Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin viime sunnuntain vaalit pelastivat maan demokratian

Ulkomaat
 
Dado Ruvic Reuters
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue ei sunnuntain vaaleissa saanut enemmistöä parlamenttiin. Kansa ei halunnut vallan keskittyvän presidentille.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue ei sunnuntain vaaleissa saanut enemmistöä parlamenttiin. Kansa ei halunnut vallan keskittyvän presidentille. Kuva: Dado Ruvic Reuters

Turkkilaiset estivät viime sunnuntain vaaleissa demokratiansa horjahtamisen jyrkänteen reunalta.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati kansalta lupakirjaa, joka olisi mahdollistanut vallan keskittämisen hänen käsiinsä. Hän halusi konservatiivisen, islamiin nojaavan AK-puolueen saavan niin suuren enemmistön parlamenttiin, että Turkki olisi perustuslaissa voitu muuttaa presidenttijohtoiseksi. Kansalle kaupassa tarjottiin "uutta Turkkia": niin kutsuttua vakautta ja nationalistista uhoa kansalaisvapauksien tilalle.

Poiminta

Erdoganin suunta vaikuttaa myös länteen

Sillä, mitä Turkissa tapahtuu, on merkitystä muillekin kuin turkkilaisille. Turkki on Nato-liittolainen ja EU-hakijamaa kuohuvan Lähi-idän reunalla. Heti sen etelärajan takana ääri-islamilainen Isis-järjestö levittää kauhua.

Erdoganin johdolla Turkilta on irronnut parhaimmillaan vain puolivillaista tukea taistelussa Isisiä vastaan.

Oppositio on syyttänyt hallitusta islamistien tukemisesta Syyriassa. Turkin kautta on kulkenut myös eurooppalaisia sotimaan äärijärjestöjen riveissä.

Retoriikassaan Erdogan on usein nostanut lännen viholliseksi ja kääntynyt kohti muslimimaailmaa.

Äänestäjät vyöryivät uurnille ja sanoivat ei. Valtaosa heistä ei kaipaa sulttaania johtajakseen.

Maa on yhä jyrkänteen reunalla.

Koska yksikään puolue ei saanut parlamentista enemmistöä, Turkkiin muodostetaan mahdollisesti koalitiohallitus ensi kertaa sitten vuoden 2002.

Toinen vaihtoehto ovat ennenaikaiset vaalit. Erdoganin AKP on vain 18 paikan päässä enemmistöstä parlamentissa. Uusintavaaleissa se voisi hyvinkin saada ne. Tällöin Erdoganille avautuisi jälleen mahdollisuus ajaa valtansa lisäämistä.

Turkin demokratian tilasta kertoo se, että edelleen hyvin paljon riippuu yhdestä miehestä.

Erdogan on valittu presidentiksi vuoteen 2019 asti. On epäselvää, suostuuko hän vetäytymään niiden rajojen sisäpuolelle, jotka presidenttiä lain mukaan sitovat.

Ennen vaaleja hän ylitti ne muun muassa kampanjoimalla valtapuolue AKP:n puolesta, vaikka presidentin pitäisi olla puoluepolitiikan ulkopuolella.

Artikkeliin liittyvät

Ratkaisevaa on myös, miten Erdogan pyrkii välttämään edessä mahdollisesti häämöttävät korruptiosyytteet.

Turkin poliittinen kulttuuri on ruokkinut johtajina "vahvoja miehiä" aina siitä asti, kun Mustafa Kemal Atatürk perusti tasavallan vuonna 1923.

AKP:n menestys vaaleissa toisensa perään on johtunut pitkälti Erdoganin henkilökohtaisesta kansansuosiosta. Kannattajissaan hän herättää halua alistua varauksetta hänen tahtoonsa. Hurmoshenkisimmät ovat julistaneet olevansa valmiita kuolemaan hänen puolestaan.

Politiikka on henkilöitynyt entistä enemmän Erdoganiin samalla kun vallan kolmijako Turkissa on rapautunut.

Yhtäläisyydet Vladimir Putinin Venäjään ovat silmiinpistäviä.

Mikä mies Erdogan, 61, sitten on? Osa hänen vastustajistaan uskoo, että nuoresta asti islamistipuolueissa toiminut presidentti on toteuttanut askel askeleelta suunnitelmaansa muuttaa Turkki autoritaariseksi valtioksi, jossa islamilla on poliittinen rooli. Toiset selittävät hänen ajautumistaan yhä loitommas liberaalin demokratian ihanteista yksinkertaisesti sillä, että valta sekoittaa pään.

Kukaan ei tiedä varmasti, mikä tarinoista on totta.

Tämä tiedetään:

Erdogan on Istanbulin työväenluokkaisessa Kasımpaşassa kasvanut rinkelinmyyjä ja jalkapalloilija, joka nousi kaoottisen miljoonakaupungin pormestariksi ja teki siitä asukkailleen paremman paikan elää.

Hän on konservatiivinen muslimi, joka nosti kaltaisensa yhteiskunnan keskiöön. Aiemmin Turkkia oli hallinnut uskovaisiin epäluuloisesti suhtautunut maallinen eliitti.

Hän on karismaattinen poliitikko, joka johdatti Turkin poliittisesta ja taloudellisesta sekasorrosta huimaan talouskasvuun ja EU:n hakijamaaksi.

Hän on alkuvuosinaan pääministerinä Turkin ihmisoikeuksia ja kurdivähemmistön asemaa parantanut johtaja. Myöhemmin hän alkoi horjuttaa oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, sitoi median talutusnuoraansa ja teki vallanpitäjien arvostelun kansalaisille vaaralliseksi.

Hän on itselleen yli tuhannen huoneen palatsin rakennuttanut presidentti, joka osoittelee vihollisia kaikkialla.

Adem Altan Reuters
Recep Tayyip Erdogan saapui ottomaanien valtakauden aikaisiin sotisopiin pukeutuneiden sotilaiden saattelemana palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tervetuliaisseremoniaan tammikuussa presidentinpalatsissaan Ankarassa.
Recep Tayyip Erdogan saapui ottomaanien valtakauden aikaisiin sotisopiin pukeutuneiden sotilaiden saattelemana palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tervetuliaisseremoniaan tammikuussa presidentinpalatsissaan Ankarassa.

Erdoganin kaudella vastakkainasettelu on Turkissa pahentunut niin, että hänen arvostelijansa eivät näe hänessä mitään hyvää.

Demokratiauudistusten, kuten armeijan vaikutusvallan karsimisen ja EU-lähentymisen, moni arvioi nyt olleen vain välineitä kohti Ergodanin oman vallan paisuttamista.

"En tiedä, onko hänellä ollut mitään suurta suunnitelmaa pöytälaatikossa kirjattuna. Mutta kun tilaisuus tuli, hän alkoi ajaa agendaansa yhä voimallisemmin", kuvaa ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija, vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Olivatpa uudistukset Erdoganille pelkkiä välineitä tai eivät, ne muuttivat Turkkia.

Osaksi niiden ansiosta nuori sukupolvi ja kurdivähemmistö rohkaistuivat vaatimaan moniarvoisempaa politiikkaa. On ironista, että ilman tätä Erdogan ehkä ei olisi kärsinyt tappiota sunnuntain vaaleissa. AKP:n jättivoiton esti vasemmistolaisen kurdipuolueen HDP:n menestys.

Turkin uusi parlamentti heijastelee uudella tavalla maan kirjavuutta. Siellä on ennätysmäärä naisia, kristittyjä, kurdeja ja armenialaisia.

Käytännössä kaikki ovat nyt sitä mieltä, että vaalitulos esti toistaiseksi Erdoganin aikeet kasvattaa valtaansa. Ensi lausunnoissaan hän on esiintynyt sovittelevana. Jopa AKP:tä edustava pääministeri Ahmet Davutoglu myönsi vaalien jälkeen, että kansa ei hyväksynyt Turkin muuttamista presidenttijohtoiseksi.

"Kompromissin kulttuuri voidaan luoda, jos jokainen toteuttaa velvollisuutensa omien valtaoikeuksiensa ja vastuidensa sisällä", hän sanoi televisiossa.

Kompromissihengen syntyminen olisi Turkissa valtava muutos. Olisi myös iso muutos, jos Erdogan todella luopuisi kunnianhimoisista suunnitelmistaan.

Läheskään kaikki eivät usko, että Erdogan ja Turkki voisivat muuttua näin perinpohjaisesti.

"Erdoganin viestit ovat olleet toistaiseksi sovittelevia, ja hän tulee jatkamaan niitä jonkin aikaa. Mutta jää nähtäväksi, jatkuuko se", sanoi AKP:n sisäpiiriläinen uutistoimisto Reutersille.

"Kaikki hänen toiminnassaan viittaa siihen, että hän on tyypillinen Lähi-idän johtaja, joka on valmis viemään maansa vaikka helvetin rakoon mieluummin kuin väistymään", sanoo Alaranta. Vaarallinen mies?

"Kyllä. Eikä vain yksi mies, vaan koko poliittinen diskurssi, jossa ruokitaan vihapuhetta ja pahennetaan vastakkainasettelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat