Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

G7-Alppimusikaali vaatii kovaa kuntoa

Ulkomaat
 
Mishael Kappeler Afp
Liittokansleri Angela Merkel levitti käsiään kuin Sound of Music -musikaalissa tapaamisessa presidentti Barack Obaman kanssa maanantaina G7-teollisuusmaiden kokouksessa.
Liittokansleri Angela Merkel levitti käsiään kuin Sound of Music -musikaalissa tapaamisessa presidentti Barack Obaman kanssa maanantaina G7-teollisuusmaiden kokouksessa. Kuva: Mishael Kappeler Afp

Saksan liittokansleri Angela Merkel selittää kädet levällään jotakin ilmiselvästi tärkeää penkillä selkä kameraan päin olevalle Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle. Kuin Sound of Music -musikaalista otettu kuva G7-teollisuusmaiden kokouksen tauolta levisi alkuviikosta sosiaalisessa mediassa.

Onneksi, sillä se oli yksi harvoista todentuntuisista vilauksista teollisuusmaiden huippukokouksen Alppi-esiripun taakse.

Merkel näki valtavasti vaivaa, että Saksassa järjestettävästä kokouksesta välittyisi satukirjamainen kuva maailmalle.

Hän esimerkiksi siirsi sunnuntaina G7-maiden johtajien perhepotrettikuvausta aiemmaksi, koska vuorten takana uhkasi ukonilma. Kuvasta tuli hyvä: etualalla höytyväiset voikukat, taustalla Alpit ja kummallakin puolella neljä kameralle iloisesti vilkuttavaa maailmanpolitiikan johtomiestä. Keskellä hymyilee iloisesti liittokansleri.

Kaksi päivää ja yhden yön kestänyt ja lähes 200 miljoonaa maksanut, vuoden tärkein ulkopoliittinen ponnistus onnistui Merkelin näkökulmasta hyvin, mutta maanantain tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiin vastasi todella väsynyt nainen. Hän joutui pyytämään toimittajia useampaan otteeseen toistamaan kysymykset.

Miten Merkel, Obama ja kumppanit jaksavat pitää yllä tahtia, jossa ei ole tietoa vapaasta viikonlopusta tai vapaapäivästä, uni on vähissä ja ruokailu epäsäännöllistä? Ja vielä tärkeämpää, miten heidän ajatuksensa pysyvät terävinä jatkuvan stressin alla?

Kyllä, he juovat alkoholitonta vehnäolutta jalkautuessaan helikopterista kansan pariin, kuten Merkel ja Obama tekivät nauttiessaan Krünin kyläläisten kanssa baijerilaisen aamiaisen.

Toistaiseksi liittokanslerinvirasto on vastannut toimittajien tiedusteluihin Merkelin kovan kokouskunnon salaisuudesta, että "sitä samaa mietimme mekin".

Merkelin lähipiiri on kertonut, että hän ei juo juuri ollenkaan alkoholia, hyvin vähän kahvia, eikä nappaile koskaan herkkuja kokouspöydästä.

Hän kuuluu myös niihin ihmisiin, jotka pystyvät selviämään vähällä unella. Merkel pystyy myös vaihtamaan tilanteesta riippuen aivan toisen vaihteen silmään. Virallisissa lausunnoissa hän on varovainen ja ottaa varman päälle. Epävirallisessa tilanteessa hän on nokkela, jopa vitsikäs.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl tuli kaudellaan tunnetuksi kyvystään nukahtaa kuin nappia painamalla missä vain ja milloin vain. Sen tiedettiin auttavan häntä aina uusissa neuvotteluissa.

Myöskään hauskanpito ei ole huippujohtajilta stressinpurkamiseksi aivan tavatonta. Kuukausi sitten Turkin Antalyassa Nato-maiden ulkoministerit, pääsihteeri Jens Stoltenberg ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini lauloivat yhdessä "We are the World" -kappaleen.

Viime aikojen arveluttavin esimerkki johtajien rentoutumisesta on EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, joka otti kolme viikkoa sitten EU:n Riian huippukokouksessa jäsenmaiden johtajat vastaan ylenpalttisin poskisuudelmin ja kravattivitsein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat