Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: USA aikoo sijoittaa raskaita aseita Baltiaan

New York Timesin mukaan kyse on poliittisesta viestistä Kremlille

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Neljä yhdysvaltalaista Abrams-panssarivaunua saapui Tapan ratapihalle Viroon viime maaliskuussa. Ne osallistuivat maassa sotaharjoituksiin.
Neljä yhdysvaltalaista Abrams-panssarivaunua saapui Tapan ratapihalle Viroon viime maaliskuussa. Ne osallistuivat maassa sotaharjoituksiin. Kuva: Marko Mumm

Yhdysvallat harkitsee sijoittavansa raskasta aseistusta Baltian maihin sekä Itäiseen Keski-Eurooppaan, kertoo The New York Times -lehti.

Lehden mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon aikoo tuoda Eurooppaan lisää panssarivaunuja, muita panssaroituja sotilasajoneuvoja ja erilaista raskasta aseistusta 5 000:lle sotilaalle. New York Timesin mukaan kaluston siirtämisellä Yhdysvallat haluaa pidätellä Venäjän mahdollisia toimia Euroopassa.

Mikäli Yhdysvaltain puolustushallinnon Pentagonin suunnitelmat toteutuvat, kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun maa sijoittaa laajemmin raskasta sotilaskalustoa Itäiseen Keski-Eurooppaan ja Baltian uusiin Nato-maihin Naton vuoden 2004 laajentumisen jälkeen.

New York Timesin mukaan aseistuksen ja joukkojen siirroilla Yhdysvallat haluaa lähettää viestin Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että maa on valmis puolustamaan Nato-kumppaneitaan, vaikka ne olisivat lähellä Venäjää.

Useat Nato-maat, kuten Viro, Latvia ja Liettua, olivat osa Neuvostoliittoa aina sen kaatumiseen saakka.

Vuonna 2004 yhdeksän Baltian ja Itä-Euroopan maata liittyi sotilasliittoon.

Natolla on jo esimerkiksi lentotukikohta Virossa ja tänä keväänä Yhdysvallat toi neljä panssarivaunua maahan.

Sotilaallinen jännitys Euroopassa on kasvanut Venäjän valloitettua Krimin ja Itä-Ukrainan sotilaallisten yhteenottojen jatkuttua.

Naton vuoden 2004 laajentumiskierroksen jälkeen Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät perustaneet pysyviä tukikohtia uusiin jäsenmaihin. Venäjälle läntisen sotilasliiton laajentuminen aivan sen takapihalle oli paha kolaus maan itsetunnolle sekä omakuvalle suurvaltana.

Tilannetta ei haluttu kärjistää sijoittamalla Nato-joukkoja tai raskasta aseistusta merkittävästi Venäjän naapurimaihin.

Nyt länsi ja Venäjä ovat ajautuneet Suomen presidenttiä Sauli Niinistöä mukaillen "lähelle uutta kylmää sotaa".

"Kyse on hyvin merkittävästä muutoksesta politiikassa. Se toimii rauhoittavana viestinä [Yhdysvaltain] liittolaisille", kommentoi entinen Naton komentaja James G. Stavridis suunnitelmia New York Timesille.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat määränneet Ukrainan tapahtumien vuoksi Venäjän-vastaisia talouspakotteita. Venäjä on vastannut niihin omilla pakotteillaan.

Ukrainen kriisin ohella Venäjä on lisännyt sotilaallista aktiivisuuttaan muutenkin Euroopassa. Venäjä on esimerkiksi loukannut toistuvasti sekä eurooppalaisten Nato-maiden että liittoutumattomien maiden ilmatilaa. Ilmatilan loukkauksilta ei ole vältytty Suomessakaan.

Lokakuussa 2014 Tukholman edustalta etsitiin sukellusvenettä, jonka epäiltiin olevan venäläinen. Kremlistä tieto kiistettiin jyrkästi. Tämän vuoden huhtikuussa Suomen merivoimat kertoi havainneensa Helsingin edustalla tunnistamattoman kohteen, jonka uskotaan olleen sukellusvene.

Pentagonin suunnitelmat vaativat vielä puolustusministeri Ashton B. Carterin sekä presidentti Barack Obaman hyväksynnän. Aseistuksen määrä olisi New York Timesin mukaan verrattuna resursseihin, joita Venäjällä on. Kyse olisi lehden mukaan ennen kaikkea poliittisesta viestistä Kremlille sekä toisaalta Yhdysvaltain liittolaisille.

"Tämä on kuin paluu tulevaisuuteen", kommentoi entinen puolustusministeriön ja Valkoisen talon työntekijä Julianne Smith suunnitelmia New York Timesin mukaan.

Korjaus 14.6.: USA ei aio tuoda Eurooppaan viittätuhatta sotilasta, vaan sotakalustoa viidelletuhannelle.

Marko Mumm
Amerikkalaiskoneet osallistuivat sotaharjoituksiin Viron Ämarissa 20. huhtikuuta.
Amerikkalaiskoneet osallistuivat sotaharjoituksiin Viron Ämarissa 20. huhtikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat