karkotettu kodeistaan.

Uhrit eivät tee ilmoitusta poliisille, koska korruptoitunut poliisi haluaa rahaa, eivätkä tapaukset silti päädy syyttäjille.

On ironista, että juuri länsimaat ovat tuoneet Afrikkaan negatiivisia asenteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, Setan pääsihteeri Aija Salo huomauttaa.

"Monissa Afrikan maissa on kiertänyt varsinkin Yhdysvalloista tulleita kristillisten ääriliikkeiden evankelistoja. He ovat lietsoneet negatiivisia asenteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan", Salo sanoo.

Itsevaltainen presidentti tai muu johtaja voi käyttää asenteita hyväkseen viholliskuvien maalaamiseen.

"He saattavat kutsua homoseksuaalisuutta länsimaiseksi vitsaukseksi, vaikka tosiasiassa lännestä tulee homovastaisuutta."

Useissa Afrikan maissa seksuaalivähemmistöt vaativat tätä nykyä oikeuksiaan, joten turvapaikanhakijoissa saattaa olla eri järjestöjen ihmisoikeusaktiiveja.

He ovat erityisen alttiita viranomaisten vastatoimille tai suuren yleisön väkivallalle. Joissakin maissa aktivistien tai homoiksi arveltujen nimiä ja kuvia on julkaistu kaikkien nähtäviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat