Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katuva suomalainen Abdullah on vastamyrkkyä Isisin propagandalle

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Kävin tiistai-iltana Skypen välityksellä mielenkiintoisen, yli tunnin mittaisen puhelinkeskustelun.

Puhelimen toisessa päässä oli kaksikymppinen, supisuomalainen mies eteläsuomalaisesta kaupungista. Hän oli miellyttävä, kohtelias ja vaikutti monella tapaa ikäistään kypsemmältä.

Vielä viime vuoden lopulla sama henkilö oli pelätyn terroristijärjestö Isisin vankkumaton tukija ja äänitorvi internetissä.

Peitenimellä Abdullah esiintyvä mies on sittemmin tullut katumapäälle. Hänen tarinansa (HS 9.6. A 26) paljastaa tärkeitä yksityiskohtia siitä, miten ihmisestä tulee ääriryhmän tukija.

Kääntyminen islaminuskoon herkässä iässä 17-vuotiaana. Radikalisoituminen pian tämän jälkeen äärijärjestön tunteisiin vetoavan propagandan vaikutuksesta.

Syyrian sisällissodan puhkeaminen ja median tuuttaama julma sotakuvasto. Verkon samanmielisten kupla, jonka hokemista tulee ainoa oikea totuus. Värvääjien supatus: Älä kerro kenellekään, pakkaa vain laukkusi ja lähde. Kalifaatti odottaa.

Abdullah oli onneksi riittävän fiksu oivaltamaan, että häntä vedetään nenästä.

Yksi asia keskustelusta jäi erityisesti mieleen. Abdullah sanoi, että Suomessa on paljon hänen kaltaisiaan, uskontoon vakavasti suhtautuvia nuoria – maahanmuuttajataustaisia mutta myös kantasuomalaisia – jotka kantavat asioita sisällään.

He ovat riittävän tietämättömiä, jotta heitä on helppo huijata. He ovat riittävän ulkopuolisia tunteakseen vetoa ääriryhmien tarjoamaan yhteisöllisyyteen.

Isisillä on heille valmis paketti. Se sisältää valikoituja osia teologiaa, ideologiaa, elämäntehtävää ja tyyliä.

"Suomesta puuttuu vastaus Isisille", Abdullah sanoi.

Siis vastaus, joka kumoaa Isisin kapeat ja virheelliset väittämät islamista ja maailmanpolitiikasta sen omalla pelikentällä.

Eikö Suomesta löydy tahoa, joka pystyisi kohtaamaan nämä nuoret ja kyseenalaistamaan heidän ideologiansa?

Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä kertoo, että joukko suomalaisia järjestöjä ja viranomaistahoja hakee parhaillaan Raha-automaattiyhdistykseltä rahoitusta uudenlaisen exit-ohjelman kehittämiseksi.

"Tarkoitus on luoda asiantuntijaverkosto, joka pystyy haastamaan aatteellisesti sitoutuneen ihmisen maailmankuvan, jotta tämä voisi irtautua väkivaltaisista ajatuksista."

Ehkä Suomessa on muitakin katumapäälle tulleita Abdullaheja.

Jos he eivät ole syyllistyneet rikoksiin, ja jos heillä on tahtoa hyvittää menneisyyden virheet, ehkä heistä voisi olla hyötyä.

Isisin hylänneiden kokemukset ja näkemykset voisivat toimia tehokkaana vastamyrkkynä äärijärjestön propagandalle.

Jukka Huusko HS
jukka.huusko@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat