Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräkaista tuottaa sähköä Hollannissa

Hollantilaiset ovat ylpeitä maailman ensimmäisestä aurinkopaneelipyörätiestään

Ulkomaat
 
Tanja Konstenius
Dani Guzman polkee päivittäin aurinkopaneelitietä pitkin työharjoittelupaikkaan vanhainkotiin.
Dani Guzman polkee päivittäin aurinkopaneelitietä pitkin työharjoittelupaikkaan vanhainkotiin. Kuva: Tanja Konstenius

Pyörätien peittävä tummanharmaa röpelöinen lasipinnoite näyttää kieltämättä vähän oudolta.

Se ei kuitenkaan saa Dani Guzmania kääntämään kulkupeliään vastaantulevien kaistalle. Nainen polkee napit korvilla määrätietoisesti eteenpäin, kunnes joutuu pysäytetyksi.

Tausta

EU pyristelee irti Venäjä-riippuvuudesta

Eurooppa yrittää parhaillaan löytää keinoja, joilla se saisi lisättyä energiaomavaraisuuttaan ja vähennettyä riippuvuuttaan venäläisestä energiasta.

Tätä nykyä noin 30 prosenttia EU-maiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä.

EU on ylipäätään suuri energiantuoja. Kaikesta EU-maissa kulutetusta energiasta yli puolet tulee unionin ulkopuolelta.

EU-komissio on kaavaillut ratkaisuksi Euroopan yhteisten kaasu- ja sähkömarkkinoiden rakentamista.

Omavaraisuutta halutaan lisätä myös kehittämällä uusiutuvan energian tuotantoa sekä rakentamalla lisää nesteytetyn maakaasun terminaaleja Eurooppaan.

EU-maat ovat asettaneet tavoitteeksi, että vuoteen 2030 mennessä 27 prosenttia unionin jäsenmaissa käytetystä energiasta tulee uusiutuvista energianlähteistä, kuten tuuli-, vesi- tai aurinkovoimasta.

Tavoite ei sido yksittäisiä jäsenmaita, vaan on unionin yhteinen.

Kyllä, hän on vähän ylpeä tästä pyörätiestä, joka kulkee junaradan vierustalla Krommenien pikkukaupungissa noin parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Kyseessä on nimittäin maailman ensimmäinen julkinen liikenneväylä, johon on upotettu aurinkopaneeleja.

"Alussa se tuntui vähän oudolta", sanoo Guzman, joka polkee samaa reittiä päivittäin työharjoittelupaikkaansa paikalliseen vanhainkotiin.

"Mutta olemme ensimmäisiä maailmassa, joilla on tällainen. Se on hienoa."

Noin 70 metrin mittainen aurinkopyöräkaista on ollut käytössä nyt seitsemän kuukautta. Tänä aikana tiehen upotetut aurinkopaneelit ovat tuottaneet enemmän energiaa kuin uskallettiin odottaa.

Puolessa vuodessa aurinkopaneelitie on tuottanut sähköä yli 3 000 kilowattituntia, mikä vastaa yhden hollantilaisen kotitalouden sähkönkulutusta vuodessa.

Hyvien kokemusten takia pyörätien kehittäjät odottavat vuosituotannon nousevan yli 70 kilowattituntiin neliömetriltä vuodessa, kertoo Solaroad-projektin tiedottaja Sten de Wit.

"Odotamme, että vuodessa olemme tuottaneet sähköä noin kahden kolmen kotitalouden tarpeisiin", de Wit sanoo.

"Olemme hyvin tyytyväisiä."

Aurinkopaneelitien on kestettävä kovaa kulutusta, sillä sitä pitkin pyöräilee päivittäin noin 2 000 ihmistä. Tätä varten aurinkokennot on upotettu betonikuoreen ja päällystetty lujalla turvalasilla, jonka pinta on käsitelty liukumisen estämiseksi.

Pyöräkaistan pinnasta näkee, että sitä on paikoin jouduttu paikkaamaan talven aikana. De Witin mukaan pinnoitteen materiaalissa oli vika, joka sai sen kutistumaan. Nyt kehitteillä on uusi pinnoite, joka on tarkoitus vaihtaa lähikuukausina.

Kolme miljoonaa euroa maksaneeseen pilottiprojektiin on käytetty sekä julkista että yksityistä rahaa. Iso osa siitä on kulunut pinnoitteen kehittämiseen.

"Tavoitteena on, että saamme viidessä vuodessa kehitettyä kaupallisesti kiinnostavan pyörätien."

Autoteiden osalta haaste on suurempi, sillä tieltä vaaditaan kovempaa kestävyyttä. Siihen kehittäjät toivovat löytävänsä myyntiin kelpaavan ratkaisun kahdeksassa vuodessa.

"Rakentaminen tulee tietenkin kalliimmaksi kuin normaali tie, mutta ylimääräiset kulut maksaisivat itsensä takaisin 15 vuodessa energiantuotannon muodossa", de Wit sanoo.

Hänen mukaansa tiehen upotettavien elementtien iäksi on arvioitu 15–20 vuotta, mikä tarkoittaa, että loppujen lopuksi aurinkotie maksaisi saman verran kuin normaali tie.

Suomessa aurinkoteistä ei kannattane haaveilla. Teille voisi kehittää Suomen sääolot kestävän pinnoitteen, mutta auringon puute voisi de Witin mukaan tehdä kalliiden teiden rakentamisen kannattamattomaksi.

Aurinkoteille on Hollannissa tilausta monesta syystä.

Vaikka tuuliturbiinit ovat tuttu näky Hollannissa, maan energiankulutuksesta vain 4,5 prosenttia tuli vuonna 2013 uusiutuvasta energiasta.

Samaan aikaan Suomessa uusiutuvista lähteistä tuli 36,8 prosenttia energiankulutuksesta ja EU-maissa keskimäärin 15 prosenttia.

Jos kaikki Hollannin talojen katot peitettäisiin aurinkopaneeleilla, se riittäisi kattamaan vain neljänneksen sähköntarpeesta. Kevyenliikenteen väylät ja autotiet tarjoavat kaivattua lisäpintaa tiheään asutussa maassa, jossa vapaita alueita pelkkien aurinkopaneelien käyttöön on vaikea löytää.

De Wit arvioi, että Hollannin 140 000 kilometriä kattavista autoteistä 10–20 prosenttia soveltuu tulevaisuudessa aurinkoteiksi, jotka voisivat tuottaa sähköä lähialueiden taloille, liikennevaloille, katuvalaistukselle ja teillä ajaville sähköautoille.

"Voisimme tulevaisuudessa päästä tilanteeseen, jossa merkittävä osa energiasta tuotetaan lähellä kuluttajia."

Pyöräkaistalle pysähtynyt Guzman pitää uusiutuvan energian tuottamista pyöräteillä loistavana ideana.

"Olen kotoisin Venezuelasta ja siellä kukaan ei välitä hittoakaan ympäristöstä", kuusi vuotta Hollannissa asunut nainen sanoo.

Paikalle hurauttaa hollantilaisten suosimalla sähköpyörällä myös eläkeläinen Erwin Rijkas, 78, jonka takapukilla keikkuu ruusuköynnöksiä varten puutarhaan asennettava kehikko.

"Ei tämä tunnu yhtään erilaiselta kuin tavallinen pyörätie", Rijkas sanoo.

"Olemme kyllä vähän ylpeitä."

Virve Kähkönen HS
Krommenie

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat