Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi odottaa uutta prinsessaansa – tänään tanssitaan kuninkaallisia häitä

Kuninkaallisiin häihin valmistauduttiin prinsessaleivoksin ja 40 floristin voimin. Hääinto on silti maltillista, sillä kuninkaalliset häät ovat jo kolmannet peräkkäin.

Ulkomaat
 
Tukholma valmistautuu häähumuun - "Tämä on vähän pr:ää Ruotsille, näymme maailmalla."
Tukholma valmistautuu häähumuun - "Tämä on vähän pr:ää Ruotsille, näymme maailmalla."
Ruotsin Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist avioituvat Tukholman linnankirkossa lauantaina. Tukholmalaisille kuninkaalliset häät ovat aina suuri tapahtuma. Sellainen, jota voi juhlistaa vaikka Sofia-leivoksella. Prinssin häät jäävät silti kauaksi kruununprinsessa Victorian häiden kansanjuhlasta. Toimittaja: Elina Kervinen. Kuvaus: Clément Morin. Leikkaus: Kristiina Marttinen, Jani Viskari

Ei häitä ilman prinsessaleivonnaisia. Ja juuri siksi kuninkaallisten häiden alla Ruotsin kondiittoreilla on juhlan aika.

Kuka

Sofia Hellqvist

 Sofia Hellqvist on syntynyt 6. joulukuuta 1984 Täbyssä Tukholmassa. Hän asui lapsuutensa Älvdalenissa Taalainmaalla.

 Hän on kolmilapsisen perheen keskimmäinen tytär.

 Hellqvist on työskennellyt muun muassa tarjoilijana, mallina, joogaohjaajana ja esiintynyt Paradise Hotel -tositelevisiosarjassa. Hän on tehnyt myös vapaaehtoistöitä.

 Viime aikoina hän on työskennellyt itse perustamassaan Project Playgroud -nimisessä lapsia tukevassa järjestössä Etelä-Afrikassa.

 Hellqvist on opiskellut New Yorkissa laskentatoimea ja Tukholman yliopistossa muun muassa globaalietiikkaa.

 Hellqvist ja prinssi Carl Philip kihlautuivat viime kesänä. Avioituessaan Hellqvist saa arvonimen hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Sofia ja hänestä tulee Värmlannin herttuatar.

"Halusimme tehdä jotakin hauskaa niille, jotka istuvat kotona seuraamassa häitä ja juhlimassa. Halusimme myös juhlia tulevaa prinsessaamme", sanoo Anna Cardelius, Tukholman Vasastanissa sijaitsevan Haga Bagerin omistaja.

Cardelius kollegoineen on luonut Ruotsin tulevalle prinsessalle, Sofialle, oman nimikkoleivoksensa. Mantelipohjan päällä on valkosuklaamoussea, vadelmapannacottaa ja mesimarjoja. Koristeena on kultainen S-kirjain ja pieni suklaapala.

"Kepeää, rapeaa, kauniin roosaa. Ajattelimme, että se sopii väreiltään, maultaan ja koostumukseltaan", Cardelius luonnehtii leivosta.

Anders Wiklund Afp
Lauantain häitä harjoiteltiin perjantaina kuninkaallisen palatsin edessä Tukholmassa.
Lauantain häitä harjoiteltiin perjantaina kuninkaallisen palatsin edessä Tukholmassa.

Prinssi Carl Philip ja hänen morsiamensa Sofia Hellqvist avioituvat lauantaina alkuillasta Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa. Häät ovat jo kolmannet kuninkaalliset vihkiäiset Ruotsissa viiden vuoden kuluessa. Kyse on aina kansanjuhlasta.

"Meille kaikille, jotka työskentelemme vaatteiden, kukkien tai leivonnaisten kanssa, on hienoa saada hakea inspiraatiota häätunnelmasta", Cardelius sanoo.

Prinssin häät ovat silti huomattavasti pienimuotoisemmat kuin esimerkiksi kruununprinsessa Victorian häät 2010.

Ennakkoon Tukholma onkin juhlinut maltilla. Matkamuistoliikkeiden ikkunoissa vanhassa kaupungissa kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin hääposliineilla ja julisteilla oli vielä loppuviikosta tukeva paikka. Sofiaa tai Carl Philipiä ei löytynyt edes postikorttina.

Hovissa häitä on sen sijaan järjestetty jo kuukausia. Yksin kukkajärjestelyt työllistävät noin 40 floristia, joista osa on opiskelijoita. Siitä, mitä on tulossa, ei voi kuulemma hiiskua.

"Aloin miettiä järjestelyjä hiukan jo sinä päivänä, kun kihlaus julkistettiin viime kesänä", sanoo hovifloristi Claes Carlsson.

Kaikki viime vuosien kuninkaalliset häät ovat olleet samaan aikaan vuodesta, kesäkuussa, mikä tekee omintakeisuudesta kukka-asioissa haasteellista.

"Haluamme tehdä jokaisista häistä yksilölliset. Toivon, että saamme tälläkin kertaa aikaan uudenlaisen tunnelman ja hiukan eri värejä", Carlsson sanoo.

Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist saapuivat illalliselle perjantai-iltana
Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist saapuivat illalliselle perjantai-iltana
Lauantaina avioituvat prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist juhlavieraineen astuivat S/S Stockholm -laivaan illalliselle perjantaina. Hääjuhlaa vietetään alkuillasta lauantaina. Kuva:Reuters

Illallinen on huippukokki Fredrik Erikssonin vastuulla, ja tiimissä on mukana useita kokkimaajoukkueen jäseniä. Ruoastakaan hovi ei halua puhua, jotta yllätys säilyisi juhlailtaan.

Lauantaina alkuillasta linnankirkossa järjestettävän seremonian jälkeen vihkipari kiertää hevosvaunuilla kaupungilla tervehtimässä kansalaisia. Illallinen järjestetään kuninkaanlinnassa.

Kutsuvieraslistalla on kuninkaallisia muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Japanista sekä ennen muuta pariskunnan ystäviä. Myös yritysjohtajat esimerkiksi puolustusvälineyhtiö Saabista ja autoyhtiö Volvosta on kutsuttu. Suomea edustaa suurlähettiläs Jarmo Viinanen puolisonsa Irmeli Viinasen kanssa.

Jo perjantaina morsiuspari piti lehtitietojen mukaan läheisilleen juhlat Tukholmassa.

Clément Morin
Sofiabakelse on Ruotsissa lauantaina kuninkaallinen herkku.
Sofiabakelse on Ruotsissa lauantaina kuninkaallinen herkku.

Lauantaina katujen varsille kokoontunee tuhansia uteliaita seuraamaan hääsaattuetta.

Kuka

Prinssi Carl Philip

 Prinssi Carl Philip, Värmlannin herttua, on syntynyt 13. toukokuuta 1979 Tukholmassa.

 Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian poika syntyi kruununperillisenä, mutta kruununperimysjärjestystä muutettiin 1980 siten, että myös nainen voi olla kruununperillinen.

Kruunun perii siksi aikanaan Carl Philipin isosisko prinsessa Victoria.

 Prinssi on opiskellut muun muassa graafista suunnittelua, mainosalaa ja metsänhoitoa.

 Hän harrastaa valokuvausta, muotoilua ja kilpa-autoilua.

 Prinssi on pysytellyt kuningashuoneessa pitkälti taustalla. Hän tapaa edustaa hovia suurten juhlallisuuksien lisäksi esimerkiksi taide- ja muotoilutapahtumissa.

Vielä loppuviikosta harva kaupungin keskustassa tuntui innostuvan humusta.

Pokkariaan Drottninggatanin terassilla lukeva Samuel Engelhadt ei aio seurata häitä, sellainen ei kiinnosta. "Kuninkaalliset ja monarkia ovat satumaailman asia", hän toteaa.

Ing-Maria Zander sen sijaan arvostaa hääjuhlia ja kuninkaallisia. "Onhan se vähän pr:ää meille, näymme maailmalla", hän sanoo.

"Monarkia on hyvä, en halua presidenttiä, heidän ympärillään käy aina kamala kuhina."

Myös Haga Bagerin Cardelius aikoo seurata juhlia. "Juhlahumu ja kimallus ovat aina hyvästä. On aina hienoa, kun tapahtuu jotakin tällaista."

Jonathan Nackstrand Afp
Sofia Hellqvist ja Carl Philip osallistuivat viime vuonna Nobel-palkintojen juhlaillalliselle Tukholmassa.
Sofia Hellqvist ja Carl Philip osallistuivat viime vuonna Nobel-palkintojen juhlaillalliselle Tukholmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat