Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa kiistellään lasten kotihoidosta

Saksassa asuva Saija Kononen ihmettelee, miksi poliitikot kannustavat pysymään kotona

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Saija Kononen kertoo nauttineensa valtavasti kymmenestä kuukaudesta Mailiksen kanssa kotona. Berliini on myös pienen lapsen vanhemmille vetävä kaupunki – tekemistä ja vauvaryhmiä riittää.
Saija Kononen kertoo nauttineensa valtavasti kymmenestä kuukaudesta Mailiksen kanssa kotona. Berliini on myös pienen lapsen vanhemmille vetävä kaupunki – tekemistä ja vauvaryhmiä riittää. Kuva: Christian T. Jørgensen

Hymyileväinen Mailis Roeder leikkii kotonaan lattialla värikkäillä kupeilla ja nauraa.

Kymmenen kuukauden ikäisellä Mailiksella on edessä perheen kesälomareissu Suomeen. Alkusyksystä hän aloittaa päiväkodissa Berliinissä.

"Päiväkotipaikan metsästäminen olikin melkoinen operaatio. Emme olleet ymmärtäneet, että tällä alueella paikkoja pitää alkaa kärkkyä jo raskausaikana", sanoo Mailiksen äiti Saija Kononen, 32.

Nimenomaan monikossa paikkoja, sillä Berliinissä eikä muuallakaan Saksassa ole keskitettyä päiväkotipaikkojen jakojärjestelmää. Hakemuksia täytyy tehdä kymmeniin päiväkoteihin.

Saksassa kymmenen vuotta asuneelle valtiotieteen maisterille on ollut koko ajan selvää, että lapsi menee päiväkotiin noin vuoden ikäisenä kun hän itse aloittaa työt. Konosen saksalainen avomies tekee nyt töitä osa-aikaisesti.

Saksassa on parhaillaan käynnissä perustuslakitason vääntö siitä, onko yhteiskunnan oikein tukea entistä enemmän pienten lasten hoitamista kotona.

Kaksi vuotta sitten Saksassa tuli voimaan laki hoitorahasta, jota saa kotona hoidetusta yli vuoden ja kahden kuukauden ikäisestä mutta alle kolmevuotiaasta lapsesta. Raha on 150 euroa ja sen saavat kaikki sitä hakevat perheet, tuloista riippumatta.

Hampurin osavaltio kanteli hoitorahasta Saksan perustuslakituomioistuimeen Karlsruhessa. Sosiaalidemokraattijohtoinen Hampuri piti kantelussaan kyseenalaisena, voiko liittovaltion taso ylipäätään päättää hoitorahasta. Toiseksi se epäilee hoitorahan vääristävän naisen ja miehen välistä tasa-arvoa. Perustuslakituomioistuin käsittelee parhaillaan asiaa ja antaa päätöksensä vuoden loppuun mennessä.

Saksassa lapsille taataan paikka päivähoidossa yhden vuoden ikäisestä lähtien, mutta paikan voi saada työsyistä aiemminkin.

Ensimmäisenä vuonna hoitorahaa haki vielä harva, mutta Saksan tilastokeskuksen mukaan tähän mennessä hakijoita on ollut yhteensä jo noin 400 000.

Kaikkein eniten hoitorahaa on maksettu Baijerin osavaltiossa, jossa perhearvot ovat esimerkiksi Berliiniä huomattavasti konservatiivisempia ja kristillisdemokraattinen CSU on vallankahvassa. Berliinissä kaikista hoitorahan hakijoista joka kymmenes oli lapsen isä, Baijerissa vain 3 prosenttia.

Saija Kononen ei ymmärrä saksalaista hoitorahaa ollenkaan.

"Hoitoraha on poliitikkojen vahvistus sille, että naisten on hyvä pysyä kotona hoitamassa lasta", Kononen sanoo.

Kuumin keskustelu on käyty siitä, että maahanmuuttajaperheet ovat ottaneet hoitorahan erityisen innokkaasti omakseen. Raha näyttää todella vaikuttaneen sen päätöksen puolesta, että lapsi pidetään mieluummin kotona kuin pistetään päiväkotiin. Sitä vahvistaa myös se, että kilpailussa päiväkotipaikasta ei-saksankieliset vanhemmat jäävät helposti muiden taakse. Se huolestuttaa lastenkasvatuksen asiantuntijoita, sillä monesti päiväkodissa lapsi oppii koulussa tarvittavan saksan kielen.

Berliinissä vanhempainvapaalla ollessaan Saija Kononen on seurannut etäisyyden päästä, miten Suomessa keskustellaan lapselle parhaiten sopivasta hoitopaikasta.

Hänestä Suomessa alaa valtaa saksalaistyylinen eliittiajattelu.

"Ajatellaan, että päiväkoti ei ole tarpeeksi hyvä paikka omalle nassikalle. Se voi johtaa siihen ajatusmalliin, että lapsen paras paikka on kotona ja ehkä myöhemmin jopa yksityiskoulun haikailuun", hän pohtii.

Mailis sai päiväkotipaikan loppujen lopuksi aivan läheltä kotoa mukavantuntuisesta päiväkodista.

"Berliinin kokoisessa suurkaupungissa on todella vaikeaa järjestää se, että kummatkin vanhemmat olisivat kokopäivätöissä. Työmatkat ovat niin pitkiä, että on lähes mahdotonta ehtiä hakemaan lasta viideltä. Nyt pohdimme, miten syksyllä asiat järjestämme", Saija Kononen sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat