Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdogan palasi viimein julkisuuteen

Turkin presidentti esiintyi poikkeuksellisen sovinnollisena sunnuntain vaalitappion jälkeen

Ulkomaat
 
Umit Bektas Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suuteli käsintehtyä Turkin lippua, jonka hän sai lahjaksi opiskelijalta valmistujaisjuhlissa Ankarassa torstaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suuteli käsintehtyä Turkin lippua, jonka hän sai lahjaksi opiskelijalta valmistujaisjuhlissa Ankarassa torstaina. Kuva: Umit Bektas Reuters

Turkin presidentti, itsevaltaisista otteista syytetty Recep Tayyip Erdogan päätti torstaina viimeinkin hiljaiselon ja palasi takaisin julkisuuteen ensi kertaa sitten sunnuntain vaalien.

Tavoistaan poikkeavasti Ergodan esiintyi hyvin sovittelevasti, vaikka hänen aiemmin johtamansa AK-puolue kärsi vaaleissa poikkeuksellisen tappion.

Fakta

AKP:n nousukausi päättyi

 Islamiin nojautuva AKP on johtanut Turkkia vuodesta 2002 lähtien. Sunnuntain vaaleissa AKP sai kuitenkin "vain" 41 prosenttia äänistä, mikä pakottaa sen etsimään tukea muilta puolueilta.

 AKP on menestynyt vaalivoitosta toiseen Recep Tayyip Erdoganin johdolla.

 Erdogan on toiminut Turkin pääministerinä, kunnes hänet valittiin viime vuonna kansanvaaleissa maan presidentiksi.

 Arvostelijat ovat syyttäneet Erdogania yksinvaltaisuudesta. Häntä on syytetty muun muassa kansalaisoikeuksien ja sananvapauden polkemisesta sekä islamin tuomisesta politiikkaan.

"Egot olisi nyt työnnettävä syrjään ja koalitiohallitus olisi muodostettava niin pian kuin mahdollista", Erdogan sanoi uutistoimistojen mukaan opiskelijoille Ankarassa.

Erdoganin liikkeitä tarkoin seuranneet kansalaisaktivistit kellottivat Erdoganin poissaoloksi julkisuudesta kolme päivää, 22 tuntia ja yhden minuutin.

Sunnuntaiset vaalit olivat henkilökohtainen pettymys Erdoganille, joka yritti vaalien avulla vahvistaa omaa asemaansa maan johtajana.

AKP ei kuitenkaan saanut tarvittavaa enemmistöä perustuslain muuttamiseksi, vaan islamiin juureutuva AKP joutuu nyt neuvottelemaan muiden puolueiden kanssa hallituksen muodostamisesta. Tilanne on Turkin lähihistoriassa poikkeuksellinen, sillä AKP on saanut johtaa maata aina vuodesta 2002 lähtien.

Vaaleissa AKP sai 41 prosenttia äänistä, mikä on enemmän kuin minkään muun puolueen kannatus. Se ei kuitenkaan riitä parlamentin enemmistöön eikä perustuslain muuttamiseen Erdoganin suunnitelmien mukaisesti.

Erdoganin liennyttelevä esiintyminen torstaina oli yllätyksellistä, koska tavallisesti hänellä on ollut tapana syyttää poliittisia vastustajiaan kovasanaisesti.

Erdogan kuitenkin vakuutti, että hänelle tärkeintä on saada Turkille toimiva hallitus.

"Tämä on meidän tärkein vastuumme 78 miljoonalle kansalaisellemme. Yhdelläkään poliitikolla ei ole varaa puhua minämuodossa, vaan meidän on puhuttava nyt meistä."

Ellei hallitusta saada muodostettua, joudutaan Turkissa järjestämään ennenaikaiset vaalit. Yksi AKP:n kanssa hallituksen muodostava puolue voisi olla nationalistinen MHP.

Ensimmäistä kertaa eduskuntaan noussut, kurdipuolue HDP on puolestaan torjunut täysin yhteistyön AKP:n kanssa.

"Meillä ei ole henkilökohtaista vihamielisyyttä Erdogania vastaan. Mutta presidentti, joka rikkoo perustuslakia ja loukkaa oikeutta, tulee olemaan aina arvostelumme kohteena", HDP:n varajohtaja Selahattrin Demirtas sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vaikka Erdogan esiintyi sovinnollisesti kotimaan yleisölle, hän jatkoi torstaina aiemmin tuttua retoriikkaansa länsimaiden ja länsimaisten tiedotusvälineiden syyttämisestä "rumista" jutuista hänen johtajuudestaan.

Erdoganin mukaan Turkin kaaosta odottaneet joutuvat nyt pettymään.

"On vaikeaa ymmärtää niiden [tiedotusvälineiden] ahdaskatseisuutta. Jumalan kiitos, [uutiset] kuitenkin tarkoittavat sitä, että olemme oikealla polulla. Epäilisin itseäni, jos ne ylistäisivät minua", Erdogan sanoi.

Hän syytti länsimaita myös näiden politiikasta Syyriassa sekä Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten hukkumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat