Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi haluaa kotihoidontuen pois ja isät kotiin

Ulkomaat
 

Isät yhä pidemmäksi aikaa kotiin, kotihoidontuki pois ja koko vanhempainvapaasysteemi remonttiin. Ruotsin syksyllä aloittanut punavihreä hallitus haluaa rukata 1970-luvulla synnytettyä vanhempainvapaajärjestelmää urakalla. Feministiseksi itseään nimittävä hallitus tavoittelee uudistuksilla muun muassa nykyistä suurempaa tasa-arvoa.

"Olemme jo pitkään tienneet, että vanhempainetuuksien epätasainen jakautuminen on huoli työmarkkinoilla, siksi uudistuksia vastustavilta on nyt kysyttävä, näettekö tätä ongelmaa ylipäätään", sanoi pääministeri Stefan Löfven hiljattain asiaa koskevassa valtiopäivien kyselytuntikeskustelussa.

Kotihoidontuesta hallitus haluaa luopua muun muassa siksi, että sen katsotaan sitovan naisia kotiin. Porvarihallitus lanseerasi kotihoidontuen vuonna 2008. Kunnilla on ollut mahdollisuus myöntää 1–3-vuotiaiden lasten vanhemmille korkeintaan 3 000 kruunun eli noin 320 euron kuukausittaista verotonta tukea, jos lapsi on päivähoidon sijaan kotihoidossa.

Käyttö on ollut Suomeen verrattuna hyvin vähäistä. Tuki oli 2013 voimassa sadassa kunnassa Ruotsin 290:stä. Vain noin neljä prosenttia tukeen oikeutetuista vanhemmista käytti sitä, ja näistä 90 prosenttia oli naisia, osoittavat tilastokeskus SCB:n tilastot. Lakiesitys asiasta on käsittelyssä, ja sen uskotaan menevän läpi myös valtiopäivillä.

"Uskon että moni ei ole käyttänyt tukea, koska Ruotissa on vahva tasa-arvo normi. Ajatus on, että molempien vanhempien on oltava töissä ja kotona. Moni myös ajattelee, että päivähoito on lapselle parempi kuin hoito kotona", sanoo neljän lapsen äiti ja opettaja Charlotta Hägglund.

Hän on käyttänyt kotihoidon tukea, ja ollut lapsiensa kanssa kotona yhteensä noin seitsemän vuotta. Tuki ei silti ole Hägglundin mielestä pitänyt häntä kotona, mieskin on käyttänyt sitä yhtä lailla. Perheiden pitäisi itse voida valita, Hägglund sanoo.

Hallitus haluaa myös säätää molemmille vanhemmille kolmannen kiintiökuukauden kotona. Ruotsalaisisät ottavat tällä hetkellä keskimäärin noin 25 prosenttia maksetuista vanhempainvapaista, kun Suomessa vastaava lukema on alle kymmenen prosenttia. Lisäksi koko vanhempainvapaajärjestelmän tulevaisuus selvitetään.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit linjasi vastikään, että sen tavoite on pitkällä aikavälillä kiintiöidä vapaat puoliksi vanhempien kesken. Tämän ehdotuksen läpi vieminen valtiopäivillä voi olla vaikeaa. Sen sijaan kolmannelle kiintiökuukaudelle on tukea, asiasta äänestetään syksyllä.

"Edellisellä kerralla, kun kiintiötä kasvatettiin 2002, oli vaikutus välitön. Isät ottivat keskimäärin 20 päivää vapaata enemmän kuin uudistusta ennen, ja siksi voi ajatella, että samoin käy tälläkin kertaa", sanoo Försäkringskassanin perhepoliittinen asiantuntija Niklas Löfgren.

Hägglund on sinänsä kiintiöitä vastaan, mutta toisaalta perhe on jo nyt jakanut vapaat tasan, joten kolmannesta kuukaudesta ei liene haittaa.

"Minuun se ei vaikuttaisi, mutta tietenkin aina voi olla perheitä, joissa toinen ei voi olla kotona ja silloin he joutuvat luopumaan korvauksesta."

Lapsen vanhemmat ovat tällä hetkellä yhteensä 16 kuukauteen vanhempainvapaita. 13 kuukausista on tuloihin sidottua ja loput alhaisella päivärahalla. Ajatus on, että puolet vapaista kuuluu kummallekin vanhemmalle, mutta niitä voi luovuttaa toiselle lukuun ottamatta kahta – ja vastaisuudessa kolmea – tuloihin sidottua kiintiökuukautta.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat