Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisnainen pyrkii Somalian presidentiksi – "Somalia tarvitsee vakautta ja talouskasvua"

Ulkomaat
 
Tarja Tuppurainen
"Tuntuu kuin olisin menossa nyrkkeilykehään kädet sidottuina," sanoi Fadumo Dayib kokousmatkallaan New Yorkissa toukokuussa.
"Tuntuu kuin olisin menossa nyrkkeilykehään kädet sidottuina," sanoi Fadumo Dayib kokousmatkallaan New Yorkissa toukokuussa. Kuva: Tarja Tuppurainen

Somalian presidentinvaalit käydään vasta ensi vuonna, mutta Fadumo Dayib on aloittanut kampanjan ajoissa. Yli 20 vuotta Suomessa asunut, pari viikkoa sitten Harvardin yliopistosta valmistunut Dayib on ollut ulkomailla yksi näkyvimpiä ehdokkaita. Hän ajaa sisällissodan runtelemaan maahan turvallisuutta, talouskasvua ja tasa-arvoa. Se ei ole aivan yksinkertaista.

Presidentin on tähän asti äänestänyt parlamentti. Parlamentissa vallan puolestaan jakavat klaanit. Somaliassa on neljä pääklaania ja satoja alaklaaneja. Presidentin valinta on ollut käytännössä klaanipolitiikkaa.

Kuka

Fadumo Dayib

 Syntynyt Keniassa somalialaisille vanhemmille vuonna 1972 tai 1974. Kun somalialaisia alettiin ajaa ulos Keniasta, perhe muutti takaisin Somaliaan.

 Oppi lukemaan 14-vuotiaana.

 Muutti Suomeen vuonna 1990.

 Opiskeli aluksi lähihoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi. Työskenteli muun muassa Lastenklinikalla ja Unicefilla.

 Valmistunut terveystieteen maisteriksi Kuopion yliopistosta ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen oppiaineeseen.

 Valmistui toukokuussa Harvardin yliopistosta maisteriksi julkishallinnon alalta.

 Naimisissa, neljä lasta.

"Nyt presidentti on luvannut, että kansalaiset saavat äänestää seuraavan presidentin demokraattisesti", Dayib sanoo. Se on syy, miksi hän lähtee ehdolle juuri nyt.

"Odotin näin pitkään, koska en halunnut olla osa poliittista järjestelmää, joka sortaa minua syntyperäni tai sukupuoleni perusteella. Itse asiassa järjestelmä sortaa 99 prosenttia kaikista somalialaisista. Nyt on toiveita siitä, että päättäjiä alettaisiin viimein valita heidän kykyjensä ja poliittisten näkemystensä perusteella – ei sillä perusteella, mistä he ovat kotoisin tai mihin klaaniin kuuluvat. "

Dayib näkee, että Somalian poliittisten ongelmien perimmäinen syy on klaanijärjestelmässä.

"Se on paitsi epäoikeudenmukainen, myös syy sille, että sisällissota on kestänyt niin pitkään."

Hän itse on sanoutunut irti klaanijärjestelmästä ja katkaissut välit klaaniinsa. Dayib ei esimerkiksi kerro julkisesti, mistä päin Somaliaa hänen vanhempansa ovat kotoisin, sillä kotipaikasta voisi mahdollisesti päätellä heidän klaaninsa. Lapsilleen Dayib ei ole kertonut, mitä klaania näiden isovanhemmat edustivat.

"Se on lahja, jonka voin heille antaa. Klaanijärjestelmä alistaa pieniäkin lapsia ja eritoten tyttöjä. Eräät sukulaiseni ottivat minut pois koulusta, käyttivät lapsityövoimana sekä kohdistivat minuun henkistä ja fyysistä väkivaltaa siksi, että vanhempani tulivat eri klaaneista."

Paljon täytyy vielä tapahtua, jotta Somaliassa todella saataisiin ensi vuonna demokraattiset vaalit.

Ensinnäkin perustuslaki pitäisi uudistaa sellaiseksi, että se sallisi presidentin valitsemisen kansanvaalilla.

Sitten pitäisi pystyttää toimiva äänestysjärjestelmä. Somalian väkilukua ei tiedetä, eikä monilla kansalaisilla ole minkäänlaista henkilöllisyystodistusta saati kokemusta demokraattisista vaaleista. "Äänestysjärjestelmää pohtiva komitea piti perustaa jo viime vuonna, mutta se venyi reippaasti tämän vuoden puolelle. Presidentillä oli liikaa tekemistä pääministerinsä kanssa väittelemisessä", Dayib sanoo.

Vaalien siirtämistä on väläytelty monen kertaan. Nykyinen presidentti Hassan Sheikh Mahmoud on vakuutellut, että ne pidetään ajallaan. Myös YK on torjunut ajatuksen vaalien siirtämsestä.

Dayib uskoo, että ensi vuonna valitaan presidentti.

"Ensi vuonna Somaliassa pidetään vaalit. Kysymys kuuluu, millaiset."

Millä keinoin Dayib sitten aikoo presidentiksi tultuaan nostaa Somalian jaloilleen?

"Kaikki tiivistyy kahteen asiaan: turvallisuuteen ja talouskasvuun. Molempia tarvitaan, eikä toista ole ilman toista."

Keinot Somalian turvallisuuden parantamiseksi ovat yksinkertaisia, mutta niiden toteuttaminen on vaikeaa. Ensinnäkin pitäisi saada ihmisiltä aseet pois.

"Tässä pitää keskittyä nuoriin, joita on 85 prosenttia väestöstä. He ovat mukana merirosvouksessa ja terrorismissa, koska heillä ei ole keinoja ansaita elantoaan rehellisesti. Aseiden luovutusta vastaan voisimme tarjota heille esimerkiksi koulutusta", Dayib sanoo.

Hän perustaisi myös totuuskomission, joka tutkisi, miten Somalia päätyi sisällissotaan ja ketkä ovat vastuussa siitä, että muun muassa naisia ja vähemmistöklaaneja sorretaan.

Armeijan ja poliisin palkkoja pitää nostaa ja ne pitää maksaa ajoissa, Dayib sanoo.

"Jos poliisi ei saa 200 dollarin palkkaansa moneen kuukauteen, hän käyttää kyllä asettaan, mutta ei Somalian hyväksi."

Lisäksi kotipaikoiltaan paenneille ihmisille pitäisi tarjota turvallinen kotiinpaluu.

"Tämä koskee niitä miljoonaa ihmistä, jotka asuvat leireillä Somaliassa tai naapurimaissa ja elävät köyhyydessä vailla mitään turvaa."

Dayib myös aloittaisi neuvottelut hallitusta vastaan taistelevan, islamistisen al-Shabaab-järjestön kanssa. Moni vastustaa sitä, eikä nykyinen hallitus ole halunnut aloittaa neuvotteluja. On kuitenkin käynyt selväksi, että vuonna 2007 noussutta liikettä on hyvin vaikea tuhota väkivalloin.

"Jos he todella haluavat olla mukana Somalian jälleenrakennuksessa, annamme heille mahdollisuuden. Mikäli he suostuvat laskemaan aseet sekä katkaisemaan välit terroristijärjestöihin, kuten Isisiin ja al-Qaidaan, heidät voidaan ottaa mukaan hallitukseen."

Dayibin mukaan toiveet järjestön kukistamisesta ovat ennenaikaisia.

"Sanotaan, että Mogadishu on vapautettu al-Shabaabista. Siellä kuitenkin tapetaan ihmisiä julkisilla paikoilla joka päivä, terrori-iskujen tekijäksi ilmoittautuu useimmiten al-Shabaab. Presidentti ei voi poistua asunnostaan, eikä Yhdysvaltain ulkoministeri voi edes ajaa kaupungin läpi." Dayib viittaa John Kerryn vierailuun toukokuun alussa.

"Vaikka hänellä on käytössään maailman järein turvallisuuskoneisto, hän ei voinut edes poistua lentokentältä."

Eikö Dayibia sitten huolestuta lähteä ehdokkaaksi tuollaisissa oloissa?

"Minun on tehtävä se. Olen valmis menemään sinne, minne John Kerry ei uskaltanut."

Mistä turvallisuutta parantaviin uudistuksiin otetaan rahat?

"Meillä on luonnonrikkauksia, kuten öljyä. Meressä on paljon kalaa ja ennen sotaa veimme paljon maataloustuotteita, kuten hedelmiä. Karjaa viedään edelleen suuria määriä esimerkiksi Lähi-itään", Dayib aloittaa.

Verotus on tietysti saatava kuntoon, jotta opettajia ja terveydenhoitohenkilökuntaa voi palkata ja kouluttaa muullakin kuin avustusrahoilla.

Ja jos turvallisuustilanne helpottaisi, voisi maahan saada yksityisiä investointeja – työvoimaa kun Somaliassa riittää. Pienyrittäjyyttä tuettaisiin mikrolainoilla. Tärkeitä ovat myös Dayibin itsensä kaltaiset koulutetut, ulkomailla asuvat ihmiset. He lähettävät Somaliaan eri arvioiden mukaan noin 1,2–2 miljardia euroa vuodessa.

Heidän kauttaan maahan kulkeutuu myös uusia ajatuksia.

"Suomi antoi minulle avaimet vapauteen ja emansipaatioon. Suomessa on hirveästi rasismia, mutta se on melko pientä kaiken sen rinnalla, mitä olen elämässäni joutunut kestämään. Somalia tarvitsee ihmisiä, jotka tietävät, miten vakaat yhteiskunnat toimivat. Ulkomailla asuneet pystyvät joskus katsomaan tilannetta objektiivisesti, antamaan anteeksi ja siirtämään maan eteenpäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat