Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingin kiinnostavien vieraiden viikko

Kiinan presidentti kätteli tällä viikolla Nobel-palkittua demokratia-aktivistia ja Tiibetin uskonnollista johtajaa

Ulkomaat
 
Matti Koskinen
Matti Koskinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Kiinan ylimmän johdon luona kävi kuluneella viikolla harvinaisia vieraita.

Keskiviikkona Pekingiin saapui Myanmarin oppositiojohtaja, Nobel-palkittu Aung San Suu Kyi, jonka moni ei odottanut istuvan samaan pöytään Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja pääministeri Li Keqiangin kanssa.

Kiinan kommunistinen puolue on allerginen kaikenlaiselle oppositiolle – eritoten sellaiselle oppositiolle, joka uhmaa olemassa olevaa järjestystä. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Suu Kyi on Myanmarin demokratiakamppailun ikoni ja vapauden keulakuva, jota sotilasjuntta piti kotiarestissa liki viisitoista vuotta.

Kiina oli läheisissä väleissä Myanmarin sotilasjuntan kanssa Suu Kyin ollessa lukittuna kotiinsa 1990-luvulla. Lisäksi vuonna 1995 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Suu Kyi on nihkeä muistutus Kiinan omasta rauhannobelistista.

Vuonna 2010 palkinnon saanut toisinajattelija Liu Xiaobo on Suu Kyin tavoin demokratia-aktivisti ja poliittinen vanki. Hän on istunut vuodesta 2009 lähtien yhdentoista vuoden tuomiota kommunistisen puolueen ja Kiinan valtion vastaisesta toiminnasta.

Samana päivänä kun Suu Kyi laskeutui Pekingiin, presidentti Xi kätteli Tiibetin uskonnollisen johtajan, 11. panchen-laman. Toisin kuin Suu Kyin vierailu, panchen-laman tapaaminen on Kiinan johdolle täysin luontevaa.

Nykyinen panchen-lama Gyaincain Norbu on Kiinan valinta Tiibetin toiseksi korkeimpaan uskonnolliseen virkaan. Monet tiibetiläiset pitävät häntä teeskentelijänä, mutta Kiina halua tehdä panchen-lamasta itselleen myönteisen version maanpaossa elävästä dalai-lamasta.

Kiinan separatistiksi tuomitsema 14. dalai-lama Tenzin Gyatso nimitti vuonna 1995 uudeksi panchen-lamaksi kuusivuotiaan Gedhun Choekyi Nyiman, jonka kiinalaisviranomaiset pidättivät saman tien. Nyima on ollut kadoksissa viimeiset 20 vuotta.

Kiina on viime vuosina pitänyt panchen-lamaa esillä tiukasti säännellyissä julkisissa tilaisuuksissa.

Pekingissä Norbu vakuutti uskollisuuttaan puolueelle ja isänmaalle. Presidentti Xi puolestaan kehui uutistoimistojen mukaan toivovansa panchen-lamasta "Tiibetin buddhalaista johtajaa, jota munkit ja maalliset seuraajat rakastavat syvästi".

Kiinnostavat vieraat Pekingissä vetävät huomion Kiinan kannalta ikäviin yhteyksiin. Toisinajattelijoiden vaientaminen ja tiibetiläisten uskonnollisten ja ihmisoikeuksien polkeminen ovat aiheita, joita kommunistinen puolue ei halua puhua. Mutta Kiinan kannalta tapaamiset ovat täysin pragmaattista politiikkaa.

Myanmar on kuohuva naapurimaa, Tiibet rauhaton maakunta. Kumpaankin Kiina on sijoittanut paljon rahaa. Sekä Myanmarissa että Tiibetissä on miljardien arvosta kiinalaista infrastruktuuria ja yrityksiä. Kiina haluaa hyvät välit kummankin alueen tuleviin johtajiin.

Myanmarin perustuslain mukaan Suu Kyi ei voi nousta presidentiksi ulkomaalaisen aviomiehensä vuoksi, mutta hänen johtamansa NLD-puolue on vahvoilla ensi lokakuun parlamenttivaaleissa. Kiina todennäköisesti laskelmoi NLD:n voittavan vaalit ja haluaa osoittaa maailmalle olevansa Myanmarin avautumisen kannalla siinä missä länsimaatkin.

Tiibetissä Kiinan ote on vielä varmempi. Panchen-laman olennainen tehtävä on valita seuraava dalai-lama eli Tiibetin korkein uskonnollinen johtaja. Kiina on käytännössä varannut oikeuden itselleen.

Ensi kuussa 80 vuotta täyttävä Tenzin Gyatso on tosin vihjannut aikovansa elää 113-vuotiaaksi, joten Kiina voi joutua odottelemaan tovin tilaisuuttaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat