Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan silta: Berliinin agenttivaihtojen legendaarinen näyttämö

Glienicken sillalla tehtiin kylmän sodan suurin vakoojien vaihto

Ulkomaat
 
AP
Lännen ja idän vakoojia vaihdettiin Glienicken sillalla 11. kesäkuuta 1985.
Lännen ja idän vakoojia vaihdettiin Glienicken sillalla 11. kesäkuuta 1985. Kuva: AP

Amerikkalaisten autoletka kaasutti Länsi-Berliinin puolelta sillan kupeeseen tasan kello 12. Chevrolet-pakettiautossa istui neljä vakoojaa itäblokista: kaksi itäsaksalaista, yksi bulgaari ja yksi puolalainen.

Vaihtokappaleet odottivat jo vastarannalla, Potsdamin eli DDR:n puolella. Heitä oli 25, enimmäkseen itäsaksalaisia amatöörivakoojia.

Välissä oli Glienicken silta. Kylmän sodan suurin agenttivaihto saattoi alkaa. Oli tiistai, kesäkuun 11. päivä 1985.

Torstaina tuli kuluneeksi 30 vuotta Glienicken sillan operaatiosta, jota oli pedattu monta vuotta.

"Yhdysvallat vapautti kaksi itäsaksalaista, jotka on tuomittu aiemmin tänä vuonna 8–10 vuodeksi vankilaan vakoilusta, sekä puolalaisen ja bulgarialaisen", Helsingin Sanomat uutisoi tuolloin. "Vastapuolen vapauttamista vangeista 17 on DDR:ssä elinkautiseen vankeuteen tuomittuja, joita syytetään vakoilusta Yhdysvaltain hyväksi."

Kylmässä sodassa oli paljon pelissä, oikeastaan ihmiskunnan kohtalo. Pahimmillaan kylmä sota olisi voinut kuumentua ydintuhoksi.

Kylmän sodan molemmat osapuolet panostivat valtavasti tiedusteluun. Euroopan pääkaupungeissa – myös Helsingissä – vilisi vakoojia. Heitä jäi toistuvasti satimeen ja tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Harvoja vapaaksi pääsyn mahdollisuuksia olivat raadolliset vaihtokaupat.

Vaihtokauppoja toteutettiin sekä salassa että julkisesti. Julkisista operaatioista tunnetuimpiin kuuluivat Glienicken sillalla tapahtuneet: vuosina 1962, 1985 ja 1986.

Kesäkuun 1985 vakoojavaihto oli määrällisesti suurin. Epäsuhta vaihdettavien määrässä – neljä Yhdysvaltain vankia ja 25 itäblokin – selittyi vakoojien arvolla.

Vapautettavat lännen vakoojat olivat Yhdysvaltain näkökulmasta "pikkukaloja", vaikka heidät olikin tuomittu koviin vankeusrangaistuksiin.

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan nämä "pikkukalat" olivat "osin naiiveja, osin seikkailunhaluisia harrastelija-agentteja". He olivat urkkineet tietoja DDR:n tutka-asemista, joukkojen liikkeistä ja muista sotilaskohteista. Toimeksiantaja oli ollut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Vastapuolen vapautettavat olivat selvästi kovempaa kaliiperia.

Puolalaisen vientifirman toimitusjohtaja Marian Zacharski oli Puolan salaisen palvelun upseeri, joka oli Kaliforniassa hankkimassa tietoja Yhdysvaltojen varusteluteollisuudesta. Bulgarian Washingtonin-suurlähetystön kauppa-attašea Penju Kostadinov oli jäänyt rysän päältä kiinni Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n peiteupseerille.

Itäsaksalainen fyysikko Alfred Zehe oli toimittanut Itä-Berliiniin Yhdysvaltain merivoimien sotilassalaisuuksia ja vangittu Bostonissa. DDR:n kansalainen Alice Michelson oli toiminut Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n kuriirina ja vangittu New Yorkin John F. Kennedyn lentokentällä.

Vaihdettavien listasta neuvoteltiin The New York Timesin mukaan kolme vuotta. Operaatio hyväksytettiin korkeimmalla tasolla.

DDR:ssä valtionturvallisuuden ministeri, tiedustelupalvelu Stasin johtaja Erich Mielke suhtautui "epäedulliseen" vaihtosuhteeseen aluksi nihkeästi, mutta taipui lopulta. Der Spiegelin mukaan taivuttelija oli itäberliiniläinen lakimies Wolfgang Vogel, vaihto-operaatioiden harmaa eminenssi.

Kesäkuun 11. päivänä 1985 puolenpäivän pintaan Wolfgang Vogel ilmestyi Glienicken sillalle Länsi-Berliinin puolelta. Kullanväristä Mercedestä ajoi hänen vaimonsa Helga.

Kaikki oli valmista.

Glienicken silta oli kylmän sodan aikaan hiljainen paikka, suljettua vyöhykettä. Se oli sotilasajoneuvojen valtakuntaa, jossa Havel-joen ylitti kuukausittain enintään parikymmentä ihmistä.

Nyt 150-metrisen sillan kupeessa kuhisi. Vaihto-operaatiota oli seuraamassa monikymmenpäinen joukko rajavartijoita sekä turvallisuuspalveluiden ja hallitusten edustajia.

Ensin kuljetettiin Potsdamin eli DDR:n puolelta 23 vakoojaa bussilla sillan puoliväliin, jossa he siirtyivät länsisaksalaiseen tai yhdysvaltalaiseen bussiin. (Kaksi vapautettua vakoojaa oli päättänyt jäädä perhesyistä Itä-Saksaan.)

Sitten oli itäblokin vakoojien vuoro. Sama operaatio toistui vastakkaiseen suuntaan. Vapautettuja oli syleilemässä lakimies Vogel, joka oli ennen operaation alkua ajanut Potsdamin puolelle.

Kello 13 mennessä suuri vakoojavaihto oli ohi, ja Glienicken silta palannut suljetun hiljaiseen kylmän sodan arkeensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat