Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisumivaikeudet lykkäsivät suomalaisten lähtöä Irakiin

Puolustusvoimat pelkää Suomeen jäävien omaisten puolesta

Ulkomaat
 
Jm Lopez Afp
Naispuoliset peshmergat osallistuivat koulutukseen Pohjois-Irakissa syyskuussa.
Naispuoliset peshmergat osallistuivat koulutukseen Pohjois-Irakissa syyskuussa. Kuva: Jm Lopez Afp

Suomalaisten rauhanturvaajien lähtö Pohjois-Irakin Kurdistaniin viivästyy viisumiongelmien vuoksi.

Neljän ensimmäisen suomalaisen piti päästä Irakiin jo toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla, mutta lähtö lykkääntyi useilla viikoilla.

Ensimmäiset suomalaiset pääsivät Erbiliin vasta viime viikon torstaina.

"Viisumiprosessi kestää aikansa, ja kyse oli vain siitä", maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatinkenraali Petri Hulkko sanoo.

Suomi lähettää yhteensä 50 rauhanturvaajaa kansainväliseen Isisin vastaiseen operaatioon. Suurin osa heistä on edelleen koulutuksessa Porin prikaatissa.

Tuleva leiri sijaitsee Irakissa Erbilin kaupungissa. Sinne päässeistä rauhanturvaajista toinen on suomalaisten johtaja ja toinen järjestelee leiriin majoitusta, ruokaa ja lääkintätarvikkeita.

Koko ryhmä lähtee Irakiin lähes samaan aikaan heinäkuussa, jos leiri valmistuu siihen mennessä.

Aiemmista operaatioista poiketen puolustusvoimat ei kerro sotilaiden nimiä tai paljasta heidän kasvojaan, koska haluaa suojella Suomeen jääneitä omaisia Isisin uhkauksilta.

Suomalaisetlähtevät Kurdistaniin koulutustehtäviin. He kouluttavat peshmergoja eli kurdisotilaita, jotka taistelevat ääri-islamilaisia Isis-joukkoja vastaan.

Peshmergoja pidetään rohkeina ja Isisiä vastaan taistelevista joukoista kurinalaisimpia. Ryhmä on silti hajanainen, joten suomalaiset opettavat kurdeille koulutusleireissä komppania-, joukkue- ja ryhmätason taistelutaitoja.

Rauhanturvaajat pysyvät Kurdistanin sisäpuolella. Puolustusvoimat pitää alueen turvallisuustilannetta parempana kuin esimerkiksi Afganistanin tilannetta. Kurdistan on yhtenäinen ja onnistunut pitämään Isisin ulkopuolella.

Suomalaiset kuuluvat Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan, joka aloitti toimintansa viime syksynä. Operaatioon osallistuu 60 maata, joiden joukossa ovat kaikki EU-maat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat