Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin hylännyt suomalaismies HS:n haastattelussa: "Isisiä ei voi tuhota pommeilla"

Suomalainen käännynnäinen nousi Isis-järjestön merkittäväksi äänitorveksi. Nyt hän taistelee ääri-islamia vastaan uskonnollisin argumentein.

Ulkomaat
 
AP
Isis-järjestön asemiehiä Tel Abyadin kaupungissa Syyriassa toukokuussa. Kuva on jihadistien verkkosivulta.
Isis-järjestön asemiehiä Tel Abyadin kaupungissa Syyriassa toukokuussa. Kuva on jihadistien verkkosivulta. Kuva: AP

Jihadistijärjestö Isisin ideologiaa ei voi tuhota pommeilla. Siihen puree vain islamilainen teologia, sanoo äärijärjestön hylännyt suomalainen Abdullah.

Peitenimellä esiintyvä parikymppinen kantasuomalainen mies tuli julkisuuteen viikonloppuna, kun amerikkalaislehti Newsweek kirjoitti täyskäännöksen tehneestä Isis-järjestön entisestä propagandistista.

Fakta

Lähtijöitä etsitty suoraan kadulta

 Suojelupoliisin tiedossa on yli 60 ihmistä, jotka ovat lähteneet Suomesta Isisin hallitsemille alueille Syyriaan ja Irakiin.

 Värväys ei ole Suomessa yhtä järjestäytynyttä kuin monessa muussa Euroopan maassa.

 Lähtijöissä on sekä maahanmuuttajataustaisia että niitä, joiden molemmat vanhemmat ovat kantasuomalaisia.

Islamiin 17-vuotiaana kääntynyt eteläsuomalainen opiskelijamies levitti vielä vuosi sitten Twitterissä Isisin propagandaa yli 10 000 seuraajalle. Nyt hän keskittyy verkkokeskusteluissa vakuuttamaan radikalismin tielle astuneet nuoret muslimit siitä, ettei Isis-järjestön uskonoppi kestä lähempää tarkastelua.

"Lähdin tukemaan Isisiä, koska se edusti ymmärrykseni mukaan puhtaampaa islamia. Kyse oli tietämättömyydestäni", Abdullah kertoo HS:lle Skypen välityksellä tehdyssä haastattelussa. Hän ei turvallisuussyistä halua kohdata kasvokkain.

"Haluan auttaa radikalisoitumassa olevia Suomen musliminuoria ymmärtämään, ettei Isis ole ainoa tie. Olen ollut itse sillä tiellä ja kiitän Jumalaa, että käännyin takaisin."

HS sai yhteyden Abdullahiin Newsweekin toimittajan avulla.

Myös Supo vahvistaa, että amerikkalaislehden haastattelema suomalaismies on sille "tuttu tapaus".

Abdullah kertoo kasvaneensa ateistiperheessä ja kiinnostuneensa uskonnoista teini-iässä. Islamiin hän alkoi tuntea vetoa, koska näki siinä "loogista jatkumoa kristinuskon ja juutalaisuuden jälkeen".

Hän opiskeli islamia ennen kääntymistään, mikä tapahtui kotona.

Radikalisoituminen alkoi muutaman kuukauden kuluttua uskontunnustuksen lausumisesta. Käänteentekevää oli, kun hän "aluksi ihan mielenkiinnosta" tutustui terroristiverkosto al-Qaidan netissä julkaisemaan Inspire-lehteen.

"Aloin perehtyä entistä enemmän ääriryhmien artikkeleihin ja videoihin. Siinä vaiheessa se meni minulle järkeen."

Hän muistelee, kuinka äärijärjestöjen propagandassa tuotiin kovasti esille muslimien kohtaamaa sortoa eri puolilla maailmaa.

"Tämä on valitettavasti totta, mutta ääriryhmät toivat asian esille tunteisiin vetoavilla keinoilla. Tämä sysäsi yhä syvemmälle radikalismiin."

Radikalisoituminen tapahtui "99-prosenttisesti netissä". Hän kertoo viettäneensä tuolloin 8–10 tuntia päivässä verkossa.

"En tuonut poliittisia näkemyksiäni esille, kun kävin moskeijassa. Ei ollut tarvetta mainostaa, koska tiesin, että joutuisin siitä ongelmiin."

Netistä Abdullah löysi samanmielisten verkoston. Siellä tuotiin esille radikaaleja mielipiteitä, joista arkielämässä vaiettiin.

"Se oli kupla."

Vuonna 2013, ennen kuin Isis oli noussut kansainväliseen valokeilaan, Abdullah suunnitteli lähtöä Syyriaan taistelemaan al-Qaida-verkostoon kuuluvan Nusran rintaman riveissä.

Tässä vaiheessa Supo otti yhteyttä. Hän väittää ymmärtäneensä, että Supo olisi lisännyt hänet listalle, joka estää matkustamisen Lähi-itään.

Abdullah jatkoi ääriryhmien tukemista netissä. Hän ei omien sanojensa mukaan osallistunut värväämiseen, koska se on laitonta. Monet hänen lähipiiristään kuitenkin lähtivät Syyriaan taistelemaan.

Suomalainen "Abdullah" kertoo uudella Twitter-tilillään jättäneensä Isisin, vastustavansa ääriliikkeitä ja elävänsä vääräuskoisten maassa.
Suomalainen "Abdullah" kertoo uudella Twitter-tilillään jättäneensä Isisin, vastustavansa ääriliikkeitä ja elävänsä vääräuskoisten maassa.

Kun Isis aloitti vuosi sitten salamasotansa Irakissa ja perusti "kalifaatin", Abdullahista oli tullut Isisin kannattaja. Hänen tilinsä Mujaahid4Life oli toiseksi seuratuin Isisin äänitorvi Twitterissä.

"Minulla oli kontakteja taistelijoihin Syyriassa ja Irakissa, joten pystyin tarjoamaan ihmisille luotettavaa kamaa englanniksi", hän arvioi suosionsa syitä.

Loppuvuodesta 2014 Abdullah alkoi tulla toisiin ajatuksiin Isisin suhteen. Syyt olivat lähinnä teologisia.

"Isoin juttu oli se, etten pystynyt oikeuttamaan Isisin tekoja klassisilla islamilaisilla teksteillä. En hyväksynyt avustustyöntekijöiden tappamista tai autopommeja", Abdullah sanoo.

"Islamilaisen lain mukaan sodassa saa tappaa vain niitä, jotka fyysisesti taistelevat vastaan."

Abdullah sanoo yhä olevansa konservatiivinen muslimi ja salafisti, joka pyrkii etsimään islamin puhtainta muotoa.

Jotkut hänen ajatuksistaan kuulostavat äärimmäisiltä. Hänen mukaansa ei voida esimerkiksi suoraan sanoa, että Isis olisi toiminut väärin Irakin jesidivähemmistön suhteen.

Isis hyökkäsi jesidikyliin loppukesästä ja otti tiettävästi tuhansia vähemmistöjen edustajia sotavangeiksi ja naisia orjiksi.

"Islam sallii sotavankien ottamisen. Mutta vaikka islamissa jokin onkin sallittua, se ei välttämättä tarkoita, että niin pitäisi tehdä."

Hänen mukaansa Isisin hyökkäys jesidivähemmistöä vastaan on aiheuttanut paljon pahaa myös muslimeille, minkä vuoksi iskua ei voi puolustella.

Julkinen kääntyminen Isisiä vastaan on ollut Abdullahille henkilökohtainen turvallisuusriski.

Hän on perustanut uuden twittertilin @AlFinlandi, jossa hän väittelee Isisin tukijoiden kanssa.

Hän sanoo toimivansa yksin ja omasta tahdostaan.

"Joudun olemaan aika paljon varpaillani omani ja läheisteni turvallisuuden suhteen."

Tästä huolimatta hän katsoo, että äärijärjestöihin vetoa tuntevia nuoria pitää auttaa erityisesti samanmielisten verkkokuplissa.

Tehokkain keino on argumentoida islamilaisella teologialla.

Abdullahin mukaan Isis on taitava irrottamaan erilaisia uskonnollisia määräyksiä asiayhteyksistään. Tietämättömät nuoret eivät osaa kyseenalaistaa radikaaleja oppeja, jotka esitellään heille puhtaana islamina.

"Isisin ideologiaa ei voi tuhota pommeilla. Siksi meidän valtavirran salafistien on noustava esiin. Meillä on samat islamilaiset lähteet kuin Isisillä, mutta toinen polku. On mahdollista osoittaa, että Isis on väärässä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat