Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Udmurtia ei enää hävetä puhua – Buranovon mummojen menestys Euroviisuissa kohensi mainetta

Ulkomaat
 
Mihail Trifonov
Lukerja Šihova ja Aleksei Škljajev Udmurtian naapurissa Mari-Elin tasavallassa. Sen pääkaupungin Joškar-Olan läheisessä Kujarin kylässä järjestettiin kansalaisjärjestöjen seminaari toukokuun lopussa. Suomensukuisten kielten säilyttämiseen tähtäävää koulutusohjelmaa tukee Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koneen säätiö.
Lukerja Šihova ja Aleksei Škljajev Udmurtian naapurissa Mari-Elin tasavallassa. Sen pääkaupungin Joškar-Olan läheisessä Kujarin kylässä järjestettiin kansalaisjärjestöjen seminaari toukokuun lopussa. Suomensukuisten kielten säilyttämiseen tähtäävää koulutusohjelmaa tukee Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koneen säätiö. Kuva: Mihail Trifonov

Kuusi vuotta sitten Lukerja Šihova oli tuttu kasvo udmurttidiskoissa ja udmurttien nuorisojärjestön kesäleireillä.

"Silloin se oli parasta mitä tiesin, vaikka järjestö toimi pinnallisesti, ikään kuin muodon vuoksi", udmurtin kieltä yliopistossa opiskeleva Šihova sanoo.

Poiminta

Lyhyt udmurtti-suomi-sanasto

 Salam / tšyrtkem = hei. Tervehdyksenä salam tulee turkkilaiskielten vaikutuksesta.

 Vöj = voi, vir = veri, nyl = neljä, vit = viisi. Vanhoissa sanoissa löytyy yhteisiä piirteitä suomen kielen kanssa.

 Kytše užjesyd? = Mitä kuuluu?

 Tšölskon = linkki. Uudissanat otetaan usein suoraan venäjästä, sillä ongelma on omien uusien sanojen juurruttaminen puheeseen.

Šihova oli poikkeus, sillä tavallista udmurttinuorta ei taustansa korostaminen innostanut. Monien Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen tapaan myös udmurtin kielen puhujat leimattiin usein maalaisiksi. He joutuivat häpeämään juuriaan ja moni vaihto suosiolla venäjään.

Udmurtiassa aktivistit ovat saaneet kurssin käännettyä. Omalla kielellä lauletut diskohitit olivat vasta alkua.

"Pääkaupungissa Iževskissä noin viisi vuotta sitten ihmiset alkoivat hiljalleen lakata häpeämästä udmurtin puhumista. Pienemmissä kaupungeissa negatiiviseen suhtautumiseen voi vielä törmätä", Iževskin museon työntekijä Aleksei Škljajev toteaa.

Udmurtit ovat suomalais-ugrilainen kansa, joka asuu Venäjään kuuluvassa Udmurtian tasavallassa noin 1 000 kilometriä Moskovasta itään.

Kielen puhuminen sai nostetta udmurtiksi esiintyneiden Buranovon mummojen euroviisumenestyksestä vuonna 2012, jolloin yhtye sijoittui kilpailussa toiseksi.

Käänteeseen vaikutti myös nykytaiteen, elokuvan ja markkinoinnin tunteva Škljajev itse. Hän palasi kotiseudulleen hankittuaan ensin vuosien työkokemuksen Moskovasta ja alkoi määrätietoisesti tarjoilla udmurtin kieltä tyylikkäänä vaihtoehtona.

"Yhteensä aktivisteja on noin viisikymmentä, jos muusikot lasketaan mukaan", Škljajev sanoo.

Iževskissä perustettiin kääntäjien ryhmä, alettiin kääntää taide-elokuvia, järjestettiin udmurtin kieltä tukevia vapaamuotoisia "epäkonferensseja" ja alettiin suunnitella uutta udmurttimuotia. Nyt Škljajev kokoaa yhteen kirjoittajia, jotka tekevät nettiin vähemmistökielillä tietosanakirja Wikipediaa.

Parivaljakko Šihova ja Škljajev haluaa murtaa vanhat kaavat. Venäjällä vähemmistökansojen kulttuurit nähdään usein mieluiten kansallispukujen paraatina musiikkiesityksissä.

Kielioikeuksien vaatiminen puolestaan leimataan herkästi vaaraksi valtiolle. Ärhäkkää vähemmistökielistä journalismia ei juuri ole.

"Venäjän kielen erikoisasemasta puhuminen muistuttaa neuvostoretoriikkaa. Väitetään, että venäjän kieli on vaarassa ja sille myönnetään valtavasti tukea. Muiden kielten asemasta ei haluta keskustella", Škljajev kuvaa.

Kielitieteilijänä Šihova kirjoittaa udmurtiksi statuspäivityksiä venäläiseen sosiaalisen median sivustoon Vkontakteen.

"Haluan, että päivitykset ovat kieliopillisesti pilkulleen oikein. En hyväksy huonoa kieltä", Šihova nauraa.

Seuraajia on jo lähes 5 000. Heistä suurin osa on noin 14–23-vuotiaita.

Lisäksi Šihova toimittaa verkkolehteä, jossa hän vinkkaa tulevista udmurttitapahtumista.

Jos katsoo udmurtin kielen asemaa laajemmin, se ei ole kehuttava. Ratkaisevinta olisi saada kielelle mahdollisimman laaja kouluopetus, mikä ei toteudu.

"Kymmenen vuoden aikana udmurttia opettavien koulujen määrää on vähennetty kolmanneksella", Škljajev kertoo.

Lisäksi venäläistaustaiset vanhemmat ovat alkaneet aiempaa laajemmin vastustaa sitä, että heidän lastensa on koulussa pakko opiskella udmurttia.

Vuodesta 2002 vuoteen 2010 udmurtiksi itsensä väestönlaskussa ilmoittaneiden määrä väheni noin 85 000:lla. Udmurteiksi itseään kutsuu 552 000 ihmistä, mutta heistä vain 324 000 ilmoittaa osaavansa udmurtia.

Venäjällä noin miljoona ihmistä puhuu pariakymmentä suomalais-ugrilaista kieltä. Udmurtian tapaan Karjalan, Komin, Mari-Elin ja Mordvan tasavallat ovat saaneet nimensä suomalais-ugrilaisen vähemmistökansan mukaan.

Näistä vain Karjalassa karjalan kieli ei ole yksi alueen virallisista kielistä.

Monet suomen sukukielistä ovat vaarassa hävitä kokonaan. Esimerkiksi inkeroista puhuu 123 ihmistä, kaukaisempaa samojedikieltä nganasania 125 ihmistä.

Anneli Ahonen
Joškar-Ola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat