Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komeetalla uinunut Philae heräsi viimein

Luotain sai yhteyden Maahan ja on taas valmis toimintaan

Ulkomaat
 

Euroopan avaruusjärjestön Philae-laskeutuja on herännyt ja lähettänyt signaalin Maahan, kertoi Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Esan avaruuskeskus Darmstadtissa Saksassa vastaanotti Philaen signaalin kello 23.28 Suomen aikaa lauantaina. Yli kolmeasataa luotaimen lähettämää datapakettia on jo analysoitu, Esa kertoo.

"Laskeutuja on valmiina toimintaan", Philae-projektin päällikkö, tohtori Stephan Ulamec sanoi tiedotteessa.

Philae oli lauantaina emoluotain Rosettan kautta yhteydessä Maahan 85 sekunnin ajan. Sinä aikana lähetetystä datasta on selvinnyt, että Philae on ollut hereillä jo aiemmin.

"Olemme vastaanottaneet myös historiallista dataa – laskeutuja ei kuitenkaan voinut ottaa yhteyttä aiemmin", Ulamec sanoo.

Esan tutkijat odottavat nyt seuraavaa yhteydenottoa. Philaen muistissa on Esan mukaan lähettämättä vielä yli 8 000 datapakettia. Ne kertovat paljon siitä, mitä luotaimelle on tapahtunut.

Philae saavutti komeetta 67P:n pinnan marraskuussa. Se oli ensimmäinen kerta ihmiskunnan historiassa, kun komeetan pinnalle tehtiin hallittu laskeutuminen.

Laskeutuminen ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan, vaan Philae ponnahteli useasti ennen asettumistaan komeetan pinnalle.

Se ajautui noin kilometrin päähän tähdätystä paikasta. Tämän jälkeen Philaen emoalus Rosetta on etsinyt laskeutujaa. Nyt komeetta 67P on tarpeeksi lähellä Aurinkoa, jotta Philaen akut saavat aurinkokennoista tarpeeksi virtaa yhteydenottoa varten.

Lähikuva näyttää Philaen laskeutumisen komeetalle
Lähikuva näyttää Philaen laskeutumisen komeetalle
Euroopan avaruusjärjestön Esan julkaisema lähikuva näyttää, kun laskeutuja Philae laskeutuu komeetta 67P:n pinnalla. Esan johtaja Stephan Ulamec sanoi, että Philae ei välttämättä kiinnittynyt kunnolla komeettaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat