Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tataarit ovat asuneet Krimillä vuosisatoja

Ulkomaat
 

Turkkilaisiin kansoihin kuuluvat Krimin tataarit ovat asuneet Krimin niemimaalla vuosisatoja. Ennen kuin Venäjä viime vuonna miehitti Krimin, sen asukkaista noin 13 prosenttia eli vajaa 300 000 oli tataareja.

Ensi kerran he päätyivät Venäjän vallan alle 1783, kun Venäjä liitti Krimin itseensä. Venäjän hallitsijat epäilivät islaminuskoisen turkkilaiskansan uskollisuutta erityisesti 1800-luvun sotien aikana, mikä johti monien tataarien pakoon tai karkotukseen.

Näin kävi taas 1944, kun Neuvostoliitto sai natsi-Saksan miehittämän Krimin takaisin haltuunsa. Neuvostodiktaattori Josif Stalin syytti tataareja liittoutumisesta natsien kanssa. Osa tataarijohtajista oli tehnyt yhteistyötä, mutta monet tataarit olivat taistelleet puna-armeijassa tai partisaaneina.

Kaikki Krimin tataarit pakkosiirrettiin Keski-Aasiaan ja Siperiaan. Siksi muun muassa Uzbekistanissa asuu yhä Krimin tataareja. Tataarit pääsivät palaamaan Krimille vasta 1980-luvun lopulla.

Paluu ei ollut helppo. Monet krimiläiset eivät suhtautuneet paluumuuttajiin innostuneesti.

Neuvostoliiton hajotessa 1991 Krimistä tuli osa itsenäistä Ukrainaa. Neuvostojohto oli siirtänyt Krimin 1954 osaksi Ukrainan neuvostotasavaltaa.

Tataarielimet vastustivat Venäjän maaliskuussa 2014 Krimillä järjestämää niin kutsuttua kansanäänestystä liittymisestä Venäjään ja tataarit pääosin boikotoivat sitä. Sen jälkeen esimerkiksi tataarinkielinen tv-asema on joutunut lopettamaan toimintansa ja tataarijohtajia on ajettu maanpakoon.

Toisaalta osa Krimille jääneistä tataareista on sanonut, ettei Ukrainan hallitus välittänyt heistä kummemmin ennen Venäjän miehitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat