Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäilyttävästä Hellqvististä tuli hovikelpoinen

Vaikean alun jälkeen taalainmaalainen otti paikkansa ruotsalaisten sydämissä

Ulkomaat
 
Sofia Hellqvist
Sofia Hellqvist

Mitä mahtoi äiti sanoa, kun tytär kertoi tavanneensa prinssin?

Muun muassa tähän kysymykseen Sofia Hellqvist sai vastata ennen häitään Ruotsin prinssin Carl Philipin kanssa.

Ainakaan äiti ei tainnut aavistaa, mitä oli tulossa.

Tänään tyttärestä tulee "hänen kuninkaallinen korkeutensa" ja prinsessa.

"Äiti taisi sanoa, että jos joku tapaa prinssin, se olet sinä", Hellqvist sanoi haastattelussa, jonka morsiuspari antoi Ruotsin televisiolle ennen häähumua.

Ei kuninkaallinen tai edes poikkeuksellisen rikkaasta suvusta. Hellqvist on kuningashuoneessa jo totuttuun tapaan taustaltaan tavallisten kansalaisten parista. Hän on 30-vuotias, kolmen lapsen perheen keskimmäinen tytär Taalainmaan Älvdalenista. Suomessa on jo ehditty riemuita Sofian hyvin etäisistä suomalaisista sukujuurista.

Rakkaus alkoi pariskunnan kertoman mukaan ravintolassa yhteisten ystävien seurassa. Oli vuosi 2009 ja prinssi oli hiljattain eronnut pitkäaikaisesta naisystävästään Emma Pernaldista.

"Kyllä se tapahtui ensisilmäyksellä", Hellqvist kuvaili TV4:n dokumentissa.

Carl Philip kiinnitti kuulemma ensimmäisenä huomiota morsiamensa kauniisiin silmiin ja "fantastiseen persoonallisuuteen".

Hellqvistillä on prinssin mukaan jalat maassa.

Pariskunta julkisti seurustelunsa 2010 ja meni kihloihin viime vuonna. Kosinta tapahtui polvillaan, ja tuli morsiamelle yllättäen. Se tapahtui yhtenä aamuna ennen töihin lähtöä, Hellqvist on kertonut.

Hellqvist on ollut tarjoilija, esiintynyt tositelevisiosarjassa ja opiskellut joogaohjaajaksi New Yorkissa. Viime vuosina hän on käyttänyt aikaansa yhdessä ystävänsä kanssa perustamaansa Project Playground -järjestöön, joka auttaa lapsia Etelä-Afrikan slummialueilla.

Järjestö organisoi erilaista vapaa-ajantoimintaa, muun muassa urheilua ja kulttuuria ja koettaa siten tukea lasten kasvua.

Ruotsissa juuri tämä puoli tulevasta prinsessasta on haluttu nostaa esiin ennen häähumua.

Hellqvist näyttäytyy nyt julkisuudessa päämäärätietoisena ja suurisydämisenä naisena, joka on tehnyt kovaa työtä auttaakseen muita.

Ennen oli toisin. Hellqvististä maalattiin kuva jollei aivan skandalöösinä niin ainakin epäilyttävänä. Tulihan hän tunnetuksi poseerattuaan bikineissä käärmeen kanssa miestenlehdessä.

"Häntä on kohdeltu hyvin huonosti, hyvin ikävällä tavalla. Kukaan ei ole ymmärtänyt tämän naisen vahvuutta", sanoo kymmeniä vuosia kuninkaallisia seurannut hovitoimittaja Barbro Hultman.

Hellqvist perusti järjestönsä samoihin aikoihin, kun hän julkisti suhteensa prinssin kanssa. Nykyinen rooli hyväntekijänä on sopivampi, jos haluaa olla osa kuningashuonetta.

Se ei tarkoita, ettei Hellqvistin omistautuminen työlleen voisi olla aitoa.

Omistautuminen on käynyt esiin useissa yhteyksissä, esimerkiksi TV3:n taannoin lähettämästä dokumentista, jossa seurattiin Hellqvistin työtä kentällä. Tällaiset kuvaukset, vaikkakin silotellut, ovat muuttaneet ruotsalaisten kuvaa tulevasta prinsessasta. Viimeistään ennen häitä Ruotsi on ottanut Hellqvistin omaksensa.

"Kun kihlauksesta kerrottiin, ruotsalaisten syli oli jo täysin avoinna", Hultman sanoo.

Häiden alla Hellqvist ja Carl Philip ovat antaneet verraten avoimia haastatteluja. Hellqvist on näyttäytynyt sanavalmiina naisena, joka osaa ottaa yleisönsä hovin tiukan koodiston puitteissa. Hultman näkee tulevan prinsessan suurena vahvuutena olemisen oikeutuksensa kanssa kamppailevalle kuningashuoneelle.

Kuninkaallisten tehtävänä nykyajassa on tasapainotella kansanomaisuuden ja ylhäisyyden vaikealla rajalla. Siinä Hellqvistillä on kaikki mahdollisuudet onnistua.

"Hän on sosiaalisesti erittäin kyvykäs, hänellä on kova tahto ja hän haluaa vaikuttaa uudessa roolissaan."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat