Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Britannia kotiutti vakoojiaan

Venäjän ja Kiinan väitetään onnistuneen Snowden-tietojen salauksen murtamisessa

Ulkomaat
 
BobbyYipReuters
Edward Snowdenin kannattajat osoittivat mieltään Yhdysvaltain konsulaatin edustalla Hongkongissa vuoden 2013 kesäkuussa.
Edward Snowdenin kannattajat osoittivat mieltään Yhdysvaltain konsulaatin edustalla Hongkongissa vuoden 2013 kesäkuussa. Kuva: BobbyYipReuters

Britannian ulkomaantiedustelu MI6 on joutunut kutsumaan vakoojiaan kotiin Edward Snowdenin vuotamien aineistojen takia. Asiasta kertoi ensimmäisenä brittilehti The Sunday Times.

Lehden lähteiden mukaan sekä Venäjä että Kiina ovat onnistuneet pääsemään käsiksi Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n ja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entisen työntekijän vuotamiin aineistoihin.

Fakta

Noin 1,7 miljoonaa salaista asiakirjaa

  Sunday Timesin haastattelemien tiedusteluviranomaisten mukaan Edward Snowden vei Yhdysvalloista poistuessaan arviolta 1,7 miljoonaa luottamuksellista, salaista ja huippusalaista Yhdysvaltojen turvallisuusvirastolle NSA:lle kuulunutta dokumenttia.

 The Sunday Timesin mukaan Venäjä ja Kiina ovat purkaneet yli miljoonan dokumentin salauksen.

Tarkennus 17.6.
Artikkeliin lisätty lähde Snowdenin viemien dokumenttien lukumäärästä. Luku perustuu ainoastaan Sunday Timesin haastattelemien nimettömien tiedusteluviranomaisten väittämään. HS ei ole voinut tarkistaa väitettä useammista lähteistä.

The Sunday Timesin haastattelemien nimettömien läntisten tiedustelulähteiden mukaan agentteja on jouduttu kotiuttamaan "vihamielisistä valtioista sen jälkeen, kun Moskova onnistui murtamaan Snowdenin dokumenttien salauksen".

Snowden vuoti Yhdysvalloista mukanaan ottamansa aineiston vapaalle toimittajalle Glenn Greenwaldille ja dokumentaristi Laura Poitrasille Hongkongissa toukokuussa 2013.

Näiden julkaisemista aineistoista on turvallisuussyistä ja journalististen käytäntöjen mukaisesti sensuroitu ihmisten ja yritysten tietoja.

Vuoden 2013 kesällä Snowden sai Venäjältä turvapaikan Yhdysvaltojen mitätöityä hänen passinsa.

Nykyään Snowden asuu Moskovassa tyttöystävänsä kanssa ja työskentelee kansainvälisessä internetalan pörssiyrityksessä.

Snowden itse on todennut, ettei mikään vihamielinen taho ole päässyt käsiksi hänen vuotamiinsa tietoihin.

Hän on kuitenkin myöntänyt, että Venäjän tiedustelu on ollut kiinnostunut tiedoista.

Snowdenin mukaan hän ei ole vienyt dokumentteja mukanaan Venäjälle.

Oman kertomansa mukaan hän jätti aineistonsa journalisteille Hongkongissa.

The Sunday Timesin mukaan Britannian hallituksen nimettömänä pysyttelevä virkamies lausui Timesille, että Snowdenilla on "verta käsissään".

Britannian sisäministeriön mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että kukaan olisi vahingoittunut Snowdenin vuotamien tietojen vuoksi.

Tiedustelupiireissä Snowdenia on kesästä 2013 alkaen epäilty Venäjän myyräksi eli kaksoisagentiksi Yhdysvaltojen tiedustelussa.

Hänen vuotojaan ja kotiutumistaan Venäjälle on kutsuttu nimellä "Operaatio Snowden".

Tiedustelu-uransa keskustiedustelupalvelu CIA:ssa vuonna 2006 aloittanut Snowden on johdonmukaisesti kiistänyt väitteet toisten valtioiden tiedustelujen avustamisesta. Hän on sen sijaan korostanut toimineensa sananvapauden ja internetin turvallisuuden puolesta.

Tietovuotoihin erikoistunut Wikileaks-internetsivusto, joka on tukenut Snowdenia kesästä 2013 lähtien, kiirehti kutsumaan uutista mustamaalauskampanjaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat