Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häähumun jälkeen on hurmattava muilla keinoin

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Ruotsin kuningashuoneella on viime vuosina ollut mitä juhlia. Kolmet häät ja kahdet ristiäiset, pian kolmannet, kun prinsessa Madeleine saa aivan näinä päivinä toisen lapsensa.

Kuninkaalliset karkelot luovat aina hetkeksi hurmosta. On kimallusta ja glamouria, kun kansa juhlii nuorta rakkautta.

Vastedes ainakin häärintamalla on hiljaista, sillä prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät ovat vähään aikaan viimeiset kuningashuoneessa.

Monarkialle se tarkoittaa, että kansan suosio on voitettava muilla keinoilla.

Nyky-Ruotsissa se ei ole helppoa.

Göteborgin yliopiston vuotuisessa monarkian kannatusmittauksessa kuningashuoneen suosio on takavuosiin verrattuna alamaissa.

Lukemat karisivat kertaheitolla, kun Kaarle XVI Kustaan oletettuja seksiseikkailuja puitiin julkisuudessa 2010-luvun alussa.

Sittemmin suosio ei ole palautunut entiselleen. Häät ja pikkuprinsessat tukevat hetken. Luultavasti ne ovat silti lähinnä estäneet suosion suurempaa laskua.

Taustalla on osin se, että monarkian idea tuntuu monille vaikealta yhdenvertaisuutta vaalivassa Ruotsissa.

Hovi saa silti syyttää myös itseään vaikeuksista.

Kuninkaan skandaaleihin se vastasi sulkemalla ovet.

Lehdistön ja hovin välille jäi juopa. Osa maan suurimmista sanomalehdistä ei nykyisin piittaa juuri lainkaan kuninkaallisista. Prinssihäätkin ne kuittasivat ennen h-hetkeä joillakin pikku-uutisilla.

Monarkialle hyljeksintä on ollut ongelma. Kuningashuoneen oikeutusta haetaan nykyaikana edustus- ja viihdearvosta sekä symbolisesta maanisän tai -äidin roolista. Arvo kärsii, jos koko touhu kuitataan olankohautuksella.

Suunta voi silti olla muuttumassa. Hovilla on uusi viestintäjohtaja, jonka aikana kuninkaalliset ovat ottaneet uuden ja avoimemman otteen julkisuudessa.

Erityisesti televisio on ottanut onkeensa.

SVT seurasi hiljattain hovin vuotta suositussa dokumentissaan. Ennen Carl Philipin ja Sofian häitä parikin tv-kanavaa teki laajat morsiusparin haastattelut. Kritiikitöntä epäjournalismia, kuului joidenkin arvostelu. Katsojia luultavasti silti piisasi: Kuten moni ruotsalainen toisti lauantaina kunikaanlinnan edustalla, satuja vartenhan kuninkaalliset ovat olemassa.

Todellinen uuden alun hovi saanee vasta, kun prinsessa Victoria aikanaan ottaa vastaan kruunun ja lehti kääntyy kuningaskunnassa.

Siihen saakka viestimien kanssa selvästi lahjakas prinsessa Sofia voi olla hoville aarre – terävä ja empaattinen nainen kansan parista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat