Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Yorkissa jopa parisataatuhatta vuodessa ansaitseva on valmis jakamaan kotinsa Airbnb:ssä

Majoitusalan Airbnb-nettipalvelun katsotaan myös pahentavan New Yorkin asuntopulaa

Ulkomaat
 
Maija Tammi
Sijoituskonsultti Dave Dhar vuokraa makuuhuonettaan turisteille Airbnb:n kautta ja nukkuu itse olohuoneen sohvalla. Asuintalon 21. kerros on mainio paikka ihastella eteläistä Manhattania.
Sijoituskonsultti Dave Dhar vuokraa makuuhuonettaan turisteille Airbnb:n kautta ja nukkuu itse olohuoneen sohvalla. Asuintalon 21. kerros on mainio paikka ihastella eteläistä Manhattania. Kuva: Maija Tammi

Dave Dharilla on manhattanilainen ongelma.

"Ensin sitä tekee hirveästi töitä saadakseen kivan asunnon. Ja sitten ei ehdi nauttia siitä itse, koska tekee niin hirveästi töitä", 32-vuotias pankkifuusioiden sijoituskonsultti kertoo.

Niinpä Dhar teki sen, mitä rahan ammattilaiselta voi odottaa: hän vuokrasi makuuhuoneensa Airbnb-nettipalvelun kautta turisteille. Itse hän nukkuu olohuoneen sohvalla sen lyhyen ajan, minkä kotona viettää iltakahdeksasta aamuseitsemään.

"Nyt joku muu voi nauttia asunnosta sillä aikaa, eikä minun tarvitse tehdä muuta kuin pestä vuodevaatteet. Minulle Airbnb on kultakaivos."

Airbnb:lle New York puolestaan on kultakaivos. Kaupungissa vierailee yli 50 miljoonaa ihmistä vuodessa. Täällä on paljon kalliita ja ankeita hotelleja. Newyorkilaiset tarvitsevat lisätuloa maksaakseen kovat vuokransa.

Dharilla on Hell's Kitchenin kaupunginosassa vajaan 50 neliön ahdas kolmio, josta hän maksaa vuokraa 3 700 dollaria kuussa. Hän jakaa vuokran kämppäkaverin kanssa.

New Yorkin elinkustannuksista kertoo paljon se, että jopa parisataatuhatta vuodessa ansaitseva sijoituskonsultti on valmis jakamaan kotinsa sekä kämppäkaverin että turistien kanssa.

Airbnb:n mukaan New Yorkissa on noin 25 000 aktiivista majoittajaa. New Yorkin oikeusministerin selvityksen mukaan kolme neljästä Airbnb-asunnosta rikkoo kuitenkin lakia.

Lain mukaan asunnon vuokraus eteenpäin alle 30 päiväksi on kiellettyä, ellei omistaja itse ole paikalla.

Viranomaisten arvostelu kohdistuu erityisesti sellaisiin majoittajiin, jotka vuokraavat useita asuntoja ja pyörittävät käytännössä laittomia hotelleja. Oikeusministerin viime syksynä ilmestyneen raportin mukaan kuusi prosenttia New Yorkin Airnbn-majoittajista kerää 37 prosenttia kaikesta vuokratulosta. Yksi majoittaja vuokrasi 272:a asuntoa, joista hän sai 6,8 miljoonan dollarin tulot.

Arvostelijoiden mielestä Airbnb myös pahentaa New Yorkin kroonista asuntopulaa, sillä vuokranantajille on tuottoisampaa ottaa asuntoihinsa turisteja kuin antaa ne vuokralle.

Airbnb on syytöksistä eri mieltä. Yhtiö on poistanut palvelustaan majoittajia, jotka vuokraavat lukuisia asuntoja, mutta sen mielestä tavallisilla newyorkilaisilla on oltava oikeus vuokrata asuntoaan eteenpäin.

Dhar on samaa mieltä. Hän maksaa 180 dollarin palkkiosta pienen välitysmaksun Airbnb:lle ja noin 30 prosenttia veroja.

"Poliitikot ovat nostaneet mekkalan vain siksi, että hotellialan ammattiliitoille Airbnb on ongelma. Mutta sellaista on bisnes: rahat menevät joko minun taskustani tai muiden taskusta."

Myös Dharin taloyhtiö vastustaa sitä, että käytävillä pyörii vieraita ihmisiä. Taloyhtiö omistaa Dharin asunnon.

"Mutta mitä he voivat tehdä? Kyllähän ihmiset saavat kutsua vieraita kotiinsa", Dhar sanoo.

Toistaiseksi Dharilla on vain hyviä kokemuksia Airbnb:stä. Vieraat ovat olleet rehellisiä, siistejä ja kohteliaita, mitä nyt kerran ruotsalaisturisti sammui humalassa sohvalle, jolla Dharin piti viettää yönsä.

"Airbnb on palauttanut uskoni ihmiskuntaan", Dhar sanoo ja naurahtaa sille, miten juhlalliselta hän kuulostaa.

Laura Saarikoski HS
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat