Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain Talbott HS:n haastattelussa: "Putin on vaaraksi lännelle ja Venäjälle"

Strobe Talbott osallistui Suomessa Kultaranta-keskusteluihin

Ulkomaat
 
Vesa-Matti Väärä
Strobe Talbott (vas.) keskusteli sunnuntaina presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin kanssa.
Strobe Talbott (vas.) keskusteli sunnuntaina presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin kanssa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset haluavat nyt nostaa hintaa, jonka Venäjä joutuu maksamaan toimistaan Ukrainassa ja Krimillä, sanoo Suomessa Kultaranta-keskusteluissa vieraileva Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott.

Se, että Yhdysvallat aikoo tuoda Baltiaan ja Itä-Euroopan Nato-maihin sotilaitaan ja raskasta aseistusta ei ole merkki linjan muuttamisesta vaan pikemmin linjan evoluutiota, kehittymistä, Talbott sanoo.

"Tietenkin kyse on myös solidaarisuuden osoittamisesta Itä-Euroopalle", Talbott sanoo.

Venäjän toimilla Ukrainassa on myös sotilaalliset seuraukset, ja se on Talbottin mukaan myös näytettävä Venäjälle. "Venäjällä on saappaat siinä maassa, ja niin myös meillä. Pelkät saappaat eivät kuitenkaan riitä, tarvitaan myös raskasta aseistusta."

Vaikkei Suomi ole Nato-maa, se on Talbottin mukaan ottanut huomioon Ukrainan kriisin ja sen leviämisen ehkäisemisen. Talbottista se on välttämätöntä, sillä Pohjois-Eurooppa ei ole turvallisuusuhkien ulottumattomissa.

"Venäjä tietenkin ihmettelee, miksi kukaan olisi huolissaan siitä, että Venäjä hyökkäisi Nato-maahan. Moni on, ja ihan syystä, kun katsoo, mitä jo on tapahtunut – mukaan lukien sotilaiden sieppaukset."

Ukrainan kriisin ratkaisu on korkealla Yhdysvaltain asialistalla, Talbott sanoo.

"Yhdysvalloilla on nyt kaksi keskeistä ulko- ja turvallisuuspolitiikan haastetta. Ensimmäinen niistä on Isis ja sen aiheuttama sekasorto. Toinen on se politiikka, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin harjoittaa."

Putin on vaaraksi paitsi lännelle, myös Venäjälle, Tallbot sanoo. Putin rakentaa kansallistunteen täyteistä yhden etnisyyden Venäjää, joka irtaannuttaa ei-venäläisiä valtarakenteista, hän sanoo.

"Tätä voi verrata siihen, mitä Suomelle tarkoittaisi politiikka, joka ajaa vain yhtä etnisyyttä ja yhtä kieltä. Tai Yhdysvalloille."

Sellainen kehitys on hyvin pelottavaa ja vaarallista, Talbott sanoo.

Presidentti Sauli Niinistön tiistaista matkaa Moskovaan Talbott pitää erinomaisena asiana. Hän kertoo perehtyneensä tarkoin siihen, miten Niinistö raportoi ja analysoi edellistä tapaamistaan Putinin kanssa Sotsissa.

"Jaoin pitkälti hänen analyysinsä, ja tiedän, että niin teki myös Yhdysvaltain hallitus."

Yksi monista ongelmista Ukrainan kriisin ratkomisessa on ollut se, miten vaikeaa dialogi ja konsultointi Venäjän korkeimman johdon kanssa on ollut. Jos Niinistö kykenee perustelemaan näkemyksensä Ukrainasta myös Putinille, on matkasta saatu kaikki tarpeellinen, Talbott sanoo.

"Se, että Suomen presidentti voi seurata keskustelua omalta osaltaan, on Suomelle tärkeää."

Ukrainan kriisin ratkaisee Putin, Tallbot sanoo. "Putin kriisin myös aloitti miehittämällä Krimin ja siirtämällä ensin piilotellen ja sitten aivan avoimesti venäläisjoukot Ukrainan alueelle."

Minskin sopimuksen ehtoihin ei voi tehdä kompromisseja, Talbott sanoo. "Mikään ei ratkea, ellei Venäjä noudata Minskin sopimusta."

Myös Ukrainaa Talbott patistelee toimiin.

"On hyvin huolestuttavaa, miten Venäjä tekee kaikkensa painostaakseen Ukrainaa taloudellisesti. Ukrainalla on toki omat velvollisuutensa täytettävänä, sen täytyy viimeinkin uudistaa taloutensa."

Merkkejä siitä, että Ukrainan nykyhallitus todella tekee jotain uudistusten eteen, toki on, Talbott sanoo. "Mutta on ilmiselvää, että uudistumisessa Ukraina tarvitsee vielä paljon apua Euroopalta ja Yhdysvalloilta – paljon enemmän kuin on nyt on edes arviotu."

Talbott teki oman uransa kovimmat työvuodet saadakseen kylmän sodan loppumaan. "Yritin kaikkeni ollakseni avuksi silloin, kun kylmä sota päättyi. En silloin odottanut, että 25 vuoden kuluttua löytäisimme itsemme tästä tilanteessa."

Nyt on taas todella kylmä, hän sanoo.

"En sanoisi tätä vielä kylmäksi sodaksi, mutta potentiaalia siihenkin on."

Anna-Liina Kauhanen HS
Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat